Macron bátorította a magyarországi ellenzéket

  • narancs.hu
  • 2021. december 13.

Belpol

Legalábbis ezt szűrte le a találkozóból Márki-Zay, Dobrev, Donáth és Karácsony.

Partnernek tekinti a magyarországi ellenzéket Emmanuel Macron francia elnök, aki megígérte, jövőre bevezetik az Európai Unióban a jogállamisági mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy uniós forrásokat tartsanak vissza azoktól az országoktól, amelyekben csorbul a demokrácia – hangzott el a HVG tudósítása szerint a hazai ellenzéki vezetők sajtótájékoztatóján, amelyet a francia elnökkel folytatott találkozó után tartottak.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, a találkozón Macron úgy nyilatkozott, nem valószínű, hogy Magyarország bármit is kapna az uniós helyreállítási alapból, amíg ilyen szintű a korrupció. A vásárhelyi polgármester a tájékoztatón a korrupció miatt elveszített pénzről úgy beszélt, mint amiből telne egy igazi, energiahatékony rezsicsökkentés lebonyolítására. Emlékeztetett, a franciákkal közös ügye Magyarországnak a migráció megfékezése, és ha az ellenzék győz a választásokon, a déli határkerítés a helyén marad, viszont ki fogja adni az állam az „Orbán Viktor által betelepített bűnözőket”.

 

 

Dobrev Klára (DK) szerint sokat segíthet az uniós jogállamisági ügyek továbbvitelében, hogy 2022 első félévében Franciaország látja el az Európai Unió soros elnökségét. A Demokratikus Koalíció politikusa arra számít, a francia elnökség alatt az EU erősödni fog, Orbán Viktor befolyása pedig csökken. Donáth Anna, a Momentum új elnöke arról beszélt, az Európai Parlament Renew csoportosulásában együtt dolgozik Macron pártjával, és egyet gondolnak a digitalizáció, a jogállamiság és a zöldpolitika ügyeiben.

Karácsony Gergely úgy tapasztalta, Macron egyetért velük abban, hogy a magyarországi ellenzék politikája része annak az európai küzdelemnek, amely „a belső zsarolókat akarja megbuktatni”. A budapesti főpolgármester emlékeztetett, amelyik kormány hadilábon áll a demokráciával, annak általában keleti szövetségesei vannak, a franciák pedig tisztában vannak azzal, milyen természetű az orosz befolyás, ezt a 2017-es választásokra megerősödött francia szélsőjobb története megmutatta. Karácsony úgy érezte, Macron bátorította őket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk