Orbán: A jelenlegi európai politikai rendszer még ebben az évtizedben összeomlik

  • narancs.hu
  • 2023. január 30.

Belpol

Egy osztrák lap is beszámolt a miniszterelnök EU-tagságra vonatkozó megjegyzéséről, de egy szóval sem említik, hogy Orbán viccelt volna.

„Normális emberek normális nézetekkel nem akarnak az EU-ban maradni. Növekszik a szakadék, tovább nő az elidegenedés Magyarország és az EU között” – jelentette ki Orbán Viktor az osztrák eXXpress beszámolója szerint azon a csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyen a miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján résztvevő újságírók 15 fős csoportját látta vendégül.

A miniszterelnök EU-tagságról szóló megjegyzéseiről először az American Conservative újságírója tudósított, akinek cikkében a megjelenést követően végül átfogalmazták azt az ominózus részletet, amely szerint Orbán nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az EU tagja maradjon. Rod Dreher ezt követően hosszas magyarázkodásba kezdett, és legutóbb már azt állította Orbán „egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban.” 

Az osztrák lap beszámolójában ezzel szemben szó sincs viccelődésről, szerintük a magyar miniszterelnök ugyanis „meglepően egyértelműen értékeli az Európai Unió helyzetét”. A tudósítás ezzel többek között Orbán azon fejtegetésére utal, miszerint

„a jelenlegi európai politikai rendszer nem sokáig maradhat fenn”, és még ebben az évtizedben összeomlik.

Az összeomlás után pedig szerinte következik a "visszatérés a hagyományhoz", a konzervatív Európának pedig mindehhez egy vezetőre van szüksége. 

Az eXXpress a miniszterelnök nagy port kavart kijelentését is idézi, ráadásul pontosan abban a kontextusban, ahogy a részlet a HVG360 által még az átírás előtt szemlézett American Conservative-cikkben is szerepel:

„Orbán Viktort ezután az egyik újságíró kolléga megkérdezi, hogy továbbra is támogatja-e Magyarország EU-ban maradását. A válasz: »Határozottan nem. De muszáj. Normális, normális nézetű emberek nem akarnak ebben az EU-ban maradni. A mainstream Európa problémája velünk, magyarokkal [az]: Sikeresek vagyunk.«”

Az eXXpress beszámolója szerint Orbán emellett még arról is beszélt, hogy Németország és Franciaország vezetői több migrációt és több "gendert" szeretnének, míg Magyarországon Orbán szerint még a hagyomány családmodell van, illetve hogy ő az európai egyesült államok ellen is van.

Azt is mondta, hogy az ukrajnai háború sok mindent lerombolt, így például a korábbi szövetsége Szlovákiával, Csehországgal, Ausztriával és Olaszországgal is megszenvedi azt. Orbán szerint Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök viszont komoly változásokat fog majd hozni a politikában, csak neki is meg kell szereznie az uniós helyreállítási pénzeket. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk