Publicus: a fideszes szavazóknak sem tetszik, hogy tanárokat rúgtak ki

  • narancs.hu
  • 2022. december 17.

Belpol

Csak 29 százalékuk tartja jogosnak az intézkedést a polgári engedetlenségre válaszul.

A magyarországi felnőtt lakosság 80 százaléka egyáltalán nem, további 3 százalékuk inkább nem ért egyet azzal, hogy szeptemberben és novemberben összesen 13 pedagógust bocsátottak el fővárosi gimnáziumokból, amiért polgári engedetlenségben vettek részt – derült ki a Publicus Intézet kutatásából, melyet a Népszava számára készítettek.

A megkérdezettek csupán 6 százaléka válaszolt egyértelmű igennel arra a kérdésre, egyetért-e a tanárok kirúgásával, akik azért folyamodtak többször is polgári engedetlenséghez, mert a kormány törvényileg korlátozta a jogszerű sztrájk szabályait. A munkabeszüntetéssel tiltakozó tanárok elbocsátása sok kormánypárti szavazónak sem tetszett.

A Fidesz-KDNP híveinek 54 százaléka szerint inkább nem kellett volna kirúgni a pedagógusokat, 29 százalékuk viszont inkább egyetért az intézkedéssel.

Az ellenzéki szavazóknál körében 99 százalék azoknak az aránya, akik nem értenek egyet a tanárok kirúgásával.

A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság 12 százaléka nem is hallott arról, hogy több tanárt kirúgtak a polgári engedetlenség résztvevői közül. Az iskolai sztrájk és a polgári engedetlenség híre azonban a legtöbbekhez eljutott: a megkérdezettek 98 százaléka jelezte, hogy hallott a tanárok munkabeszüntetéséről, ami 6 százalékkal magasabb arány mint, a korábbi, októberi adatfelvétel során. Az utóbbi hetek tüntetéseiről a válaszadók 94 százaléka hallott.

A legtöbben támogatják is a tanárok tiltakozását, az erre vonatkozó kérdésre a megkérdezettek 71 százaléka felelt egyértelmű igennel, 8 százalékuk pedig az „inkább igennel” válaszolt, de a politikai megosztottság ezen a téren továbbra is jelentős. Míg az ellenzéki szavazók 99 százaléka, a Fidesz-KDNP szavazóinak csupán a 40 százaléka tartja támogathatónak a tanárok és a diákok tiltakozásait.

A pedagógusok béremelését illetően valamivel nagyobb az egyetértés a két szavazótábor között: az ellenzékiek 100 százaléka, a kormánypártiak 78 százaléka szerint a jelenleginél magasabb fizetést érdemelnének a tanárok.

(Címlapképünk a tanárok és a diákok közös tüntetésén készült október 5-én, amikor a tiltakozók néhány órára elfoglalták Margit hidat.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk