Nyomoz-e majd Polt Péter Orbán veje után? Az unió szerint súlyos szabálytalanságok voltak Tiborcz cégénél

  • narancs.hu
  • 2018. január 12.

Belpol

Összeférhetetlenség és milliárdok.

Kétéves nyomozás után az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel azokban a közbeszerzésekben, amiket 2011 és 2015 között nyert meg az Elios Innovatív Zrt., Tiborcz István akkori cége – írta reggel a Wall Street Journal nyomán az Index. Állítólag a hivatal már meg is küldte a jelentését a magyar ügyészségnek, és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket. Kérdés, hogy fognak-e. (Arról még két és fél éve írtunk, hogy az OLAF mennyi dokumentumot adott át a magyar ügyészségnek korrupciós esetek vonatkozásában, cikkünk itt olvasható.)

false

 

Fotó: Németh Dániel

A cikkből kiderül, hogy az OLAF kétéves nyomozása során összesen 35 darab, 2011 és 2015 közötti közbeszerzést vizsgált, és nemcsak szabálytalanságokra, hanem összeférhetetlenségre is bukkant. A lap kérdésére elárulták, hogy a nyomozásból kiderült: Hamar Endrének, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade úgy vett részt egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, hogy Hamar közben az Eliosban is tulajdonos volt. Az Elios az EU-s pénzekből a magyar települések közvilágítását modernizálta. Tiborcz István korábbi üzletéről mi is többször írtunk már.

Az Elios 2015-ig volt Tiborcz István tulajdonában. A cég közbeszerzéseinek ügyében rendőrségi nyomozás is indult, amit egy évvel később lezártak.

Időközben a magyar ügyészség bejelentette: megérkeztek a OLAF által küldött dokumentumok.

Figyelmébe ajánljuk