Orbán végül elismerte, hogy találkozott Pharaonnal

szerző
Urfi Péter
publikálva
2016. okt. 24., 18:48
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A miniszterelnök szerint nem szabad a családja és a körözött szaúdi bűnöző közötti viszonyt firtatni, mert ez az egész csak az amerikai titkosszolgálat játszmája.

A parlament hétfői ülésén kétszer is előkerült a Narancs aktuális címlaparca, Ghaith Pharaon.

Először a jobbikos Gyöngyösi Márton hozta fel a kérdést, amikor a letelepedési kötvényekről beszélt. Kontrát Károly államtitkár erre cáfolta, hogy körözött személy letelepedési engedélyt kaphatna - igaz, ilyet nem is állított senki. A hvg.hu tudósítása szerint ezután Gyöngyösi azt a levelet lobogtatta, amelyet Pintér Sándor írt a szaúdi nagykövetnek október elején. Ebben a kiszivárgott dokumentumban a belügyminiszter azt kérte, hogy a szaúdi kormány tegye világossá az álláspontját Pharaonnal kapcsolatban. A levélhez csatolt dokumentum pedig hosszasan sorolja a szaúdi üzletember karrierjének gyászos állomásait, köztük azt is, hogy a 90-es évek elején négy amerikai államban találták bűnösnek, több bűncselekményben.

Nem sokkal később az MSZP-s Harangozó Tamás már magát Orbánt kérdezhette Pharaonról.

false

 

Fotó: MTI

Először is arról, hogy találkozott-e vele személyesen. Mint azt korábban megírtuk, többször is feltettük ezt a kérdést Orbánnak, aki viszont erre nem volt hajlandó válaszolni. Azért érdeklődtünk, mert láttuk, hogy Orbán családja és kormánya szoros kapcsolatot ápol a szaúdi bűnözővel, hiszen:

– az egyik Pharaon-cég vette meg az Orbánnal szemközti házat, ami korábban a miniszterelnöknek is tetszett;

– az egyik Pharaon-cég vette meg az Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST Zrt.-től a József nádor téri Postabank-székházat;

– az egyik Pharaon-cégnek a Külügyminisztérium egyik cégével van közös biznisze;

– Pharaon ügyvédjét láttuk tárgyalni Tiborcz Istvánnal, miközben

– a harmadik ember az asztalnál Zaid Naffa jordán konzul volt, egy kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező család tagja

Most pedig Orbán végre elismerte:

személyesen is találkozott Pharaonnal egy jordán díszvacsorán.

Ez minden valószínűség szerint Zaid Naffa erődítményszerű Béla király úti villájában, a fideszes prominensek által gyakran látogatott jordán konzulátuson történhetett - erre a címre voltak bejegyezve évekig a Pharaon-cégek.

Az Index tudósítása szerint a Pharaonra vonatkozó kérdésre amúgy Orbán először röviden csak annyit reagált, hogy "a szóban forgó úr" (Orbán egyszer sem mondta ki a nevét) letelepedésének nemzetbiztonsági kockázatát megvizsgálta a magyar hatóság, és nem talált ilyet. Ez az állítás ugyebár nyíltan ellentmond a saját kormánya által leírtaknak, a fent említett belügyi dokumentum tartalmának, hiszen abból kiderül: a magyar szolgálatok még mindig kutakodnak és aggódnak.

Majd ugyancsak az Index szerint arról beszélt, hogy ez az egész "egy amerikai titkosszolgálati játszma" lehet, ugyanis egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást Ghaith Pharaon beutazásával kapcsolatban. Ha ugyanis valakit keres az FBI, furcsa, hogy 24 évig szabadlábon maradhat. Orbán azt mondta Harangozónak: "legyen óvatos, nehogy ön is része legyen egy amerikai titkosszolgálati játszmának".

A Pharaon körüli, feltételezhető titkosszolgálati érdekekről és lépésekről részletesen írunk a Narancs aktuális számában. Itt csak egy rövid megjegyzés: akármilyen játszmák zajlanak a háttérben, Magyarország biztonságát semmiképpen nem az szolgálja, ha mindenki mélyen kussol arról, hogy egy sokszorosan veszélyesnek bizonyult bűnöző a magyar kormányfő közvetlen közelében kavar.

szerző
Urfi Péter
publikálva
2016. okt. 24., 18:48
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ghaith Pharaon
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  Lámfalussy F. Sebastian
  2016. október 26., szerda 09:51
  A múltkor saját szememmel láttam amint egy CIA ügynök átúszott a dunán és a kezében egy ürgebőrbe varrt kompromittáló valamit tartott és a partra érve elrohant a cinege ucca irányába!
  Mondtam is a feleségemnek: te asszony, ezek az amcsik már megint szegény viktort akarják lejáratni mint amikor fiatalkorában liberális forradalmárnak nevezték!
  remélem szíjjártó péter behívatja az amcsi nagykövetet és átad egy heves tiltakozást mert ha nem egy világ omlik össze bennem.
 2. 9
  harcolj
  2016. október 24., hétfő 20:21
  Miután a TAO-pénzeket már titkosították, innen már csak egy lépés, hogy az uniós pénzek is titkos fideszes "nyerőemberek" offshore-számlákra mennek egyből, nem is kell pályázni.Egyszerűen csak megjelenik a közlönyben ki nyert. Így újabb embereket lehet irodákból elküldeni. Ötmillió közmunkás országa.
 3. 8
  tiszapolgári
  2016. október 24., hétfő 20:20
  6

  Csakhogy őt sem ejtették fejre, amint meglátja a kaszás pórnépet, jegyet vált, felpattan a vásárhelyi villanyosra, és meg sem áll Szegedig, hogy a Dóm téri szabadtéri színpadon eljátssza A dohányon vett kapitányt.

 4. 7
  szegedi789
  2016. október 24., hétfő 20:09
  abba meg nem is akarok belegondolni, háttérben rubovszky mivel foglalatoskodik ...
 5. 6
  szegedi789
  2016. október 24., hétfő 20:08
  grrr
  jani rájött, hogy egy olyan vidék felett uralkodik, ahol sokan élnek a mezőgazdaságból ...
  tehát a történetük végén elég sokan fognak kaszát ragadni ...
 6. 5
  szegedi789
  2016. október 24., hétfő 20:05
  vidaildikó óta, gondolom, csak úgy kenik-vágják ezt a kémjátszmázást árpiék ...
 7. 4
  harcolj
  2016. október 24., hétfő 19:51
  2 Szerintem a maga tekintetét keresi. Lézernyalábok, ha találkoznak hej !
 8. 3
  tiszapolgári
  2016. október 24., hétfő 19:31
  A maga Jánosa bosszúsan néz, mert kihagyták a buliból, és be kell érnie a dohánybolt-biznisszel.

 9. 2
  grrr
  2016. október 24., hétfő 19:02
  És a cápamosolyú felettébb randán néz.
  Igaza van.
 10. 1
  Kovacs
  2016. október 24., hétfő 19:02
  Bűnöző magyar kormányunk nemzetközi bűnözőkkel seftel, ill. ápol kapcsolatokat. Meg vagyunk nyugodva. Akkor még a relatív tisztességes üzletemberek nincsenek veszélyben. Egyelőre.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra