Nemzetközi Friedrich Nietzsche-díjjal tisztelegnek Heller Ágnes filozófus életműve előtt

  • narancs.hu
  • 2019. július 31.

Belpol

Posztumusz díjjal ismerik el Németországban munkásságát.

A naumburgi központú Friedrich Nietzsche Alapítvány Heller Ágnes halála előtt hat héttel döntött úgy, hogy az idén neki adják át az elismerést. Kiemelték, hogy ő volt az egyik legnagyobb hatású kortárs gondolkodó.

A 15 ezer euróval (4,9 millió forint) járó Nemzetközi Friedrich Nietzsche-díjat 2015-ben alapították, a Szász-Anhalt tartományi kormány 1996 és 2012 között kiosztott Friedrich Nietzsche-díját váltották fel vele. Ez az egyik legnagyobb pénzjutalommal járó elismerés, amelyet kizárólag esszéisztikus-filozófiai munkákért adományoznak.

A díj odaítéléséről Naumburg és a svájci Bázel önkormányzata, a svájci Elisabeth Jenny Alapítvány, a Friedrich Nietzsche Alapítvány és a szintén naumburgi központú Nietzsche Társaság képviselőiből álló zsűri dönt. Minden második évben adják ki, eddig Martin Walser világhírű német író és Wolfram Groddeck svájci irodalomtudós kapta meg.

A naumburgi alapítvány és társaság Friedrich Nietzsche 19. századi német filozófus életművével foglalkozik, működtet a többi között egy dokumentációs központot, amelynek gyűjtőköre a Nietzsche-recepció. Tevékenységük központja azért Naumburg, mert a filozófus ebben a szász-anhalti kisvárosban töltötte élete nagy részét, gyermek- és fiatalkorát, és utolsó éveit.

Heller Ágnes július 19-én, kilencvenéves korában hunyt el.

Heller Ágnessel a Magyar Narancs most májusban, 90 éves születésnapja előtt nem sokkal készített interjút. A filozófust akkor az MTA-ügyről, a május 26-i EP-választások tétjéről és a nacionalisták erősödéséről is kérdeztük.

Heller Ágnes: Orbánnak ilyen a természete, ösztönösen erre törekszik

A szélsőjobboldali nacionalisták győzelme óhatatlanul az EU felbomlásához, a nemzetek közötti háborúskodás kiújulásához vezetne - mondja a május végi EP-választások előtt Heller Ágnes. A filozófus az MTA-ügyről is különvéleményt fogalmaz meg. ( Interjúnk az EP-választás és az Akadémia tönkretételét célzó törvénytervezet megjelenése előtt, a Magyar Narancs 2019. május 9-i számában jelent meg.)

Figyelmébe ajánljuk