Nem indul eljárás Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen

  • narancs.hu
  • 2024. június 6.

Belpol

A földügy elévült, és Sulyok amúgy is még ügyvédként, alkotmánybírói jelölését megelőzően vállalta el azt.

Elutasította Dobrev Klára hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentését a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség.

Az ügyészség közleményében azt írja, a rendelkezésükre álló adatok alapján Sulyok már alkotmánybírói jelölését követően, de még a megválasztását megelőzően kérte ügyvédi tevékenységének szüneteltetését. Sulyok 2014. szeptember 24-étől határozatlan időre szüneteltette ügyvédi tevékenységét kamarai tagságának fenntartása mellett. A szünetelés idejére helyettes ügyvédről gondoskodott. Sulyok alkotmánybíróként is szüneteltette a tevékenységét 2019-től.

„A feljelentésben megjelölt cégek vonatkozásában a kézbesítési megbízotti tevékenységet dr. Sulyok Tamás még ügyvédként, alkotmánybírói jelölését megelőzően vállalta el, az ügyvédi tevékenység szünetelését követően ezen szerződések alapján a helyettese volt jogosult eljárni” – olvasható a közleményben.

A helyettese a cégbíróságnak mindkét cég vonatkozásában bejelentette, hogy bár a szerződést még Sulyok Tamás kötötte, de az ügyvédi tevékenységének szünetelése alatt ő látja el helyette ezen feladatokat is.

Az ügyészsége megállapítása szerint „a rendelkezésre álló adatok szerint dr. Sulyok Tamás az alkotmánybíróvá történt megválasztását követően ügyvédi – és így kézbesítési megbízotti – tevékenységből származó díjazásban nem részesült.” Az ügyészség indoklása szerint Sulyok Tamás jogszerűen vette fel alkotmánybírósági juttatásait, csalást és hivatali visszaélést sem követett el.

Azokat a földügyeket, amiket Dobrev Klára a feljelentésében említ, elévülés miatt nem vizsgálhatja a nyomozó ügyészség. 

Dobrev Klára, a DK vezetője május 22-én állt elő azzal, hogy a köztársasági elnök magyar termőföldeket játszott át külföldi kézre. A Sándor-palota már akkor azt közölte, hogy  Sulyok Tamás mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el.

Dobrev másnap átadta bizonyítékait az államfő ügyében az ügyészségnek, az Alkotmánybíróságnál is bepanaszolta, és megfosztási eljárást kezdeményez Sulyok Tamás ellen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk