Orbán Viktor elmondta, mi is az a rock ’n’ roll

  • narancs.hu
  • 2024. október 11.

Belpol

„Mindenki megkapta, amit kellett, néhány lángos, tasli is leesett” – összegezte a szerdai EP-vitát a miniszterelnök.

Péntek reggel a Kossuth rádióban beszélt Orbán Viktor, miután szerdán az Európai Parlamentben vitázott. A hvg.hu összefoglalója szerint a miniszterelnök ennek értékelésével kezdte az „interjút”, mint mondta, „érdekes helyzetben” találta magát Strasbourgban.

Szerinte ő oda ment, „ahogy az illendő”, vitte az elnökség programját, színvonalas vitára számított azzal kapcsolatban, hogy miért van baj Európában. A miniszterelnök, állítása szerint a migrációról, a zöld átmenetről és gazdaságról szeretett volna beszélni, az ülésre érkező képviselők azonban „vérgőzös állapotban voltak”, nem akartak a kihívásokról vitázni, inkább „politikai pofozkodást” rendeztek és „nekünk rontottak”.

„Amikor tízen jönnek az emberre, az a rock ‘n’ roll”

– jelentette ki a miniszterelnök, majd arról beszélt, annyian jöttek és olyan durván, hogy attól tartott, ha nem állnak bele, baleknak nézik őket. „Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Mindenki megkapta, amit kellett, néhány lángos, tasli le is esett” – dicsekedett Orbán. Szerinte a színvonal „a béka feneke alatt volt”, és még ő is „kultúrsokkos állapotba” került, amikor látta, hogy a tényeket mellőzve ontják rá a gyűlöletet és a támadást.

Persze nem kell aggódni, a miniszterelnök túltette magát a történteken, és már látja, mi is történt valójában. Szerinte Ursula von der Leyen és Manfred Weber bejelentették, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megnevezték, kikből álljon a leendő „brüsszelita” kormány. Orbán kifejtette: az európai szocialisták Dobrev Kláráékat akarják „delegálni”, a néppárt pedig a Tisza Pártot Magyar Péterrel. Szerinte ennek a koalíciónak a „házassága” meg is köttetett, von der Leyen celebrálta a szertartást, Manfred Weber volt a tanú. 

A miniszterelnök víziója szerint egy ilyen kormány „beszállna a háborúba”, beengedné a migránsokat, eltörölné a családvédelmi törvényeket, valamint beszállnának a „gazdasági hidegháborúba” is. Orbán szerint azt kell világossá tenni, hogy értjük a tervet, láttuk a szerződéskötést, de „nem oda Buda”. Kívülről nem lehet megmondani, hogy hogyan éljünk, „ettől szabadultunk meg harminc éve”,

„a leendő brüsszelita kormány” pedig „ugyanolyan hónaljszagú, mint a szocializmus meg a Szovjetunió volt”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy bejelentette az ellenállást, szembe helyezkedett ezzel a tervvel. 

Orbán azt szeretné, ha a schengeni országok dönthetnének a saját határvédelmükről, amiből ki kell hagyni a Bizottságot, és a bonyolult struktúrát. A miniszterelnök úgy látja, csekély esély van arra, hogy közös versenyképességi stratégia legyen, egyébként pedig most elsősorban Magyarországgal kell foglalkozni, hiszen az EP-ben tett kitérő egy „intifádába” torkollott.

Azt mondta, van akcióterv arra, hogy új lendületet adjanak a magyar gazdaságnak, tegnap is ezen dolgozott. Lesznek konkrét intézkedések is: marad a „gazdasági semlegesség”, nyugatról és keletről is csak a magyaroknak jót fogják elfogadni szerinte. Jövőre 3-6 százalékos gazdasági növekedést várnak, megismételte, hogy az egymilliós átlagkereset a cél, illetve beszélt a „munkáshitelről” és a kkv-kat segítő „Demján Sándor-programról” is. „Én erre összpontosítok, aztán a brüsszeliek meg egyék meg, amit főztek” – mondta a miniszterelnök.

Zárásként arról értekezett, a kormánynak konzultálnia kell az érdekképviseletekkel, a gazdasági élet szereplőivel, végső pedig az emberekkel is meg kell beszélni ezeket az intézkedéseket. „Egyfajta új egyezséget szeretnénk létrehozni ahhoz, hogy a magyar gazdaság lendületet vegyen” – fogalmazott Orbán. Nagyon úgy tűnik tehet, hogy hamarosan újabb nemzeti konzultációval örvendeztet meg minket a kormány.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk