MIÉP - Vogue-hajó: Egy este a Titanicon

szerző
Gavra Gábor
publikálva
2002/15. (04. 11.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem mindennapi változásnak lehettek szemtanúi, akik a választások éjszakáját a MIÉP-főhadiszállássá átlényegült Vogue-hajón töltötték.

Nem mindennapi változásnak lehettek szemtanúi, akik a választások éjszakáját a MIÉP-főhadiszállássá átlényegült Vogue-hajón töltötték.ABognár László alelnök negyed nyolckor elhangzott és a közvélemény-kutatások eredményeire bazírozott győzelmi jelentése (a Fidesz-MDF győzött, az MSZP vesztett, a MIÉP parlamenti párt maradt, az SZDSZ kiesett) és Csurka István nem sokkal éjfél előtt tett bejelentése ("elvesztettük") között eltelt órák teljes megsemmisülést hoztak a megjelent kitűnőségek és a szimpatizánsok számára. Az eltelt időben ugyanis kiderült: sehol a száz, a Fidesz javára visszaléptethető harmadik helyezett MIÉP-jelölt, nem is szólva a "nemulass" fényes kilátásával kecsegtető kétharmados jobboldali többségről. A MIÉP a taccsvonalon kívülre került, és vezetői a jobboldal első fordulós veresége miatt még azzal sem vigasztalhatják magukat, hogy a "nemzeti erők" győzelmének oltárán véreztek el.

Első fázis: exaltatio

Pontban hét órakor Betlen János Kolosi Tamás és Hann Endre társaságában a Magyar Televízió stúdiójában a Fidesz győzelmi esélyeit latolgatta, és a két jeles kutató nagy egyetértésben a MIÉP kiesésére voksolt. Utóbbi bejelentést ekkor még vad kacajjal fogadta a főhadiszállás közönsége. A nem sokkal fél nyolc után érkező Csurka pártelnök első nyilatkozatában kijelentette, hogy a közvélemény-kutató cégek helyett ő inkább saját, délután a lovin végzett felmérésének hisz, amely biztos Fidesz-győzelemmel és - ha jól értettem - tizenhat százalékos MIÉP-eredménnyel kecsegtette a sokat próbált szerencsejátékost. Kiderült az is, hogy a magas részvétel Csurka számára az "igazi változás" iránti elementáris tömegigényről árulkodik.

Az alsó szinten helyet foglaló tömegbázison ezalatt úrrá lesz a nekilendülő alkoholfogyasztásnak is betudható optimizmus és magabiztosság. A közvélemény-kutatók szidalmazása már-már járványszerű méretet ölt. Negyed kilenckor érkezik ifj. Hegedűs, és szinte azonnal leszögezi, hogy pártja 7-8 százaléknál nem kaphat kevesebbet, valamint hogy az SZDSZ most már biztosan a múlté. Fél kilenckor Csurka az MTV-nek világossá teszi, hogy a szocik és a liberálisok nem nyerhetnek. Utóbbiaknak ekkor komoly esélyük van, hogy valóra váltsák szavait; masszívan kieső helyen állnak.

Második fázis: resignatio

Háromnegyed kilenckor fontos dolgok történnek: Hegedűs lelkész kólát iszik, a Fidesz negyvenhárom százalékon áll, az MSZP negyvenegyen. Az SZDSZ kieső helyen, de ekkor már a MIÉP helyzete is aggasztó. Kétpárti Országgyűlés képe körvonalazódik enyhe Fidesz-fölénnyel; a jelenlévők kívülállóba váltanak. A tévében Fricz Tamás elemez, miközben a népnemzet az este során először elbizonytalanodik. A frissen érkező Franka kimondja, ami e percben minden igazmagyar szívét nyomja: elszálltunk. Kilenc óra öt perc.

"Együtt mozgunk az SZDSZ-szel" - enged meg magának egy szolid erotikus célzást Árpád apánk egy kései leszármazottja, mások szerint pedig az van, hogy "szarul állunk". A keserűség szinte tapinthatóvá válik a fedélzeten. Nem sokkal fél tíz előtt azonban kiderül, hogy az ugyancsak a nagyvárosokban izmos ősellenséggel, az SZDSZ-szel együtt a MIÉP is kezdi összeszedni magát, ahogy e körzetek eredményeinek feldolgozása halad előre. Fél tízkor, közel hatvan- százalékos feldolgozottságnál az MSZP egy százalékpontra megközelíti a Fideszt, Pálinkás miniszter a királyi tévé kamerája előtt "polgári győzelmet" emleget, Feledy Péter próbálja csillapítani. Csurka kissé patologikusan bizakodó, Kovács Lászlót fikázza. Nem sokkal később az SZDSZ 4,95 százalékon, a MIÉP alig négy fölött, a két nagy párt közötti különbség nyolc század százalék. Kérdésünkre Győri Béla Budapestbe helyezi bizalmát, de óvja a MIÉP-fanatikusokat a túlzott derűlátástól. Tíz előtt tíz perccel még mindig kétpárti parlament kontúrjai látszanak, a bejutási küszöb alatt az egyre izmosodó SZDSZ-szel és a tőle nyolc ezrelékkel lemaradó MIÉP-pel. Néhány perc múlva viszont fordul a kocka, és úgy marad.

Harmadik fázis: delírium, exitus

Az MSZP 71,5 százalékos feldolgozottságnál megelőzi a Fideszt, ugyanekkor az SZDSZ átlépi a bejutási küszöböt. Innentől a szocialisták előnye folyamatosan nő, az SZDSZ egyre biztosabban veszi az akadályt, a MIÉP "kész", jelenti ki egy idős néptárs, terjedőben "a társadalom hülye" szlogen, bár jó néhányan még reménykednek. Frankát faggatom, dohányzik, szalonspicces. Már-már emberinek tűnik, szinte olyan, mint aki nem is zsidózta, cigányozta és buzizta végig a kampányt. Infantilis társadalmat, nyájszellemet emleget, a jobboldal körvonalazódó vereségéért a "gyáván viselkedő" Orbánt okolja. A jelenlévők egyre hevesebben a Fidesz kollektív édesanyját emlegetik, illetve a "söpredék, birka magyar népet". Háromnegyed tizenegykor az MSZP már nyolc ezrelékkel a Fidesz előtt, az SZDSZ 5,38-on, a MIÉP 4,27-re kúszik fel, és bár a feldolgozásra váró eredmények szinte kivétel nélkül fővárosiak, a magát "nemzetinek" nevező táboron végképp úrrá lesz a vereség hangulata.

Csurka ismét előkerül - ekkor tűnik fel, hogy egy darab ideje nem is láttuk. "Még minden lehet", ez a választás páros verseny volt, mondja. Arra a kérdésre, hogy esetleg hibáztak-e, nem tud válaszolni. Igen, a Fidesz elvitte a szavazóikat, de a végeredmény alapján ismeretlen helyen rejtegette őket. A tévében a miniszterelnök magyarázza a bizonyítványt a dacos Fidesz-hallgatóságnak. "Ez meg minek örül?" - kérdezi Orbán láttán Orbán második fordulós tartaléka. Hegedűs Zsuzsanna pityereg, egy végtelenül egyszerű káder "zsidókurvának" nevezi Szili Katalint, mástól Dávid Ibolya a "fárasztó kurva" minősítést zsebelheti be. Grespik egykori beosztottja Saron kezét látja a fordulatban.

Éjfél előtt tíz perccel Csurka István rászánja magát addig folyamatosan halogatott sajtótájékoztatója megtartására. Számára "rejtély, ami történt", "a dolgok másképp alakultak", "a nemzeti oldal nem áll jól", "a küzdelem folytatódik". Végül elhangzik az elkerülhetetlen beismerés: "Elvesztettük."

A további teendőkről a vezetőség határoz, Csurka személy szerint nem szívesen hárítaná senkire a felelősséget. Ha jól értem, nem tudja, hogy visszalépnek-e azon a huszonöt helyen, ahol versenyben maradtak jelöltjeik. Hívei a jelek szerint már eldöntötték: két hét múlva inkább horgászni mennek. A tegnap bálványozott Fidesz közutálatnak örvend. Az "ezt tették a jobboldallal", a "tudod, mikor megyek el szavazni két hét múlva", illetve a "nagyképű köcsögök" kifejezéseket csípem el.

Pedig még ha a teljes MIÉP-tábor fel is sorakozik Orbán mögé, a megroggyant miniszterelnököt az sem igen menthetné meg. Orbán persze még sokáig velünk marad. De Csurka István, az az ember, aki egymaga megteremtette a MIÉP-et, aki a szellemi atyja, spiritus movense, pénzfelhajtója és egyszemélyi futtatója volt az újabb kori magyar nácizmusnak, most az sem tudja, mi történt velük. Hisz elhitt mindent, amit állított. És a 2006-os választási kampány idején már 72 éves lesz.

Innen nem tudnak felállni.

És ez csodálatos.

Gavra Gábor

szerző
Gavra Gábor
publikálva
2002/15. (04. 11.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra