Rendőrök a hajléktalan emberek ellen

„Nehéz volt mit csinálni törvényileg”

Belpol

Két rendőrt vádolnak azzal, hogy hajléktalan embere­ket bántalmaztak és aláztak meg Mohácson. A kaposvári bíróságon zajló perről nemcsak konkrét bűncselekményekhez köthető kérdések juthatnak az eszünkbe.

A mohácsi rendőrkapitányság huszonéves járőrei, H. Patrik és M. Norbert 2021 januárjában éjszakai szolgálatuk közben arra lettek figyelmesek, hogy egy magatehetetlen ember fekszik az út közepén. A kanyarban feküdt, a járőrkocsi sofőrjének az utolsó pillanatban sikerült elrántani a kormányt, nagyobb sebességnél tragédia történhetett volna. A rendőrök nem hagyták magára a kiszolgáltatott helyzetben lévő férfit. Az eset ismertetése a rendőrnapi jutalomosztás idején is előkerülhetett volna. H. Patrikot és M. Norbertet feletteseik tehetséges és lelkes rendőröknek tartották, s rövid időn belül többször is előléptették őket. A kijárási tilalom idején történt közúti intézkedés azonban mindkettőjük elbocsátásával járt.

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség 2022. május 19-én megjelent közleménye szerint hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette, kiszolgáltatott személy megalázásának vétsége miatt emelt vádat a két rendőr ellen a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa. A vádirat szerint a két rendőr egyike egy 2021. januári járőrözés során az úton fekvő, és ittassága miatt magatehetetlen hajléktalant többször fejbe rúgta. Nem ez volt az egyetlen ilyen eset. „Pár nap elteltével a rendőrök a kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva ugyanezen sértettet arra bírták rá, hogy »léggitározzon« és énekeljen” – olvasható az ügyészségi közleményben. Ezt mobiltelefonnal rögzítették, és elküldték az egyik kollégájuknak is. H. Patrik és M. Norbert rögzítette azokat az eseteket is, amikor „a sértettet és egy másik mohácsi hajléktalant könnygáz­spray-vel lefújták, illetve amikor a másik sértettet a fiatalabb rendőr lábon rúgta” – állt a közleményben. „Az ügyészség a két rendőrrel szemben 3 és fél év végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.”

Tavaly szeptemberben, a per előkészítő tárgyalásán, a rendőrök védője nem győzte hangsúlyozni a „szerepcserét” – azaz valójában a bántalmazott hajléktalanok nem viselkedtek úgy, ahogy az „a társadalom által elfogadható”. H. Patrik és M. Norbert az előkészítő tárgyaláson hallgatott, de a legutóbbi, január 25-i tárgyalási napon már ők is hasonló szellemben nyilatkoztak (lásd Nagyon sok videót láttunk című keretes írásunkat); vallomásukat az önsajnálat és a váddal szembeni értetlenség jellemezte. Úgy tűnt, az sem teljesen világos számukra, hogy miért állnak a bíróság előtt; mintha már azzal megbűnhődtek volna, hogy elbocsátották őket, és segédmunkásként tudtak csak elhelyezkedni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk