A momentumos Tompos lebuktatta a kormányt kínairendőrőrs-ügyben

  • narancs.hu
  • 2023. február 1.

Belpol

Rétvári tagadta, hogy van kapcsolat a magyar és a kínai rendőrség között – de akkor miről tárgyalt Zsinka András és Wang Dejing?

„Sem a Belügyminisztérium, sem a belügyi szervek nem állnak kapcsolatban Wang Dejinggel, az ön által nevezett úriemberrel, vagy bármelyik szervezettel, akire ön célzott” – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlésben Tompos Márton országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva.

A Momentum politikusa októberben fordult a nyilvánossághoz azzal, hogy hasonlóan több európai országhoz, nálunk is működtetett irodákat a kínai állami rendőrség, Budapesten.

Ennek azért van jelentősége, mert egy civil szervezet Hollandiában kínai rendőrségi irodákra bukkant, amelyek a hivatalos formula szerint adminisztratív ügyek intézésében, kínai jogosítványok megújításában segítenek, valójában pedig – állítja a Safeguard Defenders nenű civil szervezet – arra szolgálnak, hogy a kínai rendszerrel szemben kritikus kínaiakat figyeljék és zaklassák.

Tompos kérdésére korábban a Belügyminisztérium írásban is azt válaszolta, nem áll kapcsolatban a kínai rendőrséggel.

A Momentum politikusa most egy videóban mutatja meg, milyen választ adott neki előbb írásban a Belügyminisztérium, aztán szóban Rétvári Bence, majd olyan fotókat mutat 2017-ből és 2018-ból, amelyeken együtt látható Zsinka András belügyminisztériumi államtitkár és Wang Dejing, kínai összekötő.

A fotók a kínai sajtóban jelentek meg.

Az egyik protokollkép a magyar Belügyminisztérium tárgyalójában készült. A kép mellett a cikk arról tudósít, Zsinka András az ezredforduló óta meglévő kínai–magyar rendőrségi együttműködésről beszél, és szó van Wang Dejing elnökhelyettesről, aki sokat tett azért, hogy a két ország közötti együttműködést magasabb szintre emelje. Olyan képet is talált Tompos, amely Zsinka András és más rendőri vezetők kínai látogatásán készült, ezen szintén látható Wang Dejing is.

Tompos szerint tagadni a nyilvánvalót „pártállami tempó”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk