Toller László pályája - Mátyás király Pécsett

  • Stemler Miklós
  • 2010. május 13.

Belpol

Négy éber kómában töltött év után a szigetvári kórházban hétfő hajnalban elhunyt Toller László, Pécs volt polgármestere, a 2002-2006 közötti ciklus egyik meghatározó szocialista politikusa. Polgármestersége alatt Pécs Európa kulturális fővárosa lett, ám még nem tudni, hogy emiatt vagy az Expo Centerhez hasonló botrányok miatt őrzi meg nevét az emlékezet.
Négy éber kómában töltött év után a szigetvári kórházban hétfő hajnalban elhunyt Toller László, Pécs volt polgármestere, a 2002-2006 közötti ciklus egyik meghatározó szocialista politikusa. Polgármestersége alatt Pécs Európa kulturális fővárosa lett, ám még nem tudni, hogy emiatt vagy az Expo Centerhez hasonló botrányok miatt őrzi meg nevét az emlékezet.

"Száz év bányászkodás után végre a felszínre értünk" - mondta Toller László 2005. október 19-én, karrierje csúcsán, amikor hivatalos tény lett, hogy 2010-ben Pécs lesz Európa egyik kulturális fővárosa (EKF). A történet folytatását és kiteljesedését már nem érhette meg, hiszen 2006. június 19-én súlyos autóbalesetet szenvedett és utolsó éveire kómába esett.

A királycsináló

Az 1950-ben született politikus egész életét a baloldalon töltötte: egyetemista korában belépett az MSZMP-be, a rendszerváltáskor az MSZP alapító tagja lett, 1990-től a párt önkormányzati képviselője, majd 1994-től egészen 2009-ig, mandátuma megszűnéséig országgyűlési képviselője. Bár 1994-ben még lemaradt a pécsi polgármesteri címről (pártja Kékes Ferencet jelölte helyette, aki aztán kikapott a fideszes Páva Zsolttól), 1998-ban már simán nyerte a választást.

A 2000-es évek elejére országos karrierje is felfelé ívelt: frakcióvezető-helyettes, választmányi alelnök, majd elnökségi tag, és természetesen az MSZP Baranya megyei elnöke. Ez a korszak volt a híres-hírhedt baranyai lobbi fénykora: Toller László polgármester, Puch László pártpénztárnok és Szili Katalin házelnök triója a megye súlyánál sokkal nagyobb mértékben befolyásolta az akkori kormánypárt politikáját.

Toller 2004-ben, aligha előre megfontolt szándékkal, egyik legfőbb alakítója lett az országos politikának is: augusztusban a színfalak mögötti alkudozást megelégelve kirohant az MSZP elnökségi üléséről, amely Medgyessy Péter lemondása után éppen Kiss Péter miniszterelnökségét készítette elő. Toller ezzel a lépéssel Gyurcsány Ferenc négy és fél éves kormányzását tette lehetővé. Bár ekkoriban belügyminiszter-jelöltként is előkerült a neve, maradt Pécsett, és a királycsinálás megismétlésére készült, ezúttal a köztársasági elnöknek szánt Szili Katalinnal a főszerepben. Ez a kísérlet csúfos kudarcot vallott.

A pofont Pécsett heverte ki a politikus, aki 1998 és 2006 között az egyik legnépszerűbb és egyben legnagyobb hatalommal bíró vidéki polgármesterré vált. A közvetlen stílusú, a nép egyszerű gyerekének szerepében sziporkázó Tollert választásról választásra egyre nagyobb arányban erősítették meg hivatalában: például a 2006-os országgyűlési választásokon már az első körben 30 százalékot vert fideszes kihívójára. Joviális, közvetlen stílusa mellett vaskézzel irányította városát: pártbeli riválisaival rövid úton elbánt, az ellenzéket pedig zsíros állásokkal és odavetett koncokkal domesztikálta. (Hasonló módszerei miatt sokan tartják úgy, hogy Toller legjobb "tanítványa" a debreceni Kósa Lajos.)

Szalon világos és komolyzene

Toller rájött, hogy a bányászat megszűnése miatt folyamatosan sorvadó Pécs számára a kulturális ipar lehet a kiút. A tudatos stratégiába ad hoc döntések is bezavartak (így került az egyik EKF-kulcsberuházás Toller kedvenc kamaszkori diszkójának helyére), ám az irányvonal látható volt: 2001-től Pécs a házigazdája az Országos Színházi Találkozónak, repülőtér épült a polgármesteri remények szerint Pécsre csődülő turisták kiszolgálására, majd 2005-ben többek között Budapestet, Miskolcot és Debrecent megelőzve Pécs lett Európa egyik 2010-es kulturális fővárosa.

Toller EKF-béli szerepének a megítélése máig ellentmondásos: az egyik véglet szerint a siker kizárólag a pécsi civil szférának, pontosabban annak a néhány szakértőnek köszönhető, akik az összes magyar pályázó közül egyedül raktak le egy EU-kompatibilis, fantáziadús pályázati anyagot az asztalra, míg a másik véglet szerint a győzelmet Toller akkoriban felülmúlhatatlan lobbiereje eredményezte. Az igazság valahol a kettő között rejtőzik. Toller legnagyobb érdeme alighanem az volt, hogy a pécsi pályázatot megálmodó és megíró, semmilyen politikai hátszéllel nem rendelkező "civileket" (elsősorban Takáts Józsefet és Tarrósy Istvánt) dolgozni hagyta.

A 2005 őszétől 2006 nyaráig tartó időszak a győzelem, és az annak révén érkező tízmilliárdok bűvöletében telt: márciusra Toller tető alá hozta a 36 milliárd forint értékű építkezéseket biztosító szerződést Pécs és a kormány között, a pécsi szocialisták pedig villamosvonalat és pécsi mennyországot vizionálva taroltak a választásokon. Pedig voltak már baljós előjelek: az építészek egyre hangosabban sürgették a beruházások előkészítésének megkezdését, a főtanácsadóvá előléptetett, ám látványosan semmibe vett Takáts József pedig a baleset előtt pár nappal jelentette be lemondását. Mindez nem volt meglepő: bár városa jövőjét a kultúrában látta a polgármester, kultúrafelfogása markánsan elütött a pályázat íróiétól. Komolyzenei hangversenyterem helyett szívesebben látott volna egy olyan intézményt, amelyben a koncertek mellett bokszmeccseket is lehet rendezni, igazán elemében pedig a sörös-virslis majálisokon, népünnepélyeken érezte magát. A kulturális fővárosi cím Magyarországon addig példátlan mértékű városfejlesztési programot is jelentett, ám hiába volt Toller öreg róka a közigazgatásban és a városvezetésben, ez a volumen az ő tudását meghaladta. Az igazi összeomlás azonban a baleset után kezdődött.

A sötét kor

Június 19-én Toller Budapestről tartott haza sofőrjével, amikor Tamási és Dombóvár között egy szabálytalanul előző autó miatt felborultak. Szőke János sofőr pár héttel a baleset után elhunyt, a biztonsági öv nélkül utazó politikus pedig súlyos fejsérüléseket szenvedett. Bár életét több műtéttel képesek voltak megmenteni, az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy maradandó károsodások érték. A főnök kiesése lázas futkosást és káoszt hozott a pécsi és a baranyai MSZP-ben: miközben a párt a nyilvánosság előtt összezárt, az intenzív osztályon fekvő polgármester irodája átjáróházzá vált - jellemző momentum, hogy a jegyzőnek kellett lezárnia az irodát a mindenféle iratokat kereső potentátok elől. A tolleri egyeduralomra épülő városvezetés eközben összeomlott: bár hivatalosan Kunszt Márta alpolgármester kezébe került az irányítás, ezekben a hetekben a káosz és Toller szűk köre irányította Pécset.

Hamarosan a nyilvánosság felé mutatott egység is repedezni kezdett: miután egyértelmű lett, hogy a kómában fekvő polgármester nem gyógyul meg, a vészesen közeledő önkormányzati választás miatt belharc tört ki a pécsi MSZP-ben. A mindenki által elfogadott, ám indulni nem akaró Szili Katalin hosszas hezitálás után salamoninak szánt döntést hozott: az egymással birkózó Gonda Tibor alpolgármester és Juhász István városi pártelnök helyett egy harmadik jelöltet, a súlytalan Tasnádi Péter megyei alelnököt tolta előtérbe.

Tasnádi mindezek (plusz az őszödi beszéd) ellenére is nyert - igaz, alig pár száz szavazattal. Bár a szocialisták országos népszerűségvesztése Pécsre is begyűrűzött, az MSZP megőrizte közgyűlési többségét. Az új felállásba azonban kódolva voltak a konfliktusok. A törésvonalak megmaradtak, a polgármester lényegében semmilyen bázissal nem rendelkezett a saját frakciójában. Az állítólag beígért alpolgármesterség helyett csupán egy bizottsági elnöki tisztet kapó Juhász István szövetségeseivel együtt belső ellenzékbe vonult, míg a Tóth Bertalan alpolgármester körül csoportosuló "ifjak" a hatalmi vákuumot kihasználva gyors ütemben törtek előre.

A pécsieknek mindebből csak a döntésképtelenség és a megszorítások látszottak. Tasnádi képtelen volt pótolni a Toller kiesésével támadt űrt, hiába lett belőle is megyei pártelnök. A marakodó városvezetés képtelen volt menedzselni a már amúgy sem jó bőrben lévő Pécs2010 programot, a kudarcba fulladt nagyberuházások és a konvergenciaprogram miatti eladósodottságot pedig helyi megszorítások révén kényszerült kezelni az önkormányzat. Innen nézve Toller nyolc éve Pécs aranykorának tűnt, így hát nem meglepő, hogy a nagybeteg politikus köré kultusz szövődött, lassacskán ő lett a pécsi Mátyás király, akinek távozásával meghalt az igazság a Mecsek alján. E patthelyzetnek a Tasnádi Péter halála miatt kiírt időközi polgármester-választás vetett véget 2009 májusában, amelyen 11 év után a város újra a Fidesz kezére került.

Árnyék

Ezt megelőzően megalázó vita kezdődött a munkaképtelen Toller országgyűlési mandátumáról és a neki járó juttatásokról is: bár nyilvánvaló volt, hogy az otthon fekvő volt polgármester nem képes ellátni képviselői teendőit, a pártok kínosan kerülték a mandátum érvénytelenítésének kérdését, és Toller László minden juttatását megkapta, azokat is, amelyek elvileg költségtérítésnek számítanak. A 2008-ban végigpörgő botrány miatt előtérbe került az országgyűlési képviselők jogállásának ügye, és az MSZP egy törvényjavaslatot is készített Lex Toller becenéven. A magyar közállapotokat jól jellemzi, hogy a mandátum sorsát végül egy állampolgári kezdeményezés miatt sikerült rendezni.

Toller állapota 2010 tavaszán indult annyira romlásnak, hogy kórházba kellett szállítani; hétfő hajnalban ott érte a halál. Öröksége ellentmondásos: a rendszerváltás óta eltelt húsz év legmeghatározóbb és a városért a legtöbbet lobbizó polgármestere volt Pécsnek, aki hosszú időre meghatározta a város arculatát, ám egyáltalán nem biztos, hogy ez minden esetben a baranyai megyeszékhely javára vált. A Toller-korszak presztízsberuházásai közé olyan többmilliárdos bukták is tartoznak, mint a minden írott és íratlan szabályt megszegve felhúzott Expo Center (bővebben lásd: Az elszórt milliárdok emlékműve, Magyar Narancs, 2010. március 18.), vagy a jelentős idegenforgalmat nem, viszont óriási veszteséget hozó pécs-pogányi repülőtér. Azt sem tudni egyelőre, hogy mi lesz a Pécs2010 projekt hozadéka - igaz, ennek sorsa már utódai kezében van.

Figyelmébe ajánljuk