Milliós tiszteletdíjat kap Kiss-Rigó László püspök

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 30.

Belpol

A Magyar Kertörökség Alapítvány kuratóriumának öt tagja tavaly 70,6 milliót vett föl.

Több mint egymilliárd forint állami támogatást kapott 2021. októberi megalakulása óta a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA). Kuratóriumában kilencen ülnek, négyen nem vesznek fel tiszteletdíjat, öten – közöttük Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök – együtt évi 70 milliót kapnak – írja a 24.hu.

Az MKA a lap kérdésére így határozta meg saját munkáját: „civil szakmai ernyőszervezetként hazánkban egyedüliként fogja össze és segíti a magyar történeti és történeti értékű kertek fenntartásával és megújításával kapcsolatos kormányzati és civil kezdeményezéseket”.

Az alapítvány a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közzétételi listája szerint 68 millió forint támogatást kapott az MTÜ-től, ilyen címen: Tokaj-Hegyalja desztináció kertörökségének és kertpotenciáljának stratégiai tárgyú tudományos mű megalkotása és a kapcsolódó előterjesztés előkészítő anyagának elkészítése.

A hírportál emlékeztet: a támogatást adó Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán egyben a Magyar Kertörökség Alapítvány egyik kuratóriumi tagja is.

A stratégiai tárgyú tudományos művel kapcsolatos kérdésre az alapítvány azt írta, turisztikai útvonal készül Tokaj-Hegyalja borvidék szőlőskertjeiről, kastély- és kúriakertjeiről. Ebben a munkában többek között tájépítész, kerttörténész, kertrégész is részt vesz, a kutatásnak lesz geológiai, topográfiai, vízrajzi, településtörténeti része, 22 településen több mint 30 kastélykertet, kúriakertet vagy szőlőskertet érint.

Az alapítvány egyelőre nem tudott válaszolni arra a kérdésre, mely kerteket érinti a kutatás, mondván, hogy most a felmérés fázisa zajlik. A lap furcsállja ezt, mert szeptember 30-ig el kellene készülnie a tanulmánynak. 

Az MKA tavalyelőtt és tavaly összesen 969 millió központi támogatást kapott, idén 225 millió forintot. A pénzt többek közt történeti kertek adattárának létrehozására, a „zöldinfrastruktúra-tervezés, építés és fenntartás kereteinek és szakmai programjának” kialakítására költik. Kutatják klímaadaptív növényfajok alkalmazási lehetőségeit a hazai történeti kertekben, vizsgálják a matuzsálem fákat, ezek ápolására módszertant, kezelési útmutatót dolgoznak ki. 

A Magyar Kertörökség Alapítvány bérköltsége 2022-ben 188 millió forint volt, a kuratóriumi tagok 70 millió 680 ezer forintot kaptak. A kuratóriumban Guller Zoltán, Kieselbach Tamás Ákos, Herczeg Ágnes és Dévényi Gergely lemondott a tiszteletdíjáról,  Fekete Albert tájépítész, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Rosivall László Ferenc orvos, Vály Judit Gabriella és Vincze Attila tájépítész  pedig fölveszi. Egyenlő arányban kapnak tiszteletdíjat, így havi 1 millió 178 ezer forint illeti meg őket fejenként.

A Magyar Narancs korábban ebben a cikkben mutatta be, hogy dörgölődzik a hatalomhoz és milyen jogcímeken kap állami pénzt Kiss-Rigó Lászó püspök:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk