Szabó Tímea kimondta: "Fodor Gábor egy politikai élősködő"

  • narancs.hu
  • 2018. május 19.

Belpol

Közben nem nagyon stimmel a Fodor Gábor, Molnár Gyula és Karácsony Gergely által kötött egyezkedés.

Nem szóltak a Liberálisok, hogy Bősz Anett kilép a Párbeszéd frakciójából, Szabó Tímea frakcióvezető az Országgyűlés hivatali megkereséséből értesült a történtekről – mondta péntek este az Egyenes beszédben Szabó Tímea.

Nem lesz Párbeszéd-frakció, mert Fodor Gáborék képviselője hiányolja a liberális értékeket

Bősz Anett kilép a frakcióból, ugrik az évi 135 millió forint. A választáson három mandátumot szerzett Párbeszédhez éppen azért csatlakozott korábban Bősz Anett, valamint az MSZP-s Burány Sándor, hogy frakciót tudjanak alakítani.

A megszűnő Párbeszéd-frakció vezetője nem kertelt, kijelentette: "Azt gondolom, hogy Fodor Gábor egy politikai élősködő, aki mindig többet akart kifacsarni partnereiből, mint amit politikai teljesítménye indokolt volna."

Jaj, dehogy azért csinálták ki a Liberálisok és Molnár Gyula a Párbeszéd frakcióját, mert a Fidesz zsebében lennének!

Egész másért.

Szabó Tímea megerősítette: nem titok, a Liberálisokkal úgy állapodtak meg, hogy az ötfős frakció költségvetésének 25 százalékával gazdálkodhatott volna Bősz Anett. Ám amikor az interjú során a Karácsony–Molnár–Fodor szerződés került szóba, amiben más áll, Szabó úgy nyilatkozott, hogy az általa elmondottak az igazak. Szerinte Fodor a hét elején azzal állt elő, hogy jövőre befutó helyet szeretne a közös EP-listán.

A 24.hu megszerezte azt a dokumentumot, amely rögzítette az MSZP-Párbeszéd és a Liberálisok közti megegyezést. Fodor Gábor mellett az iratot Molnár Gyula és Karácsony Gergely írta alá.

E szerződés szerint abban állapodtak meg Fodorral, hogy pártja nem indul hivatalosan, mert akkor 15 százalékra emelkedett volna a választáson a bejutási küszöb, de ezért cserébe az MSZP és a Párbeszéd költségvetési támogatásból fizet a pártnak.

"A későbbi pártegyüttműködés alapja a közös célok megvalósulása, melyhez az MSZP és a Párbeszéd a pártra, valamint a pártalapítványra jutó költségvetési támogatásból a Párbeszéd támogatására (10%) eső összeg felének megfelelő mértékű (5%) anyagi támogatással segíti a Liberálisok munkáját a 2018-2022-es parlamenti ciklus elejétől a végééig. Ennek pontos módjára a jogszabályok figyelembe vételével később tesznek javaslatot."

A lap szerint mindez simán minősülne tiltott pártfinanszírozásnak, így kérdéses, hogyan tudtak volna csak úgy pénzt utalni Fodoréknak.

Ennél is érdekesebb, hogy rendes matekozással sem világos, mennyi pénzről is van szó pontosan, és honnan lett volna körülbelül annyi pénze az MSZP-Párbeszédnek, sőt, egyelőre úgy tűnik, háttérmutyizásról lehetett szó, mert az aláírókon túl egyelőre mindenki úgy csinál, mintha semmiről sem tudna.

Szabó Tímea szerint "Fodor kapott egy jobb ajánlatot". Arra a kérdésre, hogy ha ilyen kártékonynak tartja Fodor Gábort, miért állapodtak meg pártjával, mit nyert ezzel az MSZP-Párbeszéd, Szabó nem tudott érdemben válaszolni.

(ATV, Egyenes beszéd, 24.hu)

Figyelmébe ajánljuk