10-en hunytak el a Pesti úti idősotthonban

 • BM
 • 2020. április 14.

Belpol

9 beteget már levettek a lélegeztetőgépekről.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján elmondta a reggel már publikált adatokat: jelenlet 1513 igazolt fertőzöttet tudunk, 122 elhunytat regisztráltak, viszont 122-en meggyógyultak, sőt 9 fő lekerült a lélegeztetőgépekről.

Azt mondta, a járvány felszálló ágban van, ezért nagyon nagy figyelemmel bánnak az egyéni védőfelszerelésekkel. A munkáltatóknak a munkavédelmi törvény alapján kell biztosítania a munkavédelmi felszerelést. A tesztelést az orvos, háziorvos, intézmények orvosai minősítik, ha elrendelik, akkor kötelező elvégezni őket.

Müller szerint a két negatív vizsgálat elfogadható, viszont a két hetes házikarantén szükséges, mert az biztosít elegendő védelmet. Nincs olyant teszt, ami bizonyosággal megmondja, hogy a karanténba lévőknél nem jelentkeznek majd tünetek. Sokan védetté válnak, ha átesnek a betegségen, de vannak, akiknél szinte alig keletkezik ellenanyag.

A Pesti úti idősek otthonában 204 fertőzöttet tartanak számon, 10 korábban elhunytak. A Magyar Honvédség fertőtlenítő takarítást végez az intézményben.

Buliztak a Balatonon

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője elmondta, hétvégén 4692 figyelmeztetést hajtottak végre. A Balaton déli parján, Somogy megyében több tíz fős csoportosulások alakultak ki, ezért 69 feljelentést kellett tennie a hatóságoknak.

Az emberek a nagyobb bevásárlóközpontoknál is gyülekeztek, amíg a 65 év feletti hozzátartozójukat elvitték bevásárolni, ezért 10 061 figyelmeztetést bonyolítottak le. Jelenleg 14 355 hatósági karantént rendeltek el, 993 szabálytalanságot állapítottak meg.

Az operatív törzs e-mailben feltett újságírói kérdésekre is válaszolt.

 • Nem jellemző az aggresszivitás a rendőrökkel szemben, az állampolgárok együttműködőek.
 • Országszerte ellenőrzik az idősotthonokat. 1035 otthont tartanak nyilván, Müller elrendelte az ellenőrzésüket.
 • Nem jelentkezett hiány a kórházakban a védőfelszereléseket illetően.
 • A rákbetegséget békeidőben próbálják kiszűrni, járványos időszakban viszont ezek felfüggesztésre kerülnek. Újabb szűrésekre a járvány lezajlását követően kerül sor.
 • Voltak olyanok, akik rendezvényt tartottak, náluk helyszíni ellenőrzést hajtott végre a rendőrség, és feljelentést tett.
 • A várandóság jellemzően nem jelent többletkockázatot, de Müller mindenkit óvatosságra int.
 • A legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni, tehát arra, hogy az egészségügyre rászakad a sok beteg, ezért kell minden egészségügyi intézményben ágyakat felszabadítani.
 • A munkavédelmi törvény szabályozza a munkáltatók kötelezességét, ezért nekik kell kockázatbecslést végezniük.
 • Magyarország azt választotta, hogy mérsékeljük a megbetegedések, fertőződések számát, ezért a járvány időtartalma meghosszabbodik.
 • Alapesetben nem szeretnék az idősotthonokban dolgozókat kimozgatni, de feltétlenül el kell őket különíteni.

Az koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóját Kovács Zoltán szóvívő nyitotta meg, majd átatta a szót Nagy István agrárminiszternek.

A tárcavezető köszönetet mondott a gazdatársadalomnak, az élelmiszeriparban, kereskedelemben és logisztikában dolgozóknak. Elmondta, hogy meglátogatott számos céget, gazdálkodót, mert fontosnak tartotta, hogy megismerkedjen személyesen is a tapasztalatokkal.

Az élelmiszer kiskereskedelmi láncok vezetőit arra kérte, hogy a hazai termékeket preferálják, az önkormányzatokat pedig arra, hogy nyisság meg a piacokat. A kormány elindította a munkaszuret.hu internetes oldalt, ami az idénymunkát vállaló munkavállalóknak segít a munkalehetőség közvetítésben.

A kormány szeretne a legkisebb termelők számára segítséget nyújtani: az év végéig megkötött hitelszerződések mértékét 100 millió forintról 200 millió forintra emelték, a kamat támogatás mértékét 100 százalékra növelték.

Nagy István szerint van olyan ágazat, ami komolyabb válsághelyzetbe került mert kapcsolódnak a turizmushoz, vendéglátáshoz. Ezért a bor és szőlőtermelők, pálinka és kisüzemű sörfőzdék, vadgazdaságok, valamint a dísznövény termelők 2020 június végéig mentesülnek a közterhelési kötelezettségek alól.

 

Nézzünk együtt a jövőbe!

Mit tesz, és mit tehet a járvány ellen az ellenzék, a honvédség, az önkormányzat? Olvasni jó. Elgondolkozni a jövőn pedig szerfelett izgalmas is lehet, és még a hétköznapokban is jól hasznosítható dolgok sülhetnek ki belőle. Belelátni a jövő bármely kicsiny szeletébe: nincs is annál kecsegtetőbb dolog.

Neked ajánljuk