Folyamatos fenyegetések, megfélemlítések érik az SZFE dolgozóit

  • narancs.hu
  • 2020. október 26.

Belpol

A bíróság a napokban jogszerűtlennek minősítette az SZFE-dolgozók sztrájkját, a sztrájkbizottság fellebbez a döntés ellen.

„A törvényszék jogszerűtlennek minősítette sztrájkunkat, tagadva követeléseink gazdasági és szociális jellegét. Az ítélet indoklása szerint a szenátus jogköreinek visszaszerzése a fenntartótól nincs összefüggésben a dolgozók gazdasági és szociális érdekeivel, mert pusztán a szenátus tagjainak biztosít jogokat. A mi álláspontunk továbbra is az, hogy egy felsőoktatási intézményben a szenátus hatáskörének terjedelme kulcskérdés, ugyanis a szenátus gyakorolja az egyetem alaptörvényben biztosított jogait” – mondta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkbizottságának tagja hétfőn sajtótájékoztatón. Hozzátette, fellebbeznek a határozat ellen. Október 15-én megfogalmaztak egy további követelést, ami a modellváltás teljes visszafordítását, az egyetem alapítványi fenntartásának megszüntetését célozza. „A modellváltás egy olyan jelentőségű kérdés, amiben a fenntartó nem jogosult dönteni. Ezt a követelésünket magának, Magyarország kormányának címeztük. Választ, eddig nem kaptunk” – mondta.

„Mindeközben a dolgozók folyamatos fenyegetésekkel és megfélemlítésekkel néznek szembe a kancellár és a rektorhelyettesnek kinevezett két úr részéről” – folytatta a sztrájkbizottság másik tagja – „A kancellár először fenyegetést intézett a dolgozók felé, hogy nem fizeti ki a bérüket, ez a fenyegetés végül munkajogi szempontból teljesen alaptalannak bizonyult, a bért ki kellett fizetnie” – mondta, hozzátéve, a kancellár folyamatosan követeli a sztrájkban résztvevők névsorát, majd megemlítette, hogy megváltoztatta az őszi szünet időpontját, ami nagyban megnehezíti a dolgozók munkáját. Az SZFE sztrájkbizottsága végül leszögezte, folytatják a sztrájkot, és továbbra is szorgalmazzák, hogy megkezdhessék az Innovációs és Technológiai Minisztériummal az érdemi tárgyalásokat.

„Továbbra is a kormányhoz fordulunk, hogy visszaszerezzük az alaptörvényben rögzített egyetemi autonómiánkat. Nyomatékosan felhívjuk a Magyar Rektori Konferencia (MRK) figyelmét, hogy amikor a mediátor szerepét játszva hamis illúziót ébreszt a nemlétező konszenzus lehetőségéről, akkor saját történelmi felelősségét hárítja” – mondta az egyetem egyik hallgatója, aki cáfolta az MRK közelmúltbeli közleményét, amiben azt állítják, hogy az SZFE hallgatói egyetértenek a konferencia képviselőivel és háromoldalú egyeztetésről tárgyaltak. Egy másik hallgató cáfolta azokat a híreszteléseket is, miszerint az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága tárgyalóasztalhoz ültetné az SZFE hallgatóit az általuk el nem ismert kuratórium tagjaival. „A bizottság kedden egyéni meghallgatást tart az érintettek számára” – mondta.

Figyelmébe ajánljuk