Stumpf István szerint a BME-nél is működőképes lehet az alapítványi modell

  • narancs.hu
  • 2021. május 3.

Belpol

Véleménye szerint a kollégái heroikus munkával érték el, hogy 21 intézmény kerüljön alapítványi irányítás alá.

A felsőoktatás kiszervezéséért felelős kormánybiztos szerint az állami fenntartásban maradt egyetemeknek végig kell gondolniuk, számukra okoz-e hátrányt, hogy nem kerültek alapítványi fenntartásba. 

Stumpf István a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy fogakmazott: „heroikus munkát végeztek kollégáink a több mint egy tucat törvény előkészítésével, amelyeket nagy többséggel fogadott el az Országgyűlés. Ahhoz képest, hogy februárban még csak arról beszélgettünk, hogy csupán néhány egyetem fejezte ki a nyitottságát, végül tíz újabb intézmény csatlakozott a modellváltók táborához. Ezzel már 21 intézmény van alapítványi fenntartásban, de Stumpf Istvántovábbi bővítést is el tudna képzelni, szerinte ugyanis az alapítványi működési forma a Műszaki Egyetemhez különösen jól illeszkedne.

„A Műegyetem részére szerintem ez a modellváltó struktúra sokkal adekvátabb, mint néhány tudományegyetem számára, de majd eldöntik, akarnak-e a jövőben csatlakozni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem valószínűleg hosszú távon is marad állami fenntartású, hiszen jórészt közszolgákat képez. Hogy mi lesz a művészeti egyetemekkel, azt meglátjuk.” – fogalmazott.

A modellváltásról Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban, ahol kijelentette, hogy az alapítványok élére kinevezett kuratóriumi tagokra nem is tud jó szívvel olyat javasolni aki internacionalista, globalista szemléletű.

„Nagyon helyes és jó, hogy éppen most, amikor nemzeti kormányunk van, most állítjuk hosszú távon is kiszámítható pályára az egyetemeket, mert így megmaradnak a nemzeti érdek és a nemzeti gondolat körében.” – ismerte el. 

Figyelmébe ajánljuk