Gulyás Gergely a vendégmunkásokról: Családegyesítésre gyakorlatilag nem lesz lehetőség

  • narancs.hu
  • 2023. november 9.

Belpol

Nem lehetö több vendégmunkás Magyarországon annál, mint ahány betöltetlen álláshely van - közölte a kormányinfón a miniszter az ezt szabályozó, készülő törvény kapcsán.

Az ilyenkor szokásos brüsszelezés, migránsozás, sorozosás és ukrajnázás mellett többek között gazdasági kérdésekről és a World Press Photo kiállításról volt szó a csütörtöki kormányinfón, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott. Gulyás mindenekelőtt az infláció elleni harcról, illetve arról beszélt, az OECD szerint Magyarországon nőtt a legjobban a reálbér 2023 2. negyedévében, a jövő év pedig a gazdasági növekedés és a béremelés éve lesz. Az év végére egyszámjegyű lesz az infláció a miniszter szerint, bár lehet, hogy a pénteken napvilágra kerülő KSH-adatok alapján már októberre teljesült ez a kritérium, mondta. (Július végén októberre prognosztizálta az egyszámjegyű inflációt Gulyás.) A miniszter később azt is kijelentette, hogy a magyar GDP-növekedés lesz a legnagyobb a régióban. 

A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány döntött az idegenrendészeti törvény szigorításáról. Ha valaki nem tartja be az együttélés szabályait, azonnal kitoloncolják az országból. Ez az irányelv a külföldi vendégmunkások esetében is – tette hozzá. Mint mondta, a vendégmunkások számát szigorúan szabályozzák, nem lehet több vendégmunkás az országban, mint amennyi betöltetlen álláshely van.

Családegyesítésre speciális esetektől eltekintve gyakorlatilag nincs lehetőség, és a hazánkban töltött tartózkodási időt is szabályozzák

– közölte a miniszter.

EU-s és Ukrajnát érintő kérdésekről szólva Gulyás Gergely elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben uniós vezetőkkel és a német kancellárral találkozik. A magyar álláspont szerint először a folyamatban lévő csatlakozási tárgyalásokat kell befejezni; Ukrajna ma nem teljesíti az EU-s csatlakozási tárgyalásokhoz szükséges feltételeket, és nem is közelített ezekhez. Az ország felvétele az Európai Unióba óriási hiba lenne, mondta a miniszter, aki emlékeztetett, ez volt korábban Jean-Claude Juncker egykori bizottsági elnök véleménye is. Valamilyen megkülönböztetett partnerséget érdemes felajánlani Ukrajnának, de a csatlakozási tárgyalások megkezdésére nincs lehetőség a kormány szerint.

Gulyás kitért arra is, olyan megoldást kell taláni Ukrajna támogatására, ami nem vezet közös hitelfelvételhez; át kell tekinteni, mi az EU helyes hozzállása az orosz-ukrán háborúhoz, valamint új Ukrajna-stratégiára van szükség. Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Budapestre látogatna-e, talányosan annyit válaszolt, "semmi sem elképzelhetetlen". Ugyancsak felmerült – az állami média híradója vetette fel –, hogy a magyarországi kiberbűnözésből származó pénzek egy része Ukrajnába megy, mire Gulyás azt felelte, vannak arra adatok, hogy online csalásokból származó milliárdok kerültek Ukrajnába

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a magyar kormány meghívta az ukrán vezetést Budapestre, Gulyás azt mondta: „Ne higgyenek az álhíreknek!" 

Részben Ukrajnához kapcsolódóan elhangzott: a nemzeti konzultációs íveket a napokban postázzák, a kérdések "maholnap" megismerhetőek lesznek. A konzultáció a miniszter szerint jó lehetőség lesz arra, hogy véleményt mondjanak Ukrajna támogatásáról az emberek. Az egyik propagandalap kérdése kapcsán megjegyezte, 

"a háború legnagyobb támogatója a Soros család".

Ha Orbán Balázs ott volt a World Press Photo kiállítás megnyitóján, miért Dúró Dóra kezdeményezte a törvényeségi eljárást? – tette fel a kérdést az Index egy úgynevezett újságírója. Gulyás ezt válaszolta: Orbán Balázs elmúlt már 18 éves. A kormánypárti lap munkatársát az is izgatta, mi a helyzet azokkal az intézményekkel, amelyeknek a kiállításain szintén megjelenik a homoszexualitás. A miniszter szerint az intézményvezetők tudják értelmezni a jogszabályt, a művészetet pedig nem kell korlátozni.

Később Gulyás azt is mondta, hogy Orbán Balázs nem hatóság, ezért nem kellett észrevennie a problémát a kiállítással. Hozzátette, nem akarja megköszönni Dúró Dórának, hogy leleplezte a kiállítást, és Gulyás egyébként nem is látta a kérdéses képeket. Emlékeztetett, hogy jó szívvel támogatta L. Simon László kinevezését a Nemzeti Múzeum élére, nagyra értékeli L. Simon közéleti tevékenységét, több mint tíz éven keresztül voltak képviselőtársak, holnap találkoznak is, de Csák János döntésében is bízik, ezért őt kell megkérdezni az ügy részleteiről. Hangsúlyozta, hogy Csák helyesen járt el az ügyben

Elkészült-e azoknak szervezeteknek a listája, amelyek szexuális felvilágosítást tarthatnak az iskolákban? – hangzott el egy újabb kérdés ugyanattól a sajtóterméktől. A miniszter nem tud ilyen listáról, de mint mondta, a Belügyminisztérium illetékes abban, hogy összeállítsa az érintett civil szervezetek körét. De a szexuális kérdéseket egy osztályfőnöki órán is meg lehet beszélni, tette hozzá.  

Gulyás azt is közölte, hogy

jövő hét kedden benyújtják a szuverenitásvédelmi törvényt,

amelyben bűncselekménnyé minősítik, ha egy párt külföldről fogad el támogatást, illetve az újonnan felálló Szuverenitásvédelmi Hatóság feladatait is meghatározzák. 

Gulyást faggatták a lehetséges fideszes budapesti főpolgármester-jelöltről is, Láng Zsoltot, Wintermantel Zsoltot és Fürjes Balázst említette, bár hozzátette, sokakat alkalmasnak tartana a feladatra. 

Kérdésekre az is elhangzott, hogy a csok plusz részletes szabályait novemberben fogják csak közölni, a Karsai Dániel életvégi döntését érintő ügyre pedig Gulyás úgy reagált, hogy „a kormány álláspontja az, hogy az emberi életről nem az embernek kell rendelkezni", és hogy ez igaz a halálbüntetésre és az eutanáziára is. Gulyás jobbulást is kívánt a gyógyíthatatlan beteg Karsainak. 

A kormányinfón Szentkirályi Alexandra bejelentette: 293 fővel felálló kibernyomozói hálózatot hoz létre a kormány az egyre gyakoribb online csalások miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk