Novák Katalin magyar templomot avatott Ausztráliában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 29.

Belpol

Nagyrészt a marsdeni magyarok adományaiból épült.

Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett vasárnap az ausztráliai Marsden magyar református templomának szentelésén és az ottani Magyar Ház avatásán.

Az államfő megköszönte a résztvevőknek, hogy ápolják és gazdagítják magyarságukat, a magyar nyelvet, és hogy a gyermekeiknek is továbbadják mindezt a templomi, gyülekezeti és kulturális közösségeikben, a családjaikban.

Arról beszélt, hogy a magyarság bölcsője a család, ugyanúgy, ahogy a szuverenitásunk és a hit bölcsője is a család. Emlékeztetett: a magyar közösség összefogott annak érdekében, hogy megmutassa, Ausztráliában is nemcsak magyar jelen, hanem magyar jövő is van.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy miközben Nyugat-Európában és a világ számos részén templomokat bontanak el, rombolnak le vagy éppen használnak más célra, mint az Isten imádása, a magyar közösségekre ez nem jellemző.

„Új templomokat építünk Magyarországon, új templomokat építünk szerte a Kárpát-medencében” – mondta. A köztársasági elnök emlékeztetett, az elmúlt 10 évben 3200 templomot újítottak fel a magyarlakta területeken, és 200 új templomot építettek.

Balog Zoltán püspök, aki az istentiszteleten igét hirdetett, a közmédiának elmondta: a vasárnap felszentelt templom a helyi magyarok áldozatkészségéből épült, 80 százalékban ők finanszírozták. Már 2019-ben elkészült, de a pandémia miatt elhúzódott a hivatalos átadása. Az Összetartozás nevet viselő templomot ezért a reformáció napja alkalmából szentelték fel.

Balog kiemelte, hogy mivel a magyarság a világban szétszórva él, fontos tartani egymással a kapcsolatot, figyelni egymásra. „Itt lehet tanulni azt, hogy a magyarságért áldozatot kell hozni” – hangsúlyozta Balog Zoltán, hozzátéve: az emberek itt készek erre, amikor a hétvégén is tanítják a gyermeküket a vasárnapi magyar iskolában magyarul, amikor a kultúrájukat átadják vagy éppen több száz kilométert utaznak, hogy együtt tudjanak a saját anyanyelvükön imádkozni. A püspök szerint ezt a mentalitást szeretnék hazavinni és megismertetni az otthoniakkal.

A köztársasági elnök járt az Árpád Idősotthonban, ahol csak magyar gondozottak élnek, és magyar ápolók gondoskodnak róluk:

 

A címlapképen Novák Katalin köztársasági elnök (b) és Anthony John Abbot, Ausztrália korábbi miniszterelnöke Sydney-ben 2023. október 24-én. MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk