Rákay Philip: A kegyelmi ügyet úgy vitték végig, hogy a miniszterelnöknek semmilyen tudomása nem volt róla

  • narancs.hu
  • 2024. április 1.

Belpol

Hosszú interjút adott a Petőfi-film producere, aki szerint Orbán Viktor sajtószemléből szerzett tudomást a kegyelmi ügyről. 

Rákay Philip kormánypárti vállalkozó, influenszer, a hatmilliárd forintba kerülő Petőfi-film producere kétórás, vágatlan interjút adott a Telexnek, amelyben több közéleti témát is érintett.

A kegyelmi üggyel kapcsolatban azt mondta: „Ami nagyon szíven ütött, hogy kettőperces aláírással Novák Katalin zárójelbe tette mindazt a sok évig tartó megfeszített munkát, amit ő és a csapata annak idején családügyi miniszterként a családokért tett. Egy olyan családtámogatási rendszert, amit a világ bármely részéről meg lehetett süvegelni. És egy ilyen ügyért, egy vállalhatatlan és védhetetlen ügyért mindazt, amiért dolgozott, azt zárójelbe tette, és aláásta a Fidesz egyes számú fundamentumát” – mondta Rákay, aki szerint „az volt a minimum, hogy le kellett mondani, én Novák Katalin helyében hétfőn mondtam volna le”.

Rákay „első kézből tudja”, hogy Orbán Viktor az első cikk megjelenése után egy sajtószemléből szerzett tudomást az elnöki kegyelemről, a sopronbánfalvai kormányülés szünetében.

„Az azért megdöbbentő, hogy végig lehet vinni egy ilyen ügyet úgy, hogy arról a miniszterelnöknek semmiféle tudomása sincs. Szerintem ez valahol dermesztő, mert ilyen politikai hibákat nem lehet véteni”

– tette hozzá.

Nem tudja, hogy Novák magától mondott-e le, viszont a helyében el is kerülte volna annak a látszatát, hogy „napok menjenek el azzal, hogy van itt ügy, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbmenni, minden kegyelmi ügy megosztó típusú nagyon rossz és vállalhatatlan mondatok jönnek”. „Én hétfőn, amikor az újságcikk megjelent, azonnal összehívtam volna egy sajtótájékoztatót, és azt mondtam volna, hogy óriásit hibáztam, köszönöm” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy helyes-e, hogy Balog Zoltán még mindig püspök a református egyházban, Rákay azt mondta, hogy bár ő római katolikus, távol tartaná magát attól, hogy beleszóljon a reformátusok belső ügyeibe, megjegyezte, hogy „egyszer mindenkinek el kell majd számolnia a lelkiismeretével, eljön az a pillanat, szerintem nem lesz kellemes”.

 
 
Rákay Philip kreatív producer, forgatókönyvíró a Most vagy soha! című film díszbemutatója előtt Budapesten, a Cinema City Arénában 2024. március 13-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Patrióták támogatják a Megafont

Nem árulta el, hogy mennyi pénzzel támogatta eddig a Megafont, de azt mondta, hogy

„csak én legalább 10-15 olyan jobboldali, patrióta vállalkozót ismerek, akik hozzám hasonlóan rendszeres vagy egyedi összegekkel támogatják a Megafon működését. Én ezt szintén a küldetés részének tartom.”

Arra a kérdésre, hogy van-e közpénz a Megafonban, nem mert százszázalékosan igent vagy nemet mondani, mert soha nem látta a bevételi adatokat vagy a szervezet költségvetését, viszont elhiszi Kovács Istvánnak, aki évek óta következetesen állítja, hogy nincs közpénz a Megafonban. A kormányzat és a Megafon között „nem kell hogy legyen hivatalos összehangoltság, mert olyan szerkesztők és patrióta véleményformálók dolgoznak ott, akik rezonálnak a kormányzati narratívra, és képviselnek valamit, egyáltalán nem titkolt módon”.

Durvábban csinálná

Rákay Philip a Vajna-korszakról azt mondja, hogy szerinte kevés történelmi film készült, „nekem a magyar történelem feldolgozása mániám, és az, ami nem történt meg a Vajna-korszak alatt, az nekem fáj”. Arról, hogy olyan alkotók is kapnak állami támogatásokat filmekre, akik egyébként kritizálják a kormányzatot, Rákay azt mondta, hogy „szinte csak, nyugodtan mondjuk ki”.

Választóként azt várja a kormánytól, amit a világpolitikában képvisel, azzal ne menjen szembe a kultúratámogatás. „Az mégiscsak hogy néz ki, hogy állami pénzből valaki pont az ellen dolgozik, amiért egy kormány küzd a világpolitika színpadán.

Engem ez nemhogy nem zavar, én sokkal durvábban csinálnám, csak csöndben mondom.

Tehát addig örüljön mindenki, amíg hála a jóistennek, és ezt örömmel mondom előre, hogy soha semmiféle ilyesfajta politikai ambícióm nem volt, de én biztos, hogy ebben sokkal keményebb lennék.”

Rákay szerint „ha megnézzük, hogy az elmúlt 34 évben vagy akár az elmúlt 14 évben az Orbán-kormány ideje alatt kik kaphattak filmes támogatást, vagy milyen filmek születtek, messze még mindig átbillen hozzám képest túloldalra az arány”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk