Visszakozik a tanügy: visszavonhatják a „kuss-szabályt”

Belpol

Átdolgozzák.

A Narancs.hu úgy értesült több érintett pedagógustól, hogy egyelőre nem kell aláírniuk azt az új munkaköri leírást, amelyet a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) adott ki a szakiskolákban dolgozó tanárok számára.

Az új munkaköri leírás tartalmazott egy olyan pontot, amely szerint a tanároknak „minden félrevezető vagy félreérthető nyilatkozattól és információadástól, a jól értesültség látszatának keltésétől mind a hivatali, mind állampolgári kapcsolataiban tartózkodni kell”.

Az általunk megkérdezett szakemberek szerint ez a passzus súlyosan sértette volna véleményszabadságukat, hiszen ennek alapján még az ismerőseiknek, esetleg a szülőknek sem beszélhettek volna arról, mi zajlik az iskolában, milyen problémákat tapasztalnak. Persze ezt szó szerint nem tiltotta volna a munkaköri leírás, de hogy mi „félreérthető”, értelmezés kérdése. Mint ahogy a reggeli cikkünkben megszólaló jogászok fogalmaztak: a szöveget láthatóan úgy fogalmazták meg a kormányzati fennhatóság alá került intézmények számára, hogy abba sok minden beleférhessen.

A kormány lakatot tenne a tanárok szájára

Nem szeretnék, hogy „félrérthető információkat" adjanak át a szakiskolákban tanítók sem az intézményeken belül, sem azokon kívül. „Az a kifogásolt mondat, ami a jól értesültség látszatát meg a dezinformációt tiltja minden valószínűség szerint a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságának Alaptörvényt sértő korlátozását valósítja meg" - nyilatkozta lapunknak Ligeti Miklós szakjogász, a Transparency International Magyarország jogi vezetője.

Narancs.hu-nak több pedagógus is azt mondta, egymás közt „kuss”-szabálynak nevezték az új munkaköri leírást: a tanárok úgy vélik, miután szinte minden intézményben már leváltották az igazgatókat – különösen azokat, akik támogatták a korábbi évek pedagógustüntetéseit – fideszes káderekre cserélve őket, most már közvetlenül a tanárokat akarják silenciumra kényszeríteni.

A Narancs.hu most úgy értesült, hogy az új munkaköri leírás okozta sajtóvisszhang miatt visszavonhatták a szöveget. Legalább is ma nem kellett aláírniuk, a kérdésre, hogy miért nem, azt a választ kapták, hogy a szakképzési centrum, az intézmények felügyeleti szerve visszavonta.

Neked ajánljuk