Megbízható káder került a Magyar Nemzeti Múzeum élére

  • narancs.hu
  • 2023. november 9.

Belpol

Az eddigi helyettest egy korábbi munkahelyéről maga Orbán mentette fel, de ezek szerint nem volt végleges a bukás.

Minden jel szerint meg is van L. Simon László utódja a Magyar Nemzeti Múzeum élén – szúrta ki egy meghívóból a 444. A kormány homofóbtörvényének nem betartása miatt kirúgott L. Simon utódja az eddigi helyettes, Hammerstein Judit, legalább is egy megnyitón ő fog főigazgatóként beszédet mondani a szerencsés egybegyűlteknek.

Hammerstein évek óta a kormány megbízható embere, az első Orbán-kormány idején a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának sajtófőnökeként dolgozott, 2011 és 2014 között  a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára, majd 2014 és 2018 között pedig a Balassi Intézet főigazgatója volt. 2019-2020-ban az Országos Széchényi Könyvtár megbízott főigazgatójaként regnált, innen került a Nemzetibe.

Hammerstein helyén az sem rontott sokat, hogy a Balassi Intézet éléről Orbán Viktor váltotta le határozatban külügyminiszteri javaslatra, miután már a kormánymédia is kritizálta ilyen-olyan okokból a működést többek közt azért, mert „gyakorlatilag balliberális kifizetőhelyként, SZDSZ-es panoptikumként működik.”

Reméjük, második nekifutásra nem fog hasonló hibát elkövetni!

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.