Kilőtték Lázárék világrekord-várományos bikáját

Szaporodó csodaszarvasok

Belpol

Elejtette a szomszéd társaság területéről áttévedt hatalmas dámszarvasbikát Hódmezővásárhely mellett egy vadász, aki ellen hatósági, kamarai eljárás indult, és lőni kezdett rá a kormánypárti sajtó is. A dámvad állománya húsz év alatt megháromszorozódott, pedig egyre jobban vadásszák.

„Már nem ver hatalmas szíve. Golyó általi halált halt a vásárhelyi csodaszarvas. Hét esztendőn keresztül gondozta, etette a hivatásos vadász, minden lépését figyelemmel kísérte. Két-három éven belül világrekord-várományos lehetett volna. Egy gonosz, etikátlan és önző »vadász« azonban magának akarta a trófeáját, most azonnal. Hiába volt közmegegyezés róla, hogy még nem ejtik el, orvul lepuffantotta” – így számolt be a Promenad24.hu nevű hódmezővásárhelyi kormánypárti hírportál január 23-án arról, hogy a város mellett terítékre került egy dámszarvasbika. Trófeájának súlya 5,81 kilogramm, pontszáma 226,13, és ezzel ebben a szezonban az élen végzett.

Az állat a földeáki Návay Kornél Vadásztársaság területén nőtt föl, de átjárt a szomszédba – ilyenek ezek a szarvasok –, a Hódagro Zrt. Vadásztársaság területére is, ahol január 12-én reggel „egy alattomos villanás, egy végzetes durranás törte meg a csendet. Fájdalmasan hasított bele. A fák, bokrok is összerezdültek, megérezvén, hogy valami visszavonhatatlan, hatalmas tragédia történt – hogy a mesés erdő már soha többé nem lesz olyan, mint addig volt”.

A Návay Kornél Vadásztársaság a megyében a legnagyobb területtel rendelkezik, tagjai közé tartozik a térség országgyűlési képviselője, Lázár János építési és közlekedési miniszter.

A Promenad24.hu balladai homályban hagyja, hogy a bika nem hosszútávfutásban, hanem a trófeája révén lehetett volna világrekorder. Nyilván úgy, hogy két-három év múlva egy másik, arra nyilván érdemesebb vadász lövi le. A témának szentelt cikksorozat megnevezi „az egész közösséget megkárosító” vadászt, a Hódagro Zrt. vezérigazgatóját, Szabó Lajost, akit élet-halál urának, Hódmezővásárhely egyik legnagyobb „vörös bárójának” titulál, és részletezi céges érdekeltségeit. A lap kíváncsian várja, hogyan reagál az esetre a megyei kormányhivatal vadászati hatósága, mert „a vásárhelyi csodaszarvas elejtése ezer sebből vérzik”. Golyóérettnek minősülő dámvadbikára ugyanis október 1. és november 30. között lehet vadászni, így – állapítja meg a Promenad24.hu – a vásárhelyi vadász tette nem csak etikátlan, szakmaiatlan, de jogszabálysértő is.

Golyóérett

A vásárhelyi csodaszarvasügynek ezek után külön beszélgetést szentelt a Vadászlap a YouTube-on. Óvott mindenkit a prekoncepciótól, hiányolva a részletes bírálati adatokat, amelyek alapján korrekt álláspontot lehet kialakítani arról, milyen szabályokat sértett a vadász. Az tény, hogy golyóérett dámvadbikát januárban nem szabad elejteni. Csak hát a helyzet ennél jóval bonyolultabb, mert például abban a tájegységben a jogszabály nem tartja számon a dámvadat mint gazdálkodásra alkalmas vadfajt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk