Kubatov Gábor nevelné a neonácikat, de azért nem minden zavarja

Párhuzamos Fradik

Belpol

A focistadionokban jelen lévő szélsőjobbos csoportok elleni küzdelem sehol nem egyszerű. Főleg akkor nem, ha az adott klub elnöke egyúttal a szélsőjobb retorikát is használó párt igazgatója.

„Engem cseppet sem érdekel, ki mióta jár meccsre, hogy hányszor volt valaha kint, hogy melyik pártra szavaz, hol lakik, melyik megyéből érkezett, kik a szülei, mi a foglalkozása, hogy szegény vagy gazdag, ha egy mondattal, egy Hajrá, Fradival, egy tapssal győzelemhez segíti az én szeretett csapatomat” – tette ki néhány hónapja a Facebookra Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató és Fradi-elnök pár hónappal azután, hogy a játékosok körében is a befogadást hirdette. „A pályán nem számít, hogy kik a szüleid, milyen vallású vagy, milyen színű a bőröd, hogy gazdag vagy szegény vagy-e. Csakis az számít, hogyan teljesítesz” – e szavakkal kommentálta Kubatov, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor is megjegyezte, mennyire aktív a Fradi a kirekesztés elleni harcban.

És ha ennyi se lenne elég: 2021-ben az FTC elnöke Jeruzsálemben, az antiszemitizmus elleni globális fórumon is beszédet mondott. „Ki kell hangsúlyoznom, hogy ez a téma a szívügyem. (…). Korábban kimondtuk, hogy mit gondolunk a kirekesztésről és az antiszemitizmusról. Elmondtuk azt is, hogy a sportban nem számít, milyen a bőrszíned, a származásod, a vallásod és az sem, hogy szegény vagy gazdag vagy-e. (…) Tíz évvel ezelőtt horogkeresztes zászlót vittek a stadionba, kilenc éve totenkopf mintájú molinót függesztett ki egy szurkoló, nyolc éve pedig egy Csatári László nevű emberre emlékeztek, aki a kassai haláltábor vezetője volt. Ezek után az incidensek után felszólítottuk őket, hogy az elkövetők jelentkezzenek, és vállalják a felelősséget. (…) Ezek után vezettük be a legszigorúbb intézkedéseket, ami szerintem Európában példátlan. Nálunk klubkártyával és vénaszkennerrel történik a beléptetés, ami rendkívül biztonságos. (…) A legjobb kampány, ha olyan játékost tudunk hozni, aki szembemegy az ellenérzésekkel. Az idén többek között azon dolgoztunk, hogy egy izraeli válogatott játékost a Fradiba hozzunk, ám ez sajnos nem jött össze” – vezette be hallgatóságát újszerű módszereibe a klubelnök-politikus.

Az alapítás hőskorában több zsidó származású embert is a sorai között tudó Ferencváros idővel a politikai szélsőjobb kedvelt klubja lett, nem egy szurkolója bánatára. Tény azonban, hogy a Fradi lelátója valóságos gyűjtőhelye ma is az ilyen érzelmű figuráknak. Ehhez képest a fenti sorok egy olyan idealisztikus képet sugallnak, hogy az Üllői úti stadion olyan hely, ahol nagyszerű szurkolás közepette az árkokat betemetve egységbe forr a nemzet. A jelek szerint ebbe az is belefér, hogy Kubatov nem választja el pártigazgatói munkáját a klubelnökitől: facebookos kommunikációja során egyazon napon kommentálja a Fradi ügyeit és Karácsony Gergely főpolgármester vélt alkalmatlanságát, és bár a szavak szintjén nála nem számít bőrszín és világnézet, fontosnak tartja időnként megemlíteni, hogy baloldali kormányok idején mindig rosszul járt a Fradi, meg hogy bár mindenkit befogadnak az Üllői úton bőrszíntől és vallástól függetlenül, Magyarország nem válhat migránsországgá, továbbá persze az LMBTQ-emberek (helyi nyelvjárásban: buzik) is hagyják békén a gyerekeket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.