Sokkal több egészségügyi dolgozó veszítheti el az állását októbertől, mint azt korábban gondoltuk

  • narancs.hu
  • 2021. október 3.

Belpol

Sokan nem akarják felvenni a koronavírus elleni oltást.

Akár két-háromezer egészségügyi dolgozó is elveszítheti az állását októberben, mert nem vették fel a koronavírus elleni oltást - erről Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke beszélt szombaton este az RTL Klub Híradójában.

Ez a szám sokkal több, mint amennyire korábban számítottak, szeptember közepén ugyanis még csupán néhány száz egészségügyi dolgozóról beszéltek az érdekvédők. Most viszont már úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb a baj: a FESZ elnöke szerint  egy-egy nagyobb intézményből akár 15-80 dolgozót is elbocsájthatnak, ilyen intézményből pedig körülbelül 200 van az országban.

Leginkább a szakdolgozók esnek majd ki a rendszerből, például ápolók, műtősök, beteghordók vagy asszisztensek, de a rendelet olyanokra is vonatkozik, akik nem betegágy mellett dolgoznak, vagyis a takarítókra, karbantartókra, vagy az intézmények gazdasági munkatársaira.

Orbán Viktor július közepén jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé teszi a kormány a koronavírus elleni vakcina felvételét. A rendelet szerint elbocsátják azt, aki nem kér oltást vagy nem mutat be olyan orvosi szakvéleményt, ami igazolja, hogy nem veheti fel a vakcinát.

Először szeptember 1-je volt az oltás felvételének határideje, majd ezt kitolták két héttel, szeptember közepéig.

 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?