MSZP-kampánynyitó Baranyában: Déli erő

  • Gavra Gábor
  • 2002. február 7.

Belpol

Sör és virsli helyett pogácsa és tea, valamint a baranyai szocialisták Ifjú Generációjának plakátkiállítása fogadta az MSZP baranyai kampánynyitójának vendégeit január 28-án Pécsett, a Nevelési Központban. Maradjunk annyiban: a plakátok szellemesek voltak (erősen érződött rajtuk az @¨©-kiállítás hatása), bár az is igaz, hogy maga a rendezvény a párt 1998-as, vérszegény kampányához képest lendületesebb volt. Nem beszélve a helyi szlogenről: "Balról egy jobbat."

Sör és virsli helyett pogácsa és tea, valamint a baranyai szocialisták Ifjú Generációjának plakátkiállítása fogadta az MSZP baranyai kampánynyitójának vendégeit január 28-án Pécsett, a Nevelési Központban. Maradjunk annyiban: a plakátok szellemesek voltak (erősen érződött rajtuk az @¨©-kiállítás hatása), bár az is igaz, hogy maga a rendezvény a párt 1998-as, vérszegény kampányához képest lendületesebb volt. Nem beszélve a helyi szlogenről: "Balról egy jobbat."Ahelyszínválasztás nem volt véletlen: 1998-ban a félszázezres kertvárosi lakótelep szavazói tették Pécs polgármesterévé Toller Lászlót, véget vetve a város négy évig tartó fideszes irányításának. 1998 után el is apadtak a város infrastrukturális beruházásainak központi forrásai, miközben a kormányzat hirtelen felfigyelt a szomszédos (fideszes irányítású) Kaposvár Péccsel szembeni hallatlan stratégiai előnyeire, legyen szó a dél-dunántúli régió felsőoktatási központjának büszke címéről vagy a városon átvezető főút korszerűsítéséről. Pécs és Baranya tehát derekasan végigszívta a jobboldal kormányzásának éveit, nem csoda, hogy az Orbán-kabinet leváltására készülő szocialisták erősen apellálnak a régióbeliek lokálpatriotizmusára.

A képviselőjelöltek Koncz Zsuzsára vonultak a csaknem telt házas terembe. A Himnusz után Kocsi László megyei MSZP-elnök bevezetője az országos kampány üzeneteire épült, időnként a helyi igényekre áthangszerelve: államosított korrupció, kormányzati arrogancia, a jobboldal virulens Baranya-ellenessége kontra biztonság, nyugalom, lokálpatriotizmus. A jelenlévők megnyugvással értesülhettek arról, hogy a szocialisták

"szeretik az embereket

meg a viccet is",

ezt igazolandó a színpadra pattant Nagy Bandó András, és habozás nélkül belevágott egy 1993-as műsora remixébe, majd előadta a 2001-es szilveszteri Rádiókabaréból "a Kondor-keselyűk által kivágott" produkcióját: fika jobbra, megint jobbra, aztán balra, és a közönség vevő a szoci vezetők szekírozására is, ami dicséretes. Szolid cigányozás (amit a publikum nem díjaz, újabb piros pont neki), néhány gyöngyszem a Narancs Szüretjéből, vastaps, Bandó el. A következő műsorszám Kovács László, virtuálisan: projektorról pörög a száznapos visszaszámlálás megkezdésekor elmondott beszéd, elég jól megvágva, arccal az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kormányzati szívatása felé, ez a mondanivaló Pécsett bejön.

A bejátszás váratlanul, mondat közepén ér véget; zavart köhögés, és színpadra lép Toller László pécsi polgármester és regionális Horn Gyula, többé-kevésbé autentikus népfi, akinek a jobboldal 1998-ban megtette azt a szívességet, hogy Trombitás Zoltánt állította vele szemben. Toller a közintézmények helyzetének javítását, a közterületek rendbetételét, a pécsi tömegközlekedés felújítását, továbbá utóbbi használatának a tizennyolc éven aluliak számára történő ingyenessé tételét ígéri. Vastapsot kap. E körzet Toller számára hazai pálya, egyéni képviselőjelöltként nem alaptalanul készül tarolásra. Bemutatkozása után néhány "személyes hangvételű mondattal" hívja a színpadra jelölttársait, akiket, mint megtudjuk, kivétel nélkül a hetvenes és nyolcvanas évek párt-, népfront- vagy megyei tanácsi apparátusából ismer.

A jelöltek

alig bírtak feltörő szociális érzékenységükkel, ami a megye gazdasági helyzetét ismerve nem csodálható. A harmincöt százalékos munkanélküliséggel sújtott szigetvári körzetnél csak az Ormánság és Komló környéke produkál elképesztőbb mutatókat. Kocsi megyei elnök és ormánsági képviselőjelölt ígérete szerint a baloldal "visszafoglalja a siklósi várat a labanctól", mégpedig "Baranya Szabolcsának" magyar és cigány szavazataival. A baranyai magyarok és romák ugyanannak az arrogáns, központosító kormányzati politikának az áldozatai, sorsközösségük alapja a szegénység, mondta, szükség van olyan "dühös emberekre", akik a régió elnyomorodásából eredő lakossági frusztrációt képesek megjeleníteni az Országgyűlésben. Kocsi - saját állítása szerint - éppen ilyen "dühös ember", ami biztos így van, mert többször is jól láthatóan összevonta szemöldökét, és egyszer még a hangját is fölemelte.

Toller polgármesteren és Szili Katalinon, az Országgyűlés alelnökén kívül feltehetőleg a fideszes Mikes Éva államtitkár legyőzését ambicionáló Kékes Ferenc országos szerepvállalására számíthatunk a jövőben. Kettejük választókerületében, a Pécs belvárosát is magában foglaló körzetben várható a legkiélezettebb küzdelem; ez hagyományosan a jobboldal fellegvára, ám nem kizárt, hogy a körzethez tartozó keleti külváros és tizenhárom falu lakossága kellemetlen meglepetést szerez a Fidesz - MPP-nek.

Az MSZP első számú baranyai reménysége

Szili Katalin,

az Országgyűlés és a párt alelnöke, az országos lista harmadik helyezettje. Utolsónak lép a mikrofon elé, rendet vág jelölttársai között, amiért túllépték a bemutatkozásra szánt időkeretet. Nem vitás, ő itt a főnök; nem kíméli a jelenlévők lokálpatrióta érzelmeit, sem ígéretekre kiéhezett frusztrációját. Pécsen áthaladó autópálya, munkahelyteremtés ezerrel, nyugdíjemelés, adómentes minimálbér, általános iskolások ingyenes tankönyvellátása, középiskolások esélyegyenlősége. Egy régi SZDSZ-szlogent lenyúlva a szabadság és a szolidaritás pártjának nevezi az MSZP-t; szemmel láthatóan nem küzd önbizalomhiánnyal, igaz, a nagy tempóban néha elveszti a fonalat.

A képviselőjelöltek a komlói Páva Zoltán kivételével kerek, érthető mondatokban beszélnek, határozottak. A megyei kampánynyitó nem nevezhető kiugró szervezési bravúrnak, elmaradtak a bombasztikus meglepetések is, de a cél feltehetőleg nem is ez, hanem az MSZP kormányképes, nyugodt erő imidzsének megerősítése volt. Talán épp az egykori Nyugodt Erő felidézése adta az ötletet a szervezőknek, hogy a kampánynyitót az Illés Újra itt van című opusával zárják. Szörényi Sámán Levente meg valószínűleg nagyokat csuklott valahol "pusztaszer és Lakitelek között.

Gavra Gábor

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?