A vezérkari főnök viharos belépője

Nem mosolyog, nem barátkozik

Belpol

Forrásaink szerint Böröndi Gáborról már a kinevezésekor is lehetett tudni, hogy keménykedni fog. A gépjárművezetők régóta a bögyében voltak, szerinte rajtuk keresztül mennek ki információk a honvédségtől. Rossz kommunikációs képességei ismeretében nem várható tőle a nyilvánosság érdemi tájékoztatása.

„Külön tábornoki rendfokozatú kollégával tervezem a szittya gondolkodásmódnak a továbbvitelét, a szervezet rendszerét, a doktrína eljárást. Teszteljük, nézzük meg, hogy hogyan tudjuk jobbá tenni. A tartalékos erőknél pedig vegyük elő, hiszen ott jól fog működni ez az egész elgondolás” – fogalmazott Böröndi Gábor honvéd vezérkari főnök május elejei parlamenti meghallgatásán, ahol arról is beszélt, hogy a magyar katonai oktatásba vissza akarja hozni a nukleáris elrettentés témáját.

Böröndi Gábor 2021-től a közelmúltig a Magyar Honvédség (MH) Katonai Képviselői Hivatalában dolgozott a NATO brüsszeli parancsnokságán, majd a váratlanul menesztett Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök helyére ültették. Belépője látványosan alakult: rögtön az első, fent idézett „szittyázós” nyilatkozatával felhívta magára a figyelmet, néhány nap múlva pedig egy hamis történelmi párhuzammal sikerült megsértenie egy szövetséges államot. A honvédségtől kiszivárgott információk is a személye miatti belső feszültségekről árulkodtak.

Balhés előzmények

A tavaly áprilisi országgyűlési választások után a NER üzleti világát reprezentáló Szalay-Bobrovniczky Kristóf lett a honvédelmi miniszter, aki jelentős szervezeti változásokat léptetett életbe a tárcánál, például menesztette a korábbi ciklus honvédelmi beszerzéseiért felelős Maróth Gáspár államtitkárt, aki aztán a német Rhein­metall óriáscégnél kapott pozíciót (lásd: Az asztal két végén, Magyar Narancs, 2023. május 17.). Egy januárban életbe lépett kormányrendelet az MH, valamint a Honvédelmi Minisztérium (HM) katonai állományának fiatalítását tűzte ki célul, ezért a miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntette az olyan főtisztek szolgálati viszonyát, akik a 45. életévüket betöltötték, és legalább 25 év tényleges szolgálat áll mögöttük. Az ún. „fiatalítás” keretében először több száz tiszttel közölték szóban az elbocsátásuk tényét, és sajtóértesülések szerint ez a szám néhány hónap után elérte az ezer körülit. A menesztettek között képzett, nyelveket beszélő főtisztek és tisztek is voltak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk