Politikai hírek

  • 1998. szeptember 24.

Belpol

Izrael: fenyegetés, készültség
A zsidó újév ünnepe alatt az izraeli hadsereg visszaállította a Gáza-övezet és Ciszjordánia teljes zárlatát. A hatóságok attól tartanak, hogy a Hamasz terrorakciókra készül az ünnep idején. A Hamasz szóvívője bejelentette: katonák és telepesek ellen fognak merényleteket elkövetni, hogy így torolják meg a szervezet két vezetőjének napokban történt meggyilkolását. Izraelben házi őrizetbe helyeztek egy zsidó telepest, akit egy tizenhét éves palesztin fiú meggyilkolásának gyanújával vettek őrizetbe. A telepes tanúi azt állítják, hogy társuk önvédelemből használta a fegyverét, mert palesztinok kővel dobálták őket. A hadsereg rádiója szerint Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója, Ahmed Tibi kijelentette: szerinte ezáltal szabaddá vált az út ahhoz, hogy a telepesek féktelen lövöldözésbe kezdjenek.

Irak: engedékeny az ENSZ? Brit lapértesülések szerint Nyugatra szökött Szaddám Huszein iraki diktátor egyik bizalmas személyi tanácsadója. Londoni és washingtoni illetékesek bíznak abban, hogy a két ország titkosszolgálata a férfitől elegendő információhoz jut ahhoz, hogy leleplezhesse az évek óta Bagdad által szervezett nemzetközi kőolajcsempész-hálózatot. Az iraki vezetés közölte, hogy "tökéletesen elégedett" Kofi Annan ENSZ-főtitkár javaslataival, amelyeket Annan a világszervezet és Bagdad közötti viszály megoldására tett. A javaslat szövegét nem hozták nyilvánosságra, de diplomaták szerint Annan az Irak ellen elrendelt szankciók általános felülvizsgálatát indítványozta, és hogy a Biztonsági Tanács érje be egy "százszázalékosnál kisebb" iraki leszereléssel, és ennek igazolása alapján oldja fel az olajembargót.

Csecsenföld: újabb túszszabadulás Kiszabult a túszejtők fogságából vasárnap reggel Csecsenföldön az a két brit túsz, akiket tizennégy hónappal ezelőtt raboltak el Csecsenföld fővárosában, Groznijban. A brit külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a két orvos, Camilla Carr és Jon James egészségi állapota jó. A brit segélyszervezet aktivistái a csecsen háború árváinak hoztak létre és tartottak fenn menhelyet. A minisztérium a fogva tartás alatt mindvégig szorosan együttműködött az orosz központi és a helyi kormánnyal. Értesülések szerint a túszok kiszabadulásában nagy szerepet játszott többek közt az azerbajdzsáni és a grúz elnök befolyása is. Különböző bűnbandák eddig több száz embert raboltak el Csecsenföldön azóta, hogy 1996-ban befejeződött az Oroszországtól való elszakadásért vívott csecsen függetlenségi háború. Emlékezetes, hogy hosszú ideig két magyar túsz is csecsen emberrablók fogságában volt.

Orbán Rómában Olaszország támogatja, hogy november elején megkezdődjenek az érdemi tárgyalások az EU-csatlakozás kérdésében -jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Rómában azután, hogy megbeszélést folytatott Romano Prodi olasz kormányfővel. Hozzátette: a magyar törekvések szempontjából pozitív véleményekre talált Rómában. Az oroszországi válság nem befolyásolja jelentősen korábbi álláspontjukban az olaszokat az Európai Unió bővítését illetően. A gazdasági együttműködés kapcsán az olasz fél kifejezte szándékát, hogy szívesen venne részt az eddigieknél is jelentősebb tőkével a magyar gazdaság megerősítésében, ami egybeesik a budapesti kormány elképzeléseivel a külföldi működő tőke beáramlási ütemének növeléséről - közölte a magyar miniszterelnök. Orbán Viktort félórás magánkihallgatáson fogadta II. János Pál pápa, majd tárgyalt Angelo Sodano bíborossal, a Vatikán kormányfőjével is, ismertetve az új magyar kormány egyházpolitikáját.

Clinton-botrány: további részletek Élesen bírálta a Fehér Ház az amerikai képviselőház azon döntését, hogy közzéteszi a videofelvételt Clinton elnöknek a vádesküdtszék számára tett vallomásáról. "Az amerikaiaknak joguk van alapvető elfogulatlanságra, ehelyett egyes republikánusok siettetni akarják sikamlós dokumentumok közzétételét, megcsúfolva a képviselőház legjobb hagyományait" - hangoztatta a Fehér Ház szóvivője. Washingtonban valóságos hisztéria tört ki azután, hogy Henry Hyde-ról, a képviselőház jogi bizottságának (ez dönt arról, hogy vádat emelnek-e Clinton ellen) elnökéről kiderült: harminc évvel ezelőtt megcsalta feleségét. Közvélemény-kutatási adatok szerint csökken azon amerikaiak száma, akik támogatják az elnök hivatalban maradását, és növekszik azoké, akik alkotmányos felelősségre vonását tartják elkerülhetetlennek. Egyre több elemző vélekedik úgy, hogy Clinton elnöknek le kell mondania.

Primakov: folytatódó reformok Oroszország folytatja a reformok irányvonalát, nem lesz visszatérés a tervgazdasághoz - jelentette ki lapnyilatkozatában Jevgenyij Primakov orosz kormányfő. Hozzátette: az orosz társadalom demokratizálásának folytatása, az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása mellett az új orosz kormány végrehajtja a reformok korrekcióját. Ki kell fizetni az elmaradt béreket és nyugdíjakat, növelni kell az adóbevételeket az adózási fegyelem szigorítása, valamint az ipari és mezőgazdasági termelés fellendítésének elősegítése révén. Oroszországnak elegendő tartaléka van -tette hozzá -,de most gyorsan szüksége van más országok támogatására is. A nemzetközi közösségnek nem szabad elveszítenie a bizalmát Oroszországgal szemben -hangsúlyozta. Az orosz kormány egyébként még nem állt fel. (Képünk egy pétervári piacon készült.)

Algéria: pokolgépes merénylet Gázpalackba rejtett pokolgép robbant egy zsúfolt piacon pénteken kora este az algériai Tiaret városában: harmincan meghaltak, legalább százan megsebesültek. Az áldozatok között sok gyermek is volt. A szerkezetet a GIA terroristái helyezték el. A robbanás a második pénteki ima után következett be, amikor a piacon különösen nagy volt a forgalom. Algériában több súlyos merénylet történt, mióta Liamine Zerual államfő, aki képtelen volt megbirkózni az 1992 óta tomboló és eddig legkevesebb 75 ezer halálos áldozatot követelő erőszakkal, a napokban bejelentette, hogy leköszön tisztéről, és kiírja az előrehozott választásokat.

Boros-merénylet: terhelő adatok Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a júliusi Aranykéz utcai robbantásos merénylet kapcsán zárt ülésen megtekintették azt a videofilmet, amely Boros Tamás, a merénylet célpontja egy korábbi vallomását rögzítette. Kiszivárgott információk szerint a felvételen Boros köztisztviselők és az alvilág összefonódásáról beszélt, és neveket is említett. A felvétel 1997 januárjában készült, és tartalma miatt államtitoknak minősítették. Korábban Juszt László a Magyar Televízióban vezetett műsorában le kívánt vetíteni egy Borossal készült interjút, de az nem világos, ugyanerről a felvételről van-e szó; Juszt később elállt a film bemutatásától. A bizottság ülésén meghallgatták Kiss Ernőt, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) volt vezetőjét, aki elmondta: a KBI-nek nincs köze ahhoz az adatgyűjtési akcióhoz, amelyet a Fidesz vezetői ellen folytattak ismeretlenek. Gyuricza Béla, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára viszont egy lapinterjújában úgy fogalmazott: nem zárható ki, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálatok munkatársai részt vettek az akciókban.

Anglia: vízumkényszer? A brit bevándorlási hatóságok kérték a vízumkényszer legalább rövid távra szóló visszaállítását Szlovákiával, Lengyelországgal és Csehországgal szemben, mert a legutóbbi hetekben is menedékkérők százai özönlöttek Nagy-Britanniába. Lapértesülések szerint a brit belügyminisztérium fontolóra is vette a vízumkényszer intézményének felújítását, hiszen például Szlovákiából csak a múlt héten kétszázan érkeztek Londonba menedékkérelemmel. A fővárosban már 40 ezer menekült tartózkodik. Az elmúlt hetekben főleg Kosovóból érkeztek menekültek, de folyamatosan tart a cseh és szlovák romák egy éve kezdődött menekülthulláma is.

Kína: letartóztatás pártszervezés miatt A kínai hatóságok törvényellenesnek minősítették az ellenzékiek alapította Kínai Demokratikus Pártot, és letartóztatták a szervezésében segédkező és működésének elindításán munkálkodó aktivistáját - közölte egy kínai emberi jogi csoport. A pártot szervező máskéntgondolkodók korábban levelet intéztek a kínai kommunista párthoz, melyben kifejtették: elismerik a kommunista párt vezető szerepét, de szükségesnek tartják, hogy más pártok ellenőrzést gyakorolhassanak az uralkodó párt fölött. Bár a hatóságok akkor nem utasították el egyértelműen a kezdeményezést, a rendőrség néhány napja őrizetbe vette, és tövényellenes szervezettel való kapcsolattartás vádjával a csangcsuni vizsgálati központba szállította Tang Jüan-csüant.

Követségrobbantások: gyanúsított A német és az amerikai biztonsági szervek szerint érzékeny csapást mértek a szaúd-arábiai terrorista vezér, Uszáma bin Ládin titkos szervezetére: a bajor igazságügyi minisztérium közlése szerint München közelében őrizetbe vettek egy arab férfit, aki valószínűleg bin Ládin csoportjának pénzügyeit kezelte. Amerikai források szerint ő volt az, aki az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen elkövetett pusztító erejű robbantásos merényletek után válaszcsapásként lerombolt szudáni gyógyszergyárral is tartotta a kapcsolatot.

Kosovo: NATO-beavatkozás? A NATO három-öt héten belül beavatkozhat a kosovói válságba, ha folytatódik az albán polgári lakosság elleni agresszió -jelentette ki Volker Rühe német védelmi miniszter. Szerbia elegendő erővel rendelkezik ahhoz, hogy "minden rossztól" megvédje magát, s ezzel mindenkinek számolnia kell, aki Szerbiát fenyegeti - reagált a német miniszter szavaira Dragan Tomic szerb parlamenti elnök. A jugoszláv külügyminisztériumban tiltakozó jegyzéket adtak át a német ügyvivőnek; a szerb kormánypártok egyöntetűen visszautasították a fenyegetést. Fatmir Sejdiju, a kosovói albán párhuzamos parlament titkára, miután felkeresett egy lerombolt falut, közölte: a településen négy albán megégett holttestét látta, ami bizonyítja, hogy léteznek a "szerb krematóriumok". Visszatérésre buzdította a kosovói menekülteket Ibrahim Rugova, a kosovói albánok vezetője, kijelentve: csak így lehet megakadályozni azoknak a belgrádi terveknek a megvalósulását, amelyek "albánmentes" kosovói térségek kialakítását célozzák. A kosovói albánok szerint már több mint 200 ezer albán kényszerült lakhelye elhagyására.

Gabonatermelők: elégedetlenség Lemondásra szólították fel Torgyán József (képünkön) földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert a hajdú-bihari gazdák: megítélésük szerint az eddigi válságkezelő intézkedések nem voltak megfelelők. Bejelentették azt is, hogy országos gazdademonstráció szervezésébe kezdtek. A minisztérium csak akkor tud érdemi intézkedéseket hozni a mezőgazdasági termelők gondjainak enyhítésére, ha a gazdajegyzői hálózat szakmai irányítása és felügyelete visszakerül a minisztériumhoz -reagált Torgyán József. Hozzátette: a gazdák által most vitatott minősítési követelményeket nem a jelenlegi minisztériumi vezetés dolgozta ki; a miniszter elmondása szerint már kérte a Szabványügyi Hivatalt a szükséges - gazdák által kért - korrekciók megtételére.

Morze

A bősi erőművel kapcsolatban csak a tavasszal aláírt keretmegállapodás részleteiről van értelme tárgyalni a magyar féllel - jelentette ki Julius Binder, a bősi vízlépcső igazgatója. A magyar kormány dunai ügyekben illetékes kormánybiztosa, Székely László szerint a keretmegállapodásban foglaltak nem feltétlenül jelentik azt, hogy a vízlépcsőnek meg kell épülnie.

A polgárőrség működéséhez szükséges jogszabályi háttér megteremtését ígérte Pintér Sándor belügyminiszter a polgárőrök és polgármesterek közös tanácskozásán. Hozzátette: felkérte Túros Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét, hogy legyen a tanácsadója.

Magyar áldozatai is voltak az 1968-as csehszlovákiai bevonulásnak -állította a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában Lányi Zsolt (FKGP), az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke. Elismerte: a magyar katonák a demokrácia leverésére érkeztek Csehszlovákiába, de ezt szovjet parancsra tették, ezért őket is hősi halottaknak kell tekinteni.

Hatályba lépett a taposóaknák betiltásáról szóló, tavaly született, ottawai megállapodás. A 130 aláíró ország közül 40 ratifikálta az egyezményt. Magyarországon eddig 175 ezer darab taposóaknát semmisítettek meg. Világszerte becslések szerint 80 millió darab taposóakna van jelenleg is élesítve.

Az Állami Számvevőszéknek kellene megvizsgálnia, van-e adótartozásuk azoknak a cégeknek, amelyeknek Simicska Lajos, az APEH elnöke 1993 júliusa óta bármikor vezető tisztségviselője volt -javasolta Bauer Tamás és Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő. A vizsgálatra az Országgyűlésnek kellene felkérnie az ÁSZ-t -javasolják a képviselők.

A Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt (SPD) szerezte a legtöbb szavazatot a svédországi parlamenti választásokon, és ennek alapján a párt továbbra is kormányon kíván maradni - jelentette be elnöke, Göran Persson. Elemzők szerint az SPD várhatóan a Baloldali Párttal és a zöldekkel alakít kormányt. A konzervatív ellenzéki koalíció mintegy 44 százalékot ért el.

Figyelmébe ajánljuk