Palkovics nem használta a szív alakú ágyat a SZTAKI-ban
palkovics_top_story_lead.jpg

Palkovics nem használta a szív alakú ágyat a SZTAKI-ban

  • narancs.hu
  • 2019. június 25.

Belpol

Nem is tudott róla. Szerinte említésre sem méltó az ügy.

Az ATV-nek sikerült megkérdeznie Palkovics Lászlót az MTA SZTAKI elhíresült, szív alakú ággyal, jakuzzival berendezett szobájáról, ahová állítólag csak külön kóddal lehetett belépni.

Az MTA tönkretételén dolgozó miniszter ugyanis évekig az intézet munkatársa volt – igaz, úgy kapott onnan 800 ezres fizetést, hogy egy sort sem publikált, pedig kellett volna.

„Most gondolkodom rajta, hogy adtak-e nekem bármilyen titkos kódot, amikor a 2000-es évek elején beléptem oda. Úgy emlékszem, hogy nem adtak. Azt tudtam, hogy a SZTAKI-nak van egy uszodája, van egy orvosi szobája, de arról a szobáról, ilyen létesítményről nem volt tudomásom. De már ma sincs »ez a valami«, és nem is volt hozzá titkos kód, legalábbis így hallottam az egyik SZTAKI-s kollégától.“

„Volt egy felvétel, amit valaki fölvett tíz évvel ezelőtt, és ezt most elővette. Ez egy érdekes egybeesés” – jegyezte meg Palkovics.

Az ügy mindenképp alkalmas arra, hogy lejárassa az Akadémia kutatóintézet-hálózatának az egyik legkomolyabb, nemzetközileg is elismert kutatóintézetét, mondta Palkovics

„A kérdés az, hogy kinek áll érdekében, hogy a SZTAKI-t lejárassa? Az első triviális válasz, hogy a kormánynak. De ha megnézzük ennek egy kicsit a részleteit, ha kontextusba helyezzük, átgondoljuk ezt a dolgot, arra a következtetésre jutunk, hogy nem a kormánynak az érdeke“ – jutott furcsa következtetésre a miniszter.

Palkovics szerint ugyanis a SZTAKI nem állt be az MTA szétverése ellen tiltakozók sorába, hanem végig partnerként kezelte a kormányt, ezért a többi, az átalakítások ellen tiltakozó kutatóintézetnek állhat érdekében a SZTAKI elleni támadás. Annak ellenére jutott ez Palkovics eszébe, hogy az egész botrányt a kormánymédia robbantotta ki.

Arról a hangfelvételről is kérdezték Palkovicsot, ahol azt ígéri, a kormánynak esze ágában sincs elvenni a kutatóintézeteket – miközben mégis el akarta venni azokat az Akadémiától. Palkovics szerint akkor igazat mondott, mert az MTA átalakítása csak később jutott a kormány eszébe.

Figyelmébe ajánljuk