Mihez kezdett a Fidesz az egészségüggyel 2010 után?

Leápolták

Belpol

Mi változott a Fidesz 2010-es egészségügyi programjában rögzített helyzethez képest, sikerült-e az ágazatot előrébb vinni? Spoiler: nem nagyon.

„Az ágazatot jelenleg a beszállítók hitelei, valamint az orvosok és nővérek hivatástudata tartja életben” – bár ez a megállapítás tökéletesen jellemezné a jelenlegi közfinanszírozott egészségügyi ellátórendszert is, mégsem mostanság hangzott el. A mondat a 2010-es választásra készülő Fidesz programjában, a Nemzeti ügyek politikája című kiadványban olvasható. Igaz, a program az egészségüggyel mindössze hét oldalon foglalkozik: a szocialista-szabad demokrata kormányok vétkeinek felsorolása mellett néhány problémát is észrevételeztek a dokumentum összeállítói, de konkrét javaslatokat nem fogalmaztak meg. Az elmúlt 12 évet áttekintve azt tapasztaltuk, hogy érdemi változás és főként lényegi fejlődés nem ment végbe az egészségügyben.

Az elvándorlás nem állt meg

A kórházi várólisták hosszúak, azokat a felé­re kell csökkenteni; a háziorvosok a munkaidejük nagy részét adminisztrációval töltik, nem mellesleg egyharmaduk megközelítette vagy túllépte a nyugdíjkorhatárt; a gondozói hálózatot meg kell erősíteni csakúgy, mint az ÁNTSZ-t; a kamarákat partnereknek kell tekinteni; a megelőzést és a népegészségügyi programokat fejleszteni kell, különösen oda kell figyelni a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésére. Meg kell állítani az orvosok és nővérek elvándorlását, a pályát újra vonzóvá kell tenni, a külföldre távozottakat haza kell csábítani, amihez jelentős béremelésre van szükség a hálapénz kivezetése és a munkakörülmények javítása mellett. Nagy vonalakban így lehet összefoglalni a Fidesz 2010-es helyzetelemzését, egészségügyi programját – és az egészségügy 2022-es állapotát is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk