A tökéletes végrehajtó – Lázár János túlélési esélyei

  • narancs.hu
  • 2015. július 2.

Belpol

Öt éve dolgozik Orbán Viktor leghűségesebb és legfontosabb politikai végrehajtójaként, pályája idáig töretlenül ívelt felfelé. Az elmúlt hónapokban azonban forr körülötte a levegő. Rényi Pál Dániel Lázár-portréját a ma megjelent Magyar Narancsban olvashatják.

Lázár János, aki immár három éve Orbán Viktor legnagyobb hatalmú minisztere, az utóbbi időben számos alkalommal nyilvánosan bírálta a kormány politikáját és Orbán Viktor legközelebbi szövetségeseit. Tavasszal többször rosszallta a hivatásos labdarúgás költségvetési támogatását, beszólt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyonosodása miatt, június elején, egy szekszárdi építészfórumon hosszasan lamentált arról, mennyire riasztó állapotban van a magyar államapparátus, milyen silány munka zajlik az egyes minisztériumokban, s romokban az adórendszer. Nyíltan ugyan nem kritizálta Orbánt, mégis súlyos kifejezéseket használt, és egyértelművé tette, hogy az ország érzékelhető előrelépése érdekében „sokkal mélyebb változásokra van szükség”. E mondatok arra utalnak, hogy Lázár nehezen helyettesíthetőnek gondolja szerepét a kormányban, ezért meri feszegetni a határokat – ám ennél nagyobb jelentősége van annak, hogy a kormány és a Fidesz legfelső szintjein olyan mozgások indultak meg, amik miatt veszélyben érezheti pozícióját.

Jókedvű fiú

Jókedvű fiú?

Fotó: MTI

Mindez az idén tavasz végén vált a nagyközönség számára is nyilvánvalóvá, miután a Népszabadság megírta, majd az index.hu később megerősítette, hogy Rogán Antal lehet Orbán új kabinetfő­nöke a Miniszterelnökségen. Ez a húzás alapjaiban alakítaná át a kormányzat és a Miniszterelnökség működését. A képviselők eddig Lázáron keresztül juthattak be a miniszterelnöki tárgyalóba, ezek után azonban Rogán is kapu lesz a kormányfő felé. Ha ez megvalósul, Lázár munkája szorosabb felügyelet alá kerül.

Hogy mindez hogyan befolyásolja a kormányzat és a Fidesz felső viszonyait, és hogy e mozgások mennyiben függnek össze a párt körüli gazdasági holdudvar átalakulásával, arról a ma megjelent Magyar Narancsban olvashat bővebben.

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben. 

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).