Politikai hírek

  • 2000. január 13.

Belpol

Fidesz kontra ÉS, másodszor
A Fővárosi Bíróság döntése értelmében helyreigazítást kell közölnie az Élet és Irodalomnak a Fiúk a bányában című cikke miatt: az ítélet szerint nem igaz az, hogy a Fidesznek a Fico Kft.-n kívül több vállalkozása vagy cége lett volna, valamint hogy ezek a cégek részt vettek a pártelnök családjához kötődő privatizációs tranzakciókban; a Centum Kft. a Fidesz vállalkozásaként próbálta magánosítani Orbán Viktor édesapjának munkahelyét, és hogy a Fidesz cégei bábáskodtak volna a Dolomit Kft. körül, megalapozva az Orbán család gazdasági terjeszkedését. A bíróság szerint valótlan az az állítás is, amely szerint a Quality Invest Rt. és más cégek pénzt gyűjtöttek volna a Fidesznek. Emlékezetes, hogy szintén e cikk kapcsán egyszer már pert nyert a lap a párt ellen: a Fidesz tíz vezető személyisége keresetében kifogásolta a cikk azon mondatát, amely szerint "ma is élő vélekedés, hogy a Fidesz jelenlegi vezetőinek anyagi jólétét a székházakból származó pénzek alapozták meg".

Sorkötelezettség: marad Az SZDSZ népi kezdeményezést szervez annak érdekében, hogy a parlament tárgyaljon a hadkötelezettség eltörléséről jelentették be; a parlamenti pártok azonban jelenleg nem tartják időszerűnek a kezdeményezést. A Fidesz szerint a jelenlegi helyzetben, amikor agyhártyagyulladás-járvány volt a honvédség több laktanyájában (lásd még: 20-21. oldal), a javaslat etikátlan; az MDF úgy vélekedik, hogy NATO-tagországként ez a kezdeményezés "elképesztő", a Független Kisgazdapárt szerint pedig "ízléstelen". A MIÉP elviekben sem ért egyet a javaslattal, és egyelőre nem támogatják a szocialisták sem: szerintük politikailag kockázatos, ugyanakkor szükségszerű, de rövid távon nem megvalósítható a javaslat.

BS: folytatódó vizsgálat Bár a tűzoltóság szakemberei az eddig meghallgatott tanúk vallomása és a tűzjelző központ adatainak értékelése alapján méterre pontosan meg tudták határozni a tűz keletkezésének okát, még nem zárult le a BS-t megsemmisítő tűzvész (lásd MaNcs, 1999. december 23.) vizsgálata. Egyelőre ugyanis nem világos, milyen anyag fogott tüzet; ezt csak a tetőszerkezet eltávolítása után tudják megállapítani. Szakértők továbbra sem zárják ki annak lehetőségét, hogy gondatlanságból vagy szándékosságból égett le az épület. Az Ifjúsági és Sportminisztérium számláján eddig mintegy 70 millió forint adomány gyűlt össze a csarnok újjáépítésére.

56-os Intézet: bizonytalan támogatás A költségvetési törvény szerint mégsem kapja meg 10 millió forintos költségvetési támogatását az 56-os Intézet. Bár eredetileg sem szerepelt a költségvetésben az intézmény támogatása, fideszes javaslatra végül 10 milliós támogatást hagyott jóvá a kormány. Lapértesülések szerint adminisztratív hiba történt: a Pénzügyminisztérium nem vette fel a kormány által támogatott javaslatok listájára a módosító indítványt, a parlament pedig leszavazta a javaslatot. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma valószínűleg minisztériumi költségvetésből ad támogatást az intézetnek. A 10 millió forintos támogatást a módosító javaslat a Schmidt Mária történész, miniszterelnöki tanácsadó által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 200 millió forintos támogatásából vette volna el.

Romák: változatlan helyzetben A legnagyobb szegénységi kockázat ma Magyarországon a jövedelem elvesztése után az, ha valaki cigány - derül ki a Tárki Magyar Hírlapban közzétett monitorjelentéséből. Az elemzés szerint a hazai romáknak szinte esélyük sincs arra, hogy kilábaljanak a szegénységből. A Tárki vizsgálata alátámasztja a Világbank legutóbbi tanulmányát, amely szerint a tartósan szegények többsége cigány származású, és a brüsszeli EU-bizottság is jelezte korábban, hogy az EU-csatlakozás kritériumának tekinti a romák helyzetének kezelését. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalban egyelőre nem mérték fel, mekkora összeget biztosítanak a tárcák a romák élethelyzetének javítását célzó program megvalósítására. A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, Horváth Aladár jogvédő szakember szerint a létező programok jó szándékúak, ám nincsenek kellő garanciák és források a végrehajtásukra.

Szent Korona: a Parlamentben Különleges biztonsági intézkedések mellett az év első napján a Nemzeti Múzeumból átszállították a koronát és a koronázási jelvényeket a Parlamentbe. A millenniumi évet a parlamenti ünnepségen Göncz Árpád köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János házelnök nyitotta meg. Az átszállítást ellenző SZDSZ kivételével az ünnepségen képviseltették magukat a parlamenti pártok, a kormány tagjai, a történelmi egyházak vezetői, a határon túli magyarság képviselői, valamint a diplomáciai testületek vezetői. Orbán Viktor miniszterelnök beszédében kijelentette: a Szent Korona teremtette meg a lehetőségét annak, hogy Magyarország Európába lépjen. "Már ez is elegendő ok lehetne arra, hogy a Szent Koronát magunkkal vigyük az új évezredbe, hogy ne múzeumi kegytárgyat, hanem a mindenkori magyar állam élő szimbólumát, a nemzeti egység kifejeződését lássuk benne" - mondta. Morze

"Bármennyire is egy élet munkájának a megkoronázását is jelentené, talán egy kicsit még túl is jutalmazná azt a töretlen és valóban fáradhatatlan munkát, amit én végeztem, de úgy gondolom, hogy most lényegesen több indok szól amellett, hogy én, ha megkapom ezt a megtisztelő ajánlatot, akkor azt ne fogadjam el" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Torgyán József kisgazda pártelnök esetleges köztársasági elnöki jelöléséről. Mint mondta: végső döntését az április 29-i országos kisgazda nagyválasztmányi üléstől teszi függővé.

A mozgássérültek esélyegyenlősége és az épített környezet akadálymentessége a törvények módosítása és kiegészítése nélkül reálisan nem teremthető meg - áll Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok biztosa jelentésében. Adatai szerint a középületek négyötöde megközelíthetetlen a mozgássérültek számára; az ombudsman szerint, ha a jelenlegi ütemben halad az akadálymentesítés, a törvényben előírt legfeljebb 10 év helyett 57 év kell, amíg a rokkantak is be tudnak jutni mindenhová.

Megszökött Tibetből a harmadik legmagasabb rangú láma: a 14 éves karmapa láma és négy kísérője egy hét alatt gyalog tette meg az 1400 kilométeres utat a Himaláján keresztül. ´ az egyetlen olyan vezető láma, akit a kommunista kínai hatóságok és a tibetiek vallási vezetője, a dalai láma is elismer, míg a második számú tibeti vallási vezető, a pancsen láma - a dalai láma választottja - valószínűleg évek óta házi őrizetben van.

Egy éve "működik" az euró: ez idő alatt 14 százalékkal gyengült a dollárhoz és 23 százalékkal a japán jenhez képest, a nemzetközi gazdaságban mégis jelentős szerepet vívott ki magának. 1999-ben a különböző pénzintézetek 602,2 milliárd dollár összegű euróban jegyzett kötvényt dobtak piacra, így a teljes kötvénykibocsátás 45 százaléka volt a világpiacon.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?