Egy vitatott fővárosi kitüntetés

Megmentő vagy sírásó  

Belpol

Felháborodott a gyermekvédelmi szakma Herczeg Krisztiánnak, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatójának fővárosi kitüntetésén. Az otthon körül évekkel ezelőtt botrányos ügyek voltak, míg Herczegre korábban a fideszes centralizáció eszközeként tekintettek.

Kiemelkedő pedagógusoknak járó Bárczy István-díjat kapott a fővárostól Herczeg Krisztián, a II. kerületi Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatója, az indoklás szerint „a szociális és gyermekvédelmi területen nagy odaadással, elhivatottan végzett kiemelkedő munkájáért, példaértékű hozzáállásáért”. Karácsony Gergely főpolgármesternek a díj átadásáról beszámoló fényképe alatt azonban több szakmabeli is felháborodásának adott hangot: „Ezt az embert eltávolítani kellene a gyermekvédelem közeléből is”; „Herczeg Krisztián maga tragédia, a gyermekvédelem tönkretevője”; „Remélem, ez csak valami vicc” – fogalmaztak a hozzászólók. A Herczeg Krisztián által tíz éve vezetett otthonban évekkel ezelőtt ombudsmani vizsgálat állapított meg súlyos jogsértéseket, pályája során pedig a szakma többször is kifogásolta vezetői módszereit.

Puhára esett

Herczeg Krisztián a Wesley János Lelkészképző Főiskolán tanult a Solt Ottilia által az 1990-es évek elején megszervezett szociálismunkás-képzésen, egykori ismerőse szerint a főiskola után pártfogó felügyelőként dolgozott és jogi diplomát szerzett, az újpesti önkormányzatban is dolgozott – a kerületi Újpesti Napló 2008. októberi beszámolója szerint az SZDSZ jelöltjeként került az önkormányzat gazdasági bizottságába. A Cseppkő Gyermekotthoni Központ élére 2010. október 1-jével került, kinevezésén már ekkor többen elcsodálkoztak, szakmai múltja ugyanis nem feltétlenül indokolta volna a pozíciót, többen politikai alkut sejtettek a háttérben.

Az otthonban – ahol még 2010 nyarán egy ágy is kigyulladt – gyors egymásutánban több tragédia is történt: egy hároméves gyerekre ráborult egy nem megfelelően rögzített szekrény és meghalt, egy 13 éves fiú pedig halálra szipuzta magát a Millenáris Parkban. 2011 elején kiderült, hogy egy nevelő rendszeresen hazavitt magával két kislányt, akikkel együtt is aludt. A fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) illetékese, Csókay László ugyanakkor elismerősen nyilatkozott az új igazgató munkájáról az Indexnek, mondván, Herczeg „elég sok lépést megtett”, a feltárt problémák pedig az érkezése előtti időkre datálódnak.

Herczeg Krisztiánt 2013-ban kinevezték a fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) élére, leváltva a 23 éve vezető szakembert, Molnár Lászlót. A kirúgott Molnár akkor a Vasárnapi Híreknek azt mondta, hogy ami történt, az „a szakma megszégyenítése. A gyermekvédelem utolsó bástyájának bevétele zajlik. (…) A teljesen politikamentes gyerekvédelemben éljük át mindazt, ami a nagypolitikában folyik: a teljes centralizációt, a szakértelem partvonalra szorítását” – fogalmazott.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk