Több ezer diák tüntetett a Clark Ádám téren

  • narancs.hu
  • 2022. november 18.

Belpol

Reggel élőlánccal állt ki a tanárok mellett, estére vonulásos tüntetést hirdetett az Egységes Diákfront.

Elég a lenézésből címmel szervezett felvonulásos tüntetést péntek estére az Egységes Diákfront. A budapesti akció 17 óra után kezdődött, a séta útvonala a Március 15. tér – Erzsébet híd – Lánchíd utca – Clark Ádám tér volt. Mint a szervezők közölték, továbbra sem történt változás az oktatásügy terén, a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson pedig a kormány még mindig nem tudott érdemi válasszal előállni a szakszervezetek követeléseire.

A másik probléma szerintük, hogy a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról. Az Egységes Diákfront emiatt még november 9-én ultimátumot adott a magyar köztévének. Felhívásukban az MTVA-t arról szeretnék meggyőzni, hogy elmondhassák a közmédia nyilvánosságának, miért is állnak ki sorozatosan, hónapok óta különféle akciókkal a tanáraik mellett.

A diákok négy dolgot kérnek: a tájékoztatás az M1-en történjen, hétköznap – főműsoridőben, legalább öt percig és élő adásban.

A pénteki tüntetés célja alapvetően ennek elérése volna, illetve az, hogy megmutassák, nem fogyott el a lelkesedés. Az internetes lapok tudósításai szerint ez a lelkesedés a mai estére az időjárásnak köszönhetően egy kicsit apadni látszott, de ahogy telt-múlt az idő, egyre többen csatlakoztak a diákok menetéhez, és mire a Clark Ádám térhez értek, többezres tömeg lett belőlük.

Így nézett ki a vonuló diáksereg:

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

Amikor a tömeg a Várkert Bazár elé ért, skandálni kezdett:

„Budavárból, Budavárból gyertek le!”

Ugyanekkor mindenki elővette a telefonját, és a NER kedvenc étterme előtt a magasba emelve világítani kezdtek velük.

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

Ezután vonultak a Clark Ádám térre, ahol egy kisebb színpadon megkezdődtek a beszédek. Az Egységes Diákfront egyik tagja arra kérte társait, hogy hétfőn menjenek be az iskolájukba, szerezzenek maguk mellé még néhány embert, és hangosítsák fel a saját iskolájuk problémáit.

„Csak így lehet, mert ha minden iskola fellázad, akkor a rendszer összeomlik, és a hatalom meghátrál”

– tette hozzá. Ezután egyperces néma csend következett, amire azért került sor, mert a közmédia nem hívta be őket, hogy elmondhasssák, miért is csinálják ezt az egészet. Az csenddel a közmédia hallgatását szimbolizálták. Majd beolvastak újabb, a közmédától független követeléseket is:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
  • Figyelmet az oktatásra!
  • A sztrájkjog azonnali visszaállítását!
  • Az iskolai szegregáció azonnali felszámolását!

 
Fotó: Sióréti Gábor 

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

József Attila Levegőt! című versének elhangzása után a tüntetések himnuszává előlépett Grund című dalt énekelték el a tüntetők közösen. Majd még egy beszéd következett, Mihalics Lili beszélt, aki szerint a diákok nem engednek a fenyegetéseknek, a megaláztatásnak és ők nem fognak elhallgatni.

„Követeljük, hogy engedjenek be minket a köztévébe! Aki esőben is tüntetni jár, az igazán dühös!”

– mondta. Ezután az Egységes Diákfront egyik tagja bejelentette, hogy a következő tüntetést december 9-re szervezik a közmédia épületéhez, végül közösen elénekelték a Himnuszt.

 
Pintér-bankók hullanak alá a Budai Váralagút tetjéről 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Költői kérdés telefonfényben
Fotó: Sióréti Gábor

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?