Interjú

„Ránk bízták a nehezét”

Jakab Péter a háború árnyékában folytatott kampányról

Belpol

Az orosz invázióval a Kelet és a Nyugat közötti választás vált április 3. fő kérdésévé a Jobbik elnöke szerint. Jakab Péter azt mondja, Orbán a Nyugat árulójává vált, és mindegy, mit mutatnak a kutatások, a választói lélektan győzelemhez segítheti az ellenzéket.

Magyar Narancs: Eredetileg február 24-re beszéltük meg az interjút, de az aznap indított orosz invázió felborította a napirendjét. Milyen kérdésekben kellett dönteniük a pártelnököknek?

Jakab Péter: Külön döntéseket nem kellett hoznunk, nem a mi álláspontunk változott. Korábban is azt mondtuk, hogy Magyarország helye a nyugati világban, az Európai Unióban van, és a béke pártján állunk. A mi gépezetünkben nem volt zavar, egy feladatunk volt, felkészülni arra, hogyan segítünk az Ukrajnából, Kárpátaljáról érkező menekülteknek. Az elsők között mentem le a határra, és fe­le­más érzéseim voltak: a magyar állam ebben a krízisben bedobta a gyeplőt, kapitulált, a civilek, a magyar emberek ellenben jelesre vizsgáztak emberségből, hiába kapják 12 éve nagy dózisban a gyűlöletet a saját kormányuktól.

MN: A Jobbik a néppárti fordulat előtt oroszbarát külpolitikát vitt, a Jobbikból kivált Mi Hazánk a Fidesznél is erősebben képviseli azt a vonalat, hogy nem szabad szankcionálni az oroszokat. A mai szavazótáboruk elfogadja az egységes ellenzék álláspontját?

JP: A Jobbik szavazótábora 2018 óta is jelentősen átalakult, akik a szélsőséges, Putyin-barát politikában látták az ország jövőjét, azok a Mi Hazánk vagy a Fidesz táborában kötöttek ki. A Jobbik táborához a felmérések szerint még liberálisok is csatlakoztak, de leginkább a bizonytalanok közül sikerült új szavazókat megszólítanunk; nem újraosztottuk, hanem növeltük az ellenzék tortáját. Mai támogatóink maximálisan egyetértenek az egységes ellenzék álláspontjával a külpolitikában is.

MN: Paks 2 engedélyezésének felfüggesztése és az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank kiutasítása a két aktuális ellenzéki követelés. Ezek szimbolikus jelentőségűek, vagy tényleg fájnának Putyinnak?

JP: A putyini rezsim világhatalmi státuszát maga Putyin kérdőjelezte meg azzal, hogy nem bír Ukrajnával. A nyugati világ összezárása gazdaságilag úgy megroppanthatja Oroszországot, hogy végül a saját népe fogja a legnagyobb nyomást gyakorolni az orosz elnökre a háború befejezéséért. Nem pusztán szimbolikus kérdés, hogy kivesszük-e a részünket a nyugati szankciókból, ráadásul Magyarország elemi érdeke is, hogy ne adjon teret egy olyan banknak, amely az orosz titkosszolgálati tevékenység táp­talajául szolgál. Nemzetbiztonsági kockázat ekkora kormányzati segítséget adni az orosz titkos­szolgálatnak, ahogy nemzetbiztonsági kockázat az is, ha a magyar energiaellátást kiszolgáltatjuk Oroszországnak és egy olyan embernek, aki atomfegyverek bevetésével fenyegetőzik.

MN: Paks 2-ről korábban az volt az ellenzéki programban, hogy a szerződés titkos részleteinek megismerése után lehet dönteni a projektről. Az új helyzetben egyértelműen a szerződés felmondása mellett vannak?

JP: Első körben az engedélyezési folyamatot kell leállítani, ezzel világossá tenni, hogy Magyarország egészen más értékeket képvisel, mint Putyin agresszív politikája. Ha Oroszország egyszer felhagy a nyugati, keresztény értékeket tagadó agresszióval, akkor majd meg lehet vizsgálni, mi legyen Paks 2 további sorsa.

 
Fotó: Németh Dániel 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk