Óriási bajban van a szolnoki megyei kórház az egészségügyi szakértő szerint

Belpol

Gyakorlatilag összeomlóban van a szolnoki Hetényi Géza kórház a humánerőforrás-hiány miatt, és ez sajnos már gyermekek életét is veszélyeztetheti – közölte Kunetz Zsombor. A mezőtúri kórházban is gondok vannak.

Az egészségügyi elemző, szakértő közösségi oldalán közölte ezt, hozzátéve, hogy ráadásul ez az állapot nemcsak most ideiglenesen a nyári szabadságolások alatt áll fent, hanem ez így is marad egyelőre. "A kórház rendelkezésére álló feltételek mellett olyan műtét nem végezhető, mely előreláthatólag gyermek intenzíves ellátást igényel" – idézte a szakértő a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatát. Így ezen gyermekeket olyan intézményekbe kell szállítani, amelyek nagyjából másfél, két órás távolságra vannak, hiszen ezen kórházak rendelkeznek gyermek intenzíves kapacitással a szolnoki kórház "közelében".

Ez Kunetz szerint azt is jelenti, hogy nemcsak a tervezett (elektív), hanem az akut sebészeti, fül-orr-gégészeti, baleseti sebészeti ellátást sem tudják egy-egy súlyos esetben biztosítani, hiszen nincsen gyermek intenzíves ellátás a kórházban. Enélkül pedig műtét és gyermek intenzív terápiás ellátás sincs. A szakember kiemeli, hogy egy súlyos balesetben sérült gyermek másfél, két órás további utaztatása a definitív, azaz a végleges ellátóhelyre akár a gyermek halálát is okozhatja. Szerinte hasonlóan végzetes lehet a késlekedés egy-egy akut fül-orr-gégészeti megbetegedés, vagy akut hasi katasztrófa esetén.

Tehát itt a következmény nem pusztán annyi, hogy majd máshol megoldják, itt a következmény esetlegesen megmenthető gyermeki életekkel mérhető, írja Kunetz. Majd így folytatta:

„Amikor azt kérdezik, hogy mégis hogyan omlik össze az egészségügyi ellátás, akkor tessék csak a szolnoki Hetényi Géza kórházra egy pillantást vetni.

A szülészeti és a neurológiai, valamint a stroke ellátás már eddig is akadozott, és ez így is marad ebben a hónapban is. Veszélyeztetve az ellátási területen élők felépülésének a lehetőségét, de akár az életét is. Most már azonban nemcsak a felnőtt ellátást, hanem a gyermek ellátást is érinti a humánerőforrás-hiány, ami nem korlátozódik a nyári szabadságok idejére.”

Ugyanakkor Kunetz hozzátette, a szolnoki kórház vezetése legalább nem próbálta klímacserével és egyéb tervezett karbantartással elfedni a valóságot, és azt sem állítja, hogy a gyermekek érdekei nem sérülnek, akkor, ha kiesik a gyermek intenzíves ellátás, ahogyan ezt a Békés Megyei Központi Kórház igazgatója nyilatkozta, hanem beleáll és jelenti, ha megoldani nem is tudja ezt az országos problémát.

Legújabb posztjában pedig Kunetz arról írt, hogy szünetelni kénytelen a mezőtúri kórházban a szülészet-nőgyógyászat több napon keresztül, mert nincsen aneszteziológus szakorvos. Emlékeztetett, ugyanakkor a szolnoki Hetényi Géza kórházban meg éppen nőgyógyászból van hiány, és a már jól ismert személyi feltételek hiánya miatt júliusban 15 napon keresztül a III-as progresszivitású szülészet-nőgyógyászati ügyelet akadályozott.

A szakember felvetette, az új jogállási törvény lehetővé teszi a dolgozók kirendelését, így mi sem lenne egyszerűbb a helyzetet megoldani, mint a mezőtúri kórház humánerőforrás kapacitását a szolnoki kórházba átszervezni. Megjegyezte, hogy viszont talán ennél is nagyobb probléma, hogy a kapacitáscsökkentés a mezőtúri kórházat ilyen értelemeben akár be is zárná.

„És akkor itt nyal vissza a fagyi, hogy ezt annak a Fidesznek kellene felvállalnia, amely folyamatosan a kórházbezárás hisztériájával riogatott. Pedig nem lesz más megoldás, mert így van ugyan két kórház, amelyből egy sem működik, és így az egész térségben veszélyezteti a szülő nők és az újszülöttek ellátását, úgy meg lesz legalább egy működőképes kórház a megyében, legalábbis szülészeti szempontból” - olvasható a bejegyzésben.

A több kórházat, közte a szolnokit is érintő kilátástalannak tűnő helyzetről korábban ezekben a cikkeinkben írtunk:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk