Miskolc fideszes bevétele

A borsodi hadi csíny

Belpol

„Büszkeségre okot adó diadalaink is voltak. Ilyen például Miskolc, abban a városban ugyanis nekünk nyerni egy hadikos hadi csíny, majdnem olyan nehéz bevenni, mint Berlint” – fogalmazott Orbán Viktor a választások után.

 

Csakhogy Miskolcon valójában nem annyira a Fidesz nyert, hanem inkább az ellenzék vesztett. 2019-ben magabiztos győzelmet aratott az egykori gimnáziumi igazgató, Veres Pál mögé beállt ellenzék, de a Covid-járvány utáni elvonások turbulens időszaka csúnyán megtépázta az összefogás csapatát. Miközben a Demokratikus Koalíció (DK) országosan a legerősebb ellenzéki párt lett, a helyi, Verest támogató „törmelék pártok” hatékonyan bebetonozták magukat a különböző pozíciókba, a DK azon igyekezete pedig, hogy emberei döntési helyzetbe kerüljenek, kudarcba fulladt. Ekkortájt kezdődtek a belharcok, és Veres Pál hosszas tépelődés után arra jutott, hogy az újrázásra nincs se ereje, se esélye, ezért az utolsó pillanatban a lovak közé dobta a gyeplőt.

Az előzetes közvélemény-kutatások ekkor még azt mutatták, hogy nem reménytelen a baloldal helyzete Miskolcon. A legrosszabb forgatókönyv szerint is, ha a Fidesz adta volna a polgármestert, a közgyűlésben kisebbségben marad a kormánypárt. Ám ami ezek után történt, az minden bizonnyal azzal vonul be a magyar politikatörténetbe: a politikusok, akik még magukkal is kiszúrtak.

A „csínytevők”

Egy nappal Veres Pál visszalépése után egy helyben láthatatlan civil szervezet (Padtársak), a Miskolciak SZIVE Egyesület, a teljesen zilált állapotban lévő helyi Jobbik és a Momentum támogatásával Varga Andrea alpolgármester bejelentette: elindul a polgármesteri címért. Információink szerint nekik már korábban is voltak vitáik Veres polgármesterrel.

Varga Andrea nyilatkozata után ellenzéki oldalon még csak a kevéssé ismert DK-s Hegedűs Andrea neve merült fel mint konkurencia. Varga tényleges színre lépése után nem sokkal aztán a DK egy ütőképesebbnek tűnő polgármesterjelöltet nevezett meg Barkai László gyerekorvos személyében. A DK mellett támogatta a jelöltet az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk