Többszáz millió forintos adósságokat halmoztak fel a tankerületi központok

  • narancs.hu
  • 2024. április 23.

Belpol

A Belső-Pesti Tankerületi Központ 336 millió forinttal tartozik, a gazdasági vezetőjére a korrupció árnyéka vetült.

Hiába biztosított mintegy 1,8 milliárd forintot adósságaik rendezésére a kormány decemberben, már januárban újabb tartozásokat halmoztak fel a tankerületek – írja a Népszava. A tankerületek mintegy felének volt adóssága.  A mátészalkai központ 193 millió forinttal, a váci tankerület 177 millió forinttal volt adós.

A  legtöbb tartozása januárban (összesen 336 millió forint) a Belső-Pesti Tankerületi Központnak volt, ennek a gazdasági vezetőjét a a napokban tartóztatták le korrupciós bűncselekmények miatt, mert közbeszerzési eljárásokat manipulált, a fiktív számlákat állíttatott ki, így több tízmillió forinthoz juthatott. Közben kiderült, a nő nem hajlandó vallomást tenni, jelenleg előzetes letartóztatásban tartják fogva. (Április 12-én a Tanítanék Mozgalom akciózott a központ bejáratánál, és "Ne lopj" feliratú szórólapokat ragasztott az ajtóra.)

Februárra sok központ lefaragott a tartozásból, de akkor is 1599 millió forint volt az adósságállomány. Feltűnő, hogy a kaposvári központ adóssága egy hónap alatt a nulláról 155 millióra nőtt.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a tankerületi központok gazdálkodásának ellenőrzése a Klebelsberg Központfeladata lenne, de ők azt mondják a sajtó kérdéseire, hogy a központok önálló költségvetési szervek, gazdasági döntéseiket önállóan hozzák.

Ehhez képest tavaly arról írtunk, hogy egymilliárdnál is több pénz ment el 2021-ben a tankerületeknél dolgozók jutalmazására. Ráadásul csak a tankerület dolgozói kaptak jutalmat, a tanárok nem. 2023-ban a legalapvetőbb szolgáltatásokat sem tudták kifizetni a központok, mivel 1,6 milliárdra nőtt a tankerületek tartozása.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk