Péntektől újabb három megyében lép életbe az új ügyeleti rendszer

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 31.

Belpol

Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyét is eléri az átalakítás.

Péntektől Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében is az új, egységes rendszerben biztosítják az ügyeleti alapellátást a betegek számára – közölte az Országos Mentőszolgálat csütörtökön az MTI-vel.

Az új háziorvosi, alapellátási ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. „A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00-08.00 között, szombaton és vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható” – jelezte a mentőszolgálat, hozzátéve, hogy a mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változik, baleset, más közvetlen életveszély esetén továbbra is a 112 (Egységes Segélyhívó Rendszer) hívásával kell segítséget kérni.

Az ügyeleti rendszer átalakítása az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvény alapján zajlik. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar megyében vezették be az új rendszer, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Békés megye is csatlakozott. A mentőszolgálat közleménye szerint „az eddigi tapasztalatok és a közel 120 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja.”

Az új ügyeleti rendszer a polgármesterek és az önkormányzatok körében azonban nem örvend ekkora népszerűségnek. Az az orvosok kritikusan viszonyulnak hozzá, a Győr-Moson-Sopron megyei orvosok kétharmada nem is vállalt ügyeleti munkát, egy Szolnok megyei Túrkeve polgármestere pedig nemrég arról panaszkodott, hogy bár az önkormányzatoktól elvették az ügyelet megszervezésének feladatát, annak „átvételével a Magyar Állam nem készült el”, és forrást sem rendelt hozzá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?