Rogánhoz fordult az OBH és az ügyvédi kamara, gond lehet egy informatikai alkalmazással

Belpol

Az igazságszolgáltatás működőképesség fenntartása érdekében a napokban levelet küldött Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal és Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek. Mint írták, az új év első napjától nincs használható elektronikus platform, amelyet az igazságszolgáltatásban dolgozók használhatnának.

Szokatlan módját választotta Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, hogy felhívja az ügyvédtársadalom figyelmét egy, a szakmát fenyegető veszélyre. Szerdán rendkívüli hírlevélben arról tájékoztatta sokezer kollégáját, hogy levelet írt Rogán Antal miniszternek, amelyben a kormány rendkívüli intézkedését kérte. Meghozzá azért: legalább a 2023-as nyári ítélkezési szünet végéig biztosítsa, hogy a bírósági peres és nem peres eljárásokban az eddig használt Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ÁNYK) segítségével lehessen továbbra is benyújtani a beadványokat. (A jelenlegi szabályok szerint jogi képviselet mellett bármilyen beadványt csak elektronikusan lehet beadni a magyar bíróságokra – B. T.)

A címzett azért a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszteri rangban lévő vezetője, mert Rogán felelős az állami és kormányzati informatikai rendszerek működéséért, fejlesztéséért és karbantartásáért.

A gondot az okozza, hogy 2023. január elsejétől az eddigi ÁNYK rendszeréről egy új, az ún. iFORM-alkalmazásra kellene átállni. Ám Senyei György, az Országos Bírói Hivatal elnöke december 16-án Rogánnak címzett és Bánátinak is elküldött levelében azt írta, hogy ez „technikai és kapacitásbeli okok miatt megvalósíthatatlan”. Mind Senyei, mind Bánáti azt részletezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, hogy egy nemrégiben az új elektronikus platformmal történt tesztelésen bebizonyosodott: „az iFORM-rendszer alkalmatlan és a közeli jövőben sem tehető alkalmassá, hogy azon keresztül a beadványok előterjeszthetők legyenek”. Így viszont „nincs más jogszerűen igénybe vehető elektronikus út a bíróságokkal való kapcsolattartásra. Mindez jelentős zavart okozhat az igazságszolgáltatás működésében”.

Ezért Bánáti kifejtette, ha az ÁNYK-t érvényességét és használhatóságát nem hosszabbítják meg, közben pedig az iFORM nem működik, akkor vissza kellene térni a papíralapú beadványokra. Azonban félő, hogy erre a bíróságok nincsenek felkészülve.

Senyei Rogánnak írt levelében részletezi a technikai problémák tömkelegét, de egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a közeledő kormányzati igazgatási szünet is a ma még nem működő új, iFORM igazságszolgáltatási platform bevezetése ellen szól. Mindezekre hivatkozva Bánáti János „az igazságszolgáltatás működőképességének fenntartása és az ügyfelek alapvető jogainak biztosítása érdekében” kéri az új rendszer bevezetésének elhalasztását Rogántól. Ez – nem mellesleg – alig két-három nappal szenteste előtt azt is jelenti, hogy módosítani kell az ide vonatkozó jogszabályt, azaz és egy időre hatályon kívül kell helyezni az eredetileg 2023. január elsejére kitűzött új igazságügyi platform bevezetését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk