Nagykoalíció Fóton - Porban a gyöngy

  • Somlyódy Nóra
  • 2008. július 10.

Belpol

Alig két hete helyi népszavazáson dőlt el, hogy Fóton megépülhet az új egészségház. Ezzel a város irányítását a közelmúltban törvénysértő módon magához ragadó tíz képviselő könyvelhetett el újabb győzelmet.
Alig két hete helyi népszavazáson dőlt el, hogy Fóton megépülhet az új egészségház. Ezzel a város irányítását a közelmúltban törvénysértő módon magához ragadó tíz képviselő könyvelhetett el újabb győzelmet.

A fótiak 2006-ban immár harmadjára választották meg a fideszes, de korábban függetlenként induló polgármestert, Szent-Iványi Gézát. A város irányításához szükséges többség azonban nem volt meg, mivel a hat szocialista és a négy civil mellett csak hét fideszes képviselő kapott helyet a testületben - így már az alpolgármester megválasztása is hónapokig tartó egyezkedés tárgya lett. A választások óta eltelt alig két évben aztán hol a személyes súrlódások, hol a közügyek átrendezték a sorokat: az egyébként is gyengekezűnek tartott polgármestert félreállították, majd a Fidesz-frakció zöme hátat fordított a frakcióvezetőnek, és azóta külön szavaz. Végül az egészségház és a kötvénykibocsátás körüli nézeteltérések teremtették meg tíz fő - hat szocialista, három fideszes és egy független képviselő - tartósnak tűnő egységét. Vezetőjüknek a szocialista alpolgármestert, Fábry Bélát (a Pest megyei közgyűlés korábbi alelnökét) tették meg - akit a pártszervezésben rendkívül aktív helyi szocialista elnök, Fekete Zoltán támogatott a háttérből -, és ebben az sem zavarta őket, hogy az igénybe vett eszközök éppenséggel nem voltak törvényesnek mondhatók.

Az önkormányzati választások utáni hónapokban ebből még semmi sem látszott. A testületi ülések akkor még csak a háztartásibolt-tulajdonos helyi Fidesz-elnök, Móczár Béláné Ila személyével szembeni bizalmatlanságtól zengtek. Szent-Iványi Géza ugyanis a voksolás előtt megalkudott vele: ha megválasztják, Móczárnét jelöli az egyetlen alpolgármesternek. Csakhogy a testület ezt nem így gondolta, és második nekifutásra sem adta be a derekát. Erre újabb alku köttetett, aminek ötletét utólag többen maguknak tulajdonítják: adjon minden oldal egy alpolgármestert. A választás Fábry Bélára (MSZP), Földi Pálra (Civil Összefogás a Fótiakért - CÖF), és Bartos Sándorra (Fidesz) esett; vagyis éppen a korábbi jelölt szorult ki. Amibe Móczárné nem nyugodott bele - s részéről Szent-Iványi támogatása a továbbiakban

okafogyottá vált

2007 elején Fábry Béla egy hétpontos, afféle alternatív polgármesteri programmal kísérletezett, amibe nemcsak a szocialisták, hanem a Fidesz - köztük a polgármester - és a függetlenek is belementek. Csakhogy Szent-Iványiról éppen ekkor derült ki, hogy a korábbi jegyző ügyében zajló perben - akit annak idején mellesleg ő buktatott le - hatodrendű vádlottként elítélték. Az új fóti jegyző pedig nem kevesebb mint hetvenhárom olyan esettel állt elő, amelyben a polgármester a regnálása alatt vélhetőleg a saját szakállára intézkedett - például ellenjegyzés nélkül vállalt kötelezettséget, és maga rendelkezett az ajándék Cora-utalványokkal -, amelyek miatt a testület nagy többséggel megszavazta Szent-Iványi felfüggesztését. Mivel a perben azóta sem született ítélet, Fót polgármester nélkül maradt, ami kétségkívül a Fábry Béla körüli csoportosulás malmára hajtotta a vizet. Ezt erősítette az a körülmény, hogy a Fidesz-frakcióból öten, a Szent-Iványi embereinek mondott, zömmel "régi" fótiak megelégelték, hogy a frakcióvezető Móczárnéval "nem lehetett érdemben tárgyalni". A szakításra 2007 őszén került sor, amikor egy magáncég, a Szirt Invest Kft. egy új egészségház álomszerű ötletével jelentkezett be (erről bővebben lásd keretes anyagunkat). A lázongó fideszesek Bartos alpolgármesterrel az élen azzal érveltek, hogy a meglévő egészségházat "ingyen" korszerűsíttethetnék egy magánberuházóval, ahelyett, hogy kiszolgáltatják magukat egy idegen vállalkozóval kötött, vázlatosnak tartott megállapodásnak. A Szirt-párti képviselők ezt a variációt a legnagyobb fóti patikatulajdonos lobbiérdekének tudták be. Az ügyre végül a június 29-i népszavazás tett pontot, amelyen az érvényességhez szükséges szavazatok alig fele gyűlt össze - egészségház tehát lesz.

A másik nagy fóti ügy a kétmilliárdos kötvénykibocsátás, amelynek a megszavazásához a hat szocialista, a három fideszes (köztük a nejét erősítő Móczár Béla) és a független képviselő vállvetve futott neki két hónappal ezelőtt. Szövetségüket addigra a szervezeti és működési szabályzat módosítása szentesítette, amivel a bizottságok létszámát "takarékossági okokra" hivatkozva csökkentették - csakhogy ezzel éppen az öt szakadár fideszest szorították ki. Mi több, a tízek úgy döntöttek, Fábry Bélához manőverezik át Bartos és Földi alpolgármesterek hatásköreit, miután a felmentésükkel korábban hiába próbálkoztak. "Mi tízen a település érdekeit tartjuk szem előtt" - szögezi le Fábry; ám ez, úgy tartja, nem nagykoalíció, csupán "akciószövetség", amely "a helyi Fidesz önkormányzati választási szlogenjét veszi komolyan, miszerint 'Helyben politikamentesen' ". Fábry szerint két kollégája azonban akadályozta a haladást, márpedig "a totyogással szakítani kell". Hogy törvénytelen a hatáskörök elvonása, arra előbb az aljegyző (mert jegyző éppen nem volt), utóbb a közigazgatási hivatal figyelmeztetett, hiszen ilyesmi kizárólag a polgármesternek áll jogában.

Ennek dacára

a tízek a határozat visszavonása helyett az utolsó pillanatban az Alkotmánybírósághoz fordultak törvénymagyarázatért - ezzel időt nyertek, igaz, a közigazgatási hivatal ettől függetlenül kérheti a bíróságtól a határozat hatályon kívül helyezését.

A kötvénykibocsátás miatt egymásnak ugró két csoport egyaránt "Fót érdekét" tűzte a zászlójára, habár a személyeskedés még a testületi jegyzőkönyveken is átüt. A kötvényt ellenzők hozott anyagból tudnák le az adósságot: egy olyan előnyös fekvésű, legalább másfél milliárdot érő ingatlan értékesítéséből, amely ugyan még mindig osztatlan közös tulajdont képez, de ebből kiszabadítva megteremthetné az átmeneti egyensúlyt. Ehhez viszont már réges-régen cselekedni kellett volna, mert Fótnak csak az idén 840 millió forint törlesztenivalója van még, és újabb hitelt már nem tud felvenni. A Fábry-párti tízek egyedül a kötvényben hisznek, amivel egy kalap alatt fejlesztésre is szerezhetnek pénzt. Így kalkulálták ki az indikatív ajánlatokat megszerző Hermes Holdinggal és a pályázaton nyertes Hypo Bankkal, hogy öt év türelmi idővel és húszéves futamidővel kétmilliárd forint értékben érdemes kötvényt kibocsátani. Ebből 1,3 milliárd a meglévő, 2,2 milliárdos hitelállományt apasztja, míg a fennmaradó rész jutna ingatlanok fejlesztésére. A szerződésbe többszöri kérésre sem tekinthettünk bele, de a pénzügyi bizottság volt elnökének a számítása szerint a kétmilliárd végül (mai áron) legalább 3,5 milliárdba kerül majd a városnak - ami nem tűnik légből kapottnak. Felettébb előnyös szempontnak a türelmi idő látszik, hiszen a súlyos terhek csak a következő önkormányzati ciklus második felétől jelentkeznek - arról gondolkodni pedig ráérnek még.

Dubai után a harmadik

2008-ra az évi nagyjából ötmilliárdból gazdálkodó Fót elzálogosította az ingatlanvagyonát, hogy 2,2 milliárd forint adósságának fedezetet biztosítson. Bár a város vásárolt földeket, de nem közművesített; más ingatlanok meg a későn lezárult kárpótlás miatt nem dobhatók a piacra. A kereskedelmi cégek a kilencvenes években a közeli Dunakeszit választották telephelyül, míg Fóton jó ideig csak a Cora áruházlánc eresztett gyökeret: jó érzékkel felvásárolt és továbbértékesített volt tsz-földeket. A kihasználatlan lehetőségek között ott a belvárosig nyúló gyermekváros is, amely mint birodalom a birodalomban - külön irányítószámmal - használja a Károlyi-kastélyt és annak hatalmas parkját. Fót évi százhúszmilliót költ egy ökumenikus iskolára, amellett, hogy három általános iskolát és három gimnáziumot is fenntart, sőt egy Waldorf-intézményt is a határain belül tudhat. A tavaly elkészült új iskolaépületre ráadásul rendesen rá is faragott, bár valakik nyilván jól jártak vele: a helyhatóság az építkezéshez szükséges szobányi méretű (17,6 négyzetméteres) telek miatt potom 217,5 millió forintot adott ki (lásd: Iskolakerülők, Magyar Narancs, 2005. december 15.). Ez egy ok volt a sok közül, ami miatt az iskola a tervezett 1,7 milliárd helyett nyolcszázmillió forinttal többe került. És az sem mellékes - mint a Szent-Iványi Géza ellen újabb munícióval szolgáló átvilágításból kiderül -, hogy Fót korábbi főépítésze az önkormányzati projektet építész tervezőként is jegyezte.

A helyi vezetés minden teszetoszasága ellenére az M0-s közeledtére meglódult a kereslet a fóti ingatlanok iránt: ismert logisztikai cégek és egy iparipark-fejlesztő vetette meg a lábát az autópályáról bevezető út mentén, ráadásul egy cég pont ide álmodta meg a negyedik olyan fedett sípályát, amilyennek a világ először Dubaiban járhatott a csodájára. Fótnak, innen nézve, lesz mit a tejbe aprítania.

Egészségház

A Szirt Invest ügyvezetője, Sziklai Attila azt ígérte, saját telkén és költségén megépít egy új egészségházat. Az egyébként Fidesz-közelinek tartott vállalkozó azt várta a várostól cserébe, hogy 99 éven keresztül garantálja a létesítmény 75 százalékos kihasználtságát és biztosítsa a rezsi fizetését - viszont vásárolja meg az egészségházat és fizessen huszonötmillió forint kötbért, ha ez meghiúsul. A Szirt a gyógyszertár nyereségét tudhatja a magáénak - de hogy ez miért éri meg neki, arra az ügyvezető kurtán elhárította a választ (a HVG februári értesülése szerint az országban "húsz-harminc" hasonló szerződés megkötése van folyamatban).

A terv még két okból keltett figyelmet. A főút mentén az egészségháznak kiszemelt telek történetesen az egyik, a szocialisták által jelölt külsős bizottsági tagé, amin a tulajdonos állítólag már három éve próbál túladni. A másik, hogy a Szirtet a helyi MSZP elnöke, Fekete Zoltán képviselte az első bizottsági ülésen, a cég ügyvezetője ugyanis nem ért rá személyesen ismertetni a saját ajánlatát. Fekete a Pest megyei 3. számú választókerület pártszervezőjeként keltett feltűnést, amikor 2006-2007 folyamán a szervezet létszáma megháromszorozódott. A feltűnő mobilitás miatt elrendelt adategyeztetés három hónap leforgása alatt kimutatta, hogy minden tag létező személy, valós állandó lakcímmel - azt viszont nem firtatták, vajon miért lett ilyen hirtelen vonzó a párt, illetve annak szóban forgó alapszervezete. Fekete újabban elnöke a szocialisták népi platformjának is, ami eddig csekélynek is csak jóakarattal mondható közfigyelmet vívott ki, de tudható róla, hogy röviddel ezelőtt még Fekete fia, Roland elnökölte. Fekete sem a platform küldetéséről, sem a fóti helyzetről nem kívánt felvilágosítást adni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?