Oktatási népszavazás: hétfő éjfélig mondhatunk véleményt

  • narancs.hu
  • 2023. október 29.

Belpol

Politikusok, közéleti szereplők és a Corvinusról kirúgott tanár is szavazásra buzdít.

Holnap véget ér Magyarország első alternatív népszavazása. Hétfőn személyesen is lehet még szavazni a sátrakban, míg online éjfélig (23:59:59-ig) voksolhatnak a 16 éven felüliek az ELEVE rendszeren keresztül. Vasárnap estére a szavazók száma átlépte a 83 ezer főt. 

Nemcsak a civilek, a politikai pártok, politikusok és közszereplők is szavazásra buzdítanak. 

Momentum a Facebook oldalán is beszámolt a népszavazásról, Donáth Anna EP képviselő és Gelencsér Ferenc, a párt elnöke is arra kért mindenkit, hogy voksoljanak hétfőig. Dobrev Klára, az DK árnyékkormányának miniszterelnöke is egy posztban buzdít mindenkit szavazásra, és így tett párttársa, Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester is. 

Párbeszéd és a Magyar Szocialista Párt is az alternatív népszavazás mellé állt, Harangozó Tamás és Kunhalmi Ágnes szintén külön posztban szólították fel a követőiket, hogy hétfőig mondjanak véleményt az oktatás hét kérdésében. Karácsony Gergely egy videóban mondta el, miért tartja elengedhetetlennek a részvételt. A Jobbik politikusa, Potocskáné Kőrösi Anita Siófokról, Márki-Zay Péter polgármester Hódmezővásárhelyről jelentkezett be, hogy leadta a szavazatát. Facebook oldalukon  az MKKP is felhívta a figyelmet, hogy már csak holnap estig lehet voksolni. 

Az aHang és az Egységes Diákfront pénteken közleményben fordult a parlamenti pártokhoz, akiktől azt kérték, hogy foglaljanak állást Magyarország első alternatív népszavazásáról és a hét oktatási kérdésről. 

Több közszereplő és művész is részvételre buzdít. 

Juhász Péter aktivista, újságíró például egy videóban beszélt az alternatív népszavazás fontosságáról, míg Nagy Ervin színész Facebook-posztban kért meg mindenkit, hogy szavazzanak. 

A 7IGEN-es alternatív népszavazáson való részvételre buzdít Ádám Zoltán, a Corvinus Egyetem volt docense, akit a héten azonnali hatállyal kirúgott az egyetem vezetése. Ádám korábban etikai vizsgálatot kezdeményezet, amiért a Corvinuson kivételeztek egy hallgatóval. Most az aHang videójában beszélt arról, mit gondol a magyar oktatás helyzetéről, és miért tartja fontosnak, hogy mindenki részt vegyen a holnap záruló alternatív népszavazáson. Ádám Zoltán hangsúlyozta: fontos részt venni a szavazáson, ez "felelősségünk a saját társadalmunkkal szemben".

“Speciális helyzetben vagyok ebben a pillanatban, engem október 24-én elbocsátott az én munkahelyem, a Corvinus Egyetem egy rendkívüli felmondással, aminek nagyon nem örültem. 

Azoknak a tanároknak a sorsában osztozom, akiket hasonló méltánytalanságért rúgtak ki az elmúlt hónapokban, években Magyarországon"

– emelte ki a Corvinus Egyetemről kirúgott docens. 

Hétfő az utolsó nap, amikor lehet még szavazni, az Egységes Diákfront és az aHang arra kér mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel mindenki, aki még nem szavazott a 7IGEN-es alternatív népszavazáson. A két szervezet kiemelte, "az oktatás mindannyiunkat érinti, igenis van beleszólásunk, hogy alakul az ország jövője". 

Az alternatív oktatási népszavazás céljáról Szalóki Viktor, az aHang szóvivője nyilatkozott lapunknak:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk