MOK: próbáljanak meg a döntéshozók a 30 fokos kórtermekben dolgozni

  • narancs.hu
  • 2024. július 27.

Belpol

Tart a hőség, folytatódik a kórházi klíma-vita.

Menjenek el a kórházukba, töltsenek el egy éjszakát a 30 fokos kórteremben, és próbáljanak meg ott dolgozni – erre kéri a döntéshozókat a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke. Szíjjártó László az RTL Híradónak azt mondta, a politikusok így rájöhetnek, mennyire fontos a klíma a kórházakban.

Mint a Telex összefoglalójában írja, az RTL pár napja arról kérdezte Kásler Miklóst, mit gondol arról, hogy sorra romlanak el a kánikulában a magyar kórházak légkondicionálói. Ezért sok helyen műtéteket halasztanak el, máshol pedig 35 fokos, klíma nélküli kórtermekben végeznek transzplantációs műtéteket gyerekeken.

„30 évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet” – válaszolta az egykor az egészségügyért is felelős volt emberi erőforrásokért felelős miniszter.

Kulja András, a Tisza Párt EP-képviselője csütörtöki posztjában reagált Kásler Miklós kijelentésére: „Professzor Úr, nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem, hogy túléli-e a beteg”. Kulja reakciójában arra is kitért, hogy Kásler még a hálapénz virágkorában dolgozott, amikor sokak számára „többet számított a műtétek száma (és az azokat megelőző vagy követő hálapénz) mint a műtétek sikere”.

Kulja bejegyzése után Kásler Miklós üzent vissza „válasz a csúsztatásra” felütéssel. A volt miniszter azt írja, hogy a dolgozat trambulinja az, hogy „ön arra válaszol, amit a riportban nem nyilatkoztam, és ebből az el nem hangzott nyilatkozatból olyan feltételezéseket enged meg magának, aminek semmiféle valóságalapja nincs”.

Az elmúlt hetekben sorra bekrepáltak a kórházak légkondicionáló berendezései, így több kórházban 30 fok fölötti termekben főttek a betegek a legnagyobb melegben, sok kórházban pedig műtéteket halasztottak el a hőség és a klíma hiánya miatt. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár viszont mindezek ellenére azt nyilatkozta nemrég, hogy az egészségügyi rendszer ennek az időszaknak is felkészülten futott neki.

A Telexnek nyilatkozó szakértők szerint a 30 fok fölé melegedett műtők egész egyszerűen használhatatlanok, az osztályokon gyógyuló betegeknek pedig nem segít a gyógyulásban az ott jellemző 30 fok. 

Nyitóképünkön Kásler Miklós.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk