MTA: Tessék visszavenni az elbocsátott tanárokat!

  • narancs.hu
  • 2022. december 21.

Belpol

Az akadémia Novák Katalin köztársasági elnök közbenjárását kéri. Pintér Sándor belügyminisztert nem említi az állásfoglalás.

Az MTA üdvözli, hogy párbeszéd indult a közoktatás problémáinak megoldásáról a kormány és a tanárok között, de ezt a párbeszédet ki kell terjeszteni, és azokat, akiket elbocsátottak, vissza kell helyezni eredeti munkahelyükre – idézi a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének kedden kiadott állásfoglalásából a Telex.

Az MTA elnöksége „a magyar közoktatás jövőjéért érzett felelőssége” tudatában adta ki a közleményt, amely „a közoktatás helyzetéről és a fejlesztéséhez szükséges teendőkről” szól.

A testület üdvözli, hogy a közoktatásért felelős tárca nyilvánosságra hozta, miképpen tervezi emelni az érintettek bérét, de úgy látja, a pedagógusok fizetésének el kellene érnie a velük azonos szintű képzettséggel rendelkező szellemi foglalkozásúak fizetésének mindenkori átlagát. Az MTA emellett teljesítményarányos bérezést tartana jónak, és kiemelten fontosnak gondolja a pedagógusok szakmai autonómiáját, mert a tanári pálya csak így lehet vonzó, és a közoktatás színvonalát is csak így lehet emelni. Az akadémia elnöksége megerősítené az egyetemeken a tanárképzést a pedagógus-utánpótlás biztosítása érdekében. 

A közoktatási rendszer átalakítását egy választási ciklusokon átívelő „össztársadalmi megegyezés” révén tartja elképzelhetőnek, olyan oktatást gondol el, amely növeli a társadalom kohézióját és a lemaradókat felzárkóztatja. 

Az állásfoglalás nem tér ki arra a kérdésre, hogy az oktatásügy megérdemel-e egy saját minisztériumot, viszont felajánlja az MTA tagjainak és testületeinek, így a Pedagógiai Tudományos Bizottságnak és a Közoktatási Elnöki Bizottságnak a „tudását és tapasztalatait” a közoktatás átalakításához.

A Telex emlékeztet, hogy az akadémia október közepén már kiadott egy állásfoglalást ugyanebben a témában, arra figyelmeztetve mindenkit, akit illet, hogy a „jelenlegi helyzet nem tartható fenn”, a jelenlegi oktatási rendszerrel Magyarország nem tud felzárkózni a fejlett nyugati és a fejlődő távol-keleti országok mellé. Decemberben pedig  az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya nyilvánított véleményt úgy, hogy a tanári fizetéseket fel kell emelni a diplomás átlagbér szintjére.

A mostani állásfoglalás nem említi, hogy Pintér Sándor belügyminiszter döntött a kifogásolt kirúgásokról. Az oktatásért felelős tárcavezető helyett Novák Katalin köztársasági elnök közbenjárását kéri az ügy megoldása érdekében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk