Politikai hírek

  • 2000. augusztus 31.

Belpol

Pintér: bosszúhadjárat
A súlyos bűncselekményekkel megvádolt belügyminiszter nem zárja ki, hogy a Pallag László, az olajbizottság elnöke és a bizottság tanúja, Nógrádi Zsolt által megfogalmazottak mögött politikai szándékok is meghúzódhatnak, azonban mindazt, ami történt, elsősorban a szervezett alvilág bosszúhadjáratának tekinti - jelentette ki Pintér Sándor a Népszabadságnak adott interjújában. Mint mondta: ki kell vizsgálni, kik állnak a politikai elitet és az igazságszolgáltatást besározó rágalomkampány hátterében, és azt is, hogy korábban támogattak-e bizonyos politikai körök alvilági csoportokat. Az olajügyek hátterének feltárására hivatott szervek legfontosabb feladatának Pintér a rendvédelmi szervekkel és az igazságszolgáltatással szembeni bizalom helyreállítását nevezte. Pintér, megismételve korábbi kijelentéseit, ismét hangsúlyozta a média felelősségének kérdését is. (Lásd még: 6-7. és 20-21. oldal.)

Az RMDSZ a státustörvényről Az Orbán-kormány képviselői figyelmeztették a szomszédos országokban élő magyarok politikai vezetőit: ha hosszadalmas vita alakul ki a határon túli magyarok különleges jogállását szabályozó törvény tervezetéről, azt kockáztatják, hogy a törvényből nem lesz semmi - jelentette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a marosvásárhelyi Népújságban. Markó szerint a törvény mielőbbi elfogadására van szükség, és megítélése szerint külön kell választani a státustörvényt és azt a tervezetet, amelyet a Magyarok Világszövetsége készített a külhoni állampolgárságról. Az RMDSZ elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel való korábbi tárgyalására hivatkozva úgy fogalmazott: a státustörvényről, legalábbis elviekben, van már kialakult konszenzus (lásd: Nemzettestépítés, Magyar Narancs, 2000. augusztus 31.).

Mádl párbeszédet kíván Közös cél az eltérő gondolkodású, de felelős politikai erők közötti kulturált, egymás gondolataira figyelő, azokat tiszteletben tartó rendszeres párbeszéd létrejötte - jelentette ki Mádl Ferenc köztársasági elnök, amikor fogadta a hat parlamenti párt vezetőjét és az Országgyűlés elnökét. Kijelentette: érzékeli a politikai erők közötti nézetkülönbségeket, de államfőként csak a demokratikus rend súlyos válsága esetén avatkozik be a pártok közötti vitákba. A parlamenti pártok elnökei szerint hasznos volt a találkozó, de - mint fogalmaztak - egyetlen ilyen megbeszélés nem elegendő a pártok közötti feszültségek oldására, a politikai párbeszéd durva hangnemének megváltoztatására. Mint a találkozó után Kövér László, a Fidesz elnöke fogalmazott: nem sok esély van arra, hogy az ellenzéki és a kormánypártok álláspontja alapvetően változzon

Rasszista tankönyv: a konkurencia akciója A tankönyvbírálat során meghamisították az Apáczai Kiadó Ember és Társadalom című segédkönyvének minősítését - jelentette ki Esztergályos Jenő, a kiadó vezetője (lásd még: Természetes kiválasztódás, Magyar Narancs, 2000. augusztus 31.). Az Oktatási Minisztérium tankönyvirodájának helyettes vezetője cáfolta Esztergályos szavait. Az Apáczai Kiadó vezetője szerint a háttérben az Apáczai üzleti vetélytársai állhatnak; ennek ellenére ígéretet tett arra, hogy kivonja a forgalomból a Bánhegyi-féle tankönyvet. Esztergályos a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva úgy fogalmazott: "ha megtámadják az Apáczai könyvét, akkor nemcsak Bánhegyi Ferencre lehet ráfogni, hogy rasszista, hanem az Oktatási Minisztériumra is. És akkor végül rá lehet mondani erre a kormányra, hogy ez a kormány is rasszista, mert zsidózik, mert a cigányokat népszerűtlen kifejezésekkel illeti. Hát innen fúj a szél. Ezt kell látni."

Orbán: sikeres a gazdaság Sikeresnek értékelte a kormány gazdaságpolitikáját Orbán Viktor miniszterelnök a parlament őszi ülésszakának kezdetén tartott napirend előtti felszólalásában. Mint a többi között fogalmazott: sikerült megfordítani a rendszerváltás utáni időszak három negatív tendenciáját, így a gazdasági növekedés és a pénzügyi egyensúly nem egymás rovására működik, a családok számára a gyermekvállalás nem a szegénység kockázatának vállalását jelenti, és már nem csak a bérek alacsonyan tartásával lehet biztosítani a magyar gazdaság versenyképességét. A miniszterelnök kiállt amellett, hogy az Országgyűlés egyszerre fogadja el a 2001. és 2002. évi költségvetést, mert ez a lépés a magyar gazdaság tervezhetőségét, kiszámíthatóságát és megbízhatóságát szolgálja. Orbán szavaira reagálva a kisgazda Bánk Attila bejelentette: a kisgazdák módosító indítványok nélkül, teljes egészében megszavazzák a költségvetést, mert az megfelelő mértékű támogatást ad az agráriumnak.

Ágyszámvita: megállapodások Gógl Árpád egészségügyi miniszter az egészségbiztosító és a kórházi ágyak számának csökkentését koordináló megyei ÁNTSZ-ek vezetőivel folytatott megbeszélésein megkísérelt megoldást találni arra, hogy a megszüntetendő hétezer kórházi ágyat továbbra is finanszírozza az egészségbiztosító. A pénztár vezetői azonban ragaszkodtak a törvény végrehajtásához, a kapacitáscsökkentő tárgyalások eljárási rendjéhez. Gógl, miután az alku több helyen botrányba fulladt, nemrég bejelentette: nem zárkózik el mereven a megszüntetni tervezett férőhelyek megtartásától, ha a kapacitások átcsoportosítására az intézmények vezetői tesznek javaslatot. Eddig Budapest és Pest megye fekvőbeteg-ellátó intézményeinek tulajdonosai állapodtak meg arról, hogy a törvényben számukra leépítésre előírt 2714 kórházi ágyból 301-et szüntetnek meg, a többit pedig a krónikus betegek kezelésére, valamint a súlyos esetek progresszív ellátására csoportosítják át.

Morze

A palesztin Nemzeti Tanács hozzájárult az önálló palesztin állam kikiáltásának elhalasztásához, ezen túl azonban megmerevedtek az álláspontok az arab-izraeli tárgyalások folyamatában. Mind Ehud Barak, mind Jasszer Arafat kijelentette: eljutottak a kompromisszum végső határáig, a másik félnek kell módosítania álláspontján.

Távozik posztjáról Wachsler Tamás, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára: lemondását nem indokolta. Az államtitkár nem akart kerékkötője lenni a haderőreformnak, ezért távozott a honvédelmi tárcától - jelentette ki Lányi Zsolt, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának kisgazdapárti elnöke; Lányi és több más vezető kisgazda politikus már hosszabb ideje szorgalmazta a közigazgatási államtitkár távozását.

Megérkezett Josip Tot tanúvallomása a fantomcégügyben a magyar hatóságokhoz: az iratokat jogsegély-megkeresés keretében kérte a hazai nyomozó szerv. Sajtóértesülések szerint a dokumentumokat már le is fordították. Tot korábban többször hangsúlyozta: soha nem kötött üzleteket Magyarországon; útlevelét viszont ellopták, a magyar dokumentumokon az ellopott útlevél száma szerepel.

Moszkva nem kívánja visszaadni a vitatott hovatartozású Kuril-szigeteket Japánnak, jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen tokiói látogatásának kezdetén. Hozzátette: a második világháború óta soha még ilyen jók nem voltak a kétoldalú kapcsolatok, és ezek további fejlesztésére is nyitott.

Tiltakozó akciót szerveztek Felső-Ausztria lakosai a csehországi Temelin atomerőművének tervezett beindítása ellen: a létesítmény az osztrák határtól csupán hatvan kilométerre található. A tüntetők néhány órára lezártak három Csehországba vezető kisebb határátkelőhelyet a tartományban.

Lemondott a Magyar Televízió Hét című műsorának főszerkesztői megbízatásáról Belénessy Csaba, a televízió hírigazgató-helyettese, a Regionális, Kisebbségi és Határon Túli Műsorok főszerkesztője. Döntését azzal indokolta, hogy a hírigazgató-helyettesi, valamint főszerkesztői munkakörének ellátása egész embert kíván, a Hét szerkesztését pedig korábban csak ideiglenes időtartamra vállalta el.

Neked ajánljuk