Csak januárban kapják meg az egyházi egy százalékot Iványiék

  • narancs.hu
  • 2024. október 14.

Belpol

Azz Oltalom Karitatív Egyesületnek felajánlott 1 százalékokat pedig a NAV nem adta tovább, bár az adózók azt az értesítést kapták, hogy a pénz eljutott a címzetthez.

2024 első tíz hónapjából hétben 0 forint támogatás érkezett be a Magyar Evangéliumi Testvérközösség számlájára. A törvényesen járó normatív támogatások összegének kevesebb, mint 15%-a jutott el az egyházhoz, ebből kellene működtetnie intézményeit és rendeznie a tartozását – hangzott el a MET éves közgyűlésén. 

Az egyház közleménye szerint „abszurd módon azzal indokolják a normatíva utalásának felfüggesztését (bár pontosan látják ennek az okát és következményét), hogy nem a kiutalás céljára, jelesül a működtetésre fordítjuk az erre szánt összeget, hanem adósságaink rendezésére, holott az erről szóló döntést a NAV megkérdezésünk nélkül hozza meg helyettünk: a kiutalás be sem érkezik a gazdasági hivatalunkba”.

A MET beadta a fellebbezését a Magyar Államkincstár határozata ellen, de még nem kapott értesítést arról, hogyan, mikor bírálják el. 

A MET szerint a NAV és a Belügyminisztérium teljesen figyelmen kívül hagyja azt a válságköltségvetést, amely pedig a két szerv kérésre készült. E szerint az alapnormatíva utalása esetén nemcsak működtetni lehetne az intézményeket, de az eladósodás sem folytatódna.  „Azon túl, hogy továbbra sem kapjuk meg a törvény szerint járó alapnormatívát, a Magyar Államkincstár szeptember 1-től felfüggesztette a normatíva utalását valamennyi közoktatási intézményünk, a működési engedéllyel rendelkezők esetében is”.

Az egyház állítja, teljesítette a NAV feltételeit, az állami szerv korábban azt ígérte, ebben az esetben felfüggeszti az inkasszót. Az adóhivatal azonban most Tuzson Bence igazságügyminiszterhez fordult, kérve, ő hozzon döntést az ügyben. Az egyház tárgyalni szeretett volna erről a NAV-val, ez eddig nem sikerült. A MET-nek meggyőződése, hogy ezekből az intézkedésekből senkinek sem származik haszna, a kormánynak sem, a társadalmi kár viszont felbecsülhetetlen mértékű.

Az Iványi Gábor vezette egyháznál feltételezik, azért ilyen az állam hozzáállása, mert az egyházi státusz visszaszerzése érdekében indított strasbourgi keresetük megalapozott. A MET furcsállja, hogy Magyarország az EU soros elnökeként vallásszabadsági konferenciát rendez,  miközben 14 éve ellehetetlenít egy szociális és oktatási intézményeket működtető egyházat. Idézi a közlemény a Publicus közvélemény-kutatását is, amely szerint a társadalom kétharmada politikai megtorlásnak látja azt az eljárást, ami a MET-tel szemben folyik. 

A civilek támogatása tartja életben a MET-et, de ebből sem jut el minden az egyházhoz. A közlemény szerint az Oltalom Karitatív Egyesületnek (OKE) felajánlott 1%-os adófelajánlásokat is inkasszálta a NAV, bár a felajánlók azt az értesítést kapták a NAV-tól, hogy az 1%-uk beérkezett a címzetthez. A MET kérelmet ad be a NAV-hoz, hogy a 9921 adózó 107 843 432 forintos felajánlását juttassa el a címzetthez, hiszen ez nem állami normatív támogatás, hanem állampolgári adomány.

Az érintett intézmények dolgozói július óta töredékfizetést kapnak. Ha az OKE egy százalékos fölajánlása megérkezik, azt a bértartozásokra fordítják. A MET egyelőre nem lát olyan pénzügyi forrást, amely megnyugtatóan biztosítja a működést. Az egyházi 1% január végére várható, de nem sokkal többre lesz elég, mint az addig felgyűlő tartozásaink rendezésére.

Az egyház közleménye úgy fogalmaz, nem adják fel a reményt, minden jogi és emberi lépést megtesznek a helyzetük rendezéséért, „de a közeljövőben nehéz és fájdalmas döntéseket kell hoznunk, hogy több emberi tragédia ne történhessen, és a diákok, ellátottak és kollégák jövője biztosított legyen”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mire jó a biblioterápia?

Vannak olyan emlékeink, hogy egy könyv épp jókor, jó helyen talált meg minket, segített valamit megválaszolni, megoldani, átélni, továbblépni, felnőni vagy épp gyereknek maradni? Pont ez az élmény a lényege a biblioterápia elméletének és módszertanának.