Pressman és más NATO-országok nagykövetei jelentek meg az ellenzék által összehívott parlamenti ülésen

  • narancs.hu
  • 2024. február 5.

Belpol

Svédország NATO-csatlakozásáról kellett volna szavazni. A fideszesek nem voltak ott, a kormány sem.

Az ülésen a Fidesz és KDNP képviselői nem vesznek részt, azonban David Pressman vezetésével megjelent néhány NATO-tagország nagykövete.

számolt be tudósításában a hvg.hu az ellenzék kezdeményezésre hétfőre összehívott rendkívüli parlament ülésről, melyen Svédország NATO-csatlakozásáról kellett volna szavazni. Az ellenzék lezárná már a ratifikáció kérdését, hogy ha utolsóként is, de szavazza meg a magyar parlament a svéd csatlakozást.

Mivel a Fidesz és szatellitpártja már pénteken egyértelművé tette, nem vesz részt az ülésen, előre borítékolható volt, hogy az ülés határozatképtelen lesz. Így mindez csak jelképes esemény. Politikai jelzésnek viszont fontos, erre utalhat az is, hogy David Pressman budapesti amerikai nagykövet részt vesz az ülésen néhány másik NATO-tagország nagykövetének társaságában.

Az ülés a napirend előtti felszólalásokkal kezdődött – ezekből mi csak egyet-egyet emelünk ki. Elsőként Kanász-Nagy Máté LMP-s képviselő szólalt fel. Kanász-Nagy azt mondta, szomorú, hogy üresek a kormánypárti padsorok. A távolmaradást kínosnak nevezte, ugyanúgy, mint Svédország NATO-csatlakozásának blokkolását. A parlament ma tárgyalná a kiemelt beruházások kérdését is, a képviselő szerint az is szomorú, hogy a fideszesek távolmaradásával most ezt sem tudják megtenni. A párt azt foglalná törvénybe, hogy a beruházásokról mindig meg kell kérdezni a helyieket is. Szégyenteljesnek nevezte, hogy a kormány előbb konzultál a kínai, vagy egyéb nagyberuházókkal, mint azokkal, akiknek a lakóhelye közelében épülnek ezek a gyárak.

Majd Lezsák Sándor külön kiemelte, hogy "láthatóan a kormány nevében senki nem kíván válaszolni" – ezt a tudósítás szerint hangos nevetés fogadta.

Tordai Bence napirend előtti felszólalásában azt mondta, elvileg azért gyűltek össze, hogy támogassák Svédország NATO-csatlakozását. Majd azt mondta,

"onnan lehet tudni, hogy Orbán Viktor hazudik, hogy mozog a szája".

Szerinte felmerülhet, hogy Orbán Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja, hiszen az ő érdeke a NATO erősödésének akadályozása. A magyar kormány Tordai szerint Magyarország érdekeit elárulja, orosz érdekeket szolgál, így

kérem a Szuverenitásvédelmi Hivatal azonnali közbelépését!"

Tordai közölte, tudja, hogy az előbb említett hivatal az ilyen ügyekkel nem fog foglalkozni. "Ha valaha is feleslegesnek éreznéd magad, akkor gondolj arra, hogy van Hende Csaba is, aki tavaly Svédországban tárgyalt a csatlakozásról" – idézte Jávor Benedeket, aki szerint azzal a látogatással megalázták a magyar Országgyűlést.

Mint ismert, a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést tavaly március 1-jén már megtárgyalta az Országgyűlés, csak a végszavazás van hátra.

Lapunk is beszámolt arról, hogy miközben a kormány kihelyezett ülést tart Sopronbánfalván, Kocsis Máté a Facebook oldalán üzente meg, hogy ha a svédeknek fontos a NATO-csatlakozás, akkor idejönnek. Most épp ezt találták időhúzási lehetőségnek, hogy Orbán meghívását próbálják meg érvényre erőszakolni. Addig se kell ratifikálni a csatlakozást, de legalább telik az idő.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk