Továbbra is tartanak helyiek a Natura 2000-es beruházástól Tahitótfaluban, természetvédő egyesületet alapítottak

Belpol

A közelmúltban írtuk meg, hogy a jelek szerint egy 27 hektáros természetvédelmi területen építkezne egy ingatlan tulajdonosa a településen, azonban a polgármester leszögezte: nem módosít az önkormányzat az építési szabályzaton, ami a beruházásnak gátat szab. A helyiek egy csoportja ennek ellenére természetvédelmi egyesületet alapított. 

Zászlót bontott a Tahitótfalui Oltalom Természetvédő Egyesület (TOTEM), ami nagy port kavart egy, a település ügyeivel foglalkozó zárt Facebook-csoporton belül. A szervezet elnöke egy bejegyzésben számolt be az indulásról. Ebben céljaik között egyebek mellett az erdők fokozott védelmét, az agglomerációs problémák, valamint az emberek és a vadállomány életterének találkozásából adódó konfliktusok kezelését fogalmazták meg. 

A településen már jó pár hete borzolja a kedélyeket egy feltételezett, Natura 2000-es területen megvalósuló beruházás, amiről a Narancs.hu számolt be először. Ugyan a részletek még nem ismertek, de a jelek szerint a 27 hektáros, természetvédelmi területen fekvő ingatlan tulajdonosa valamire készül, ugyanis közművesített, fát ritkított, ingatlanos céget alapított, valamint útépítésbe kezdett. 

Többször is kerestük az ügyben a település polgármesterét, aki nemrégiben azt válaszolta, hogy az önkormányzat nem tervez módosítani a Helyi Építési Szabályzaton (HÉSZ), aminek értelmében a területen nem helyezhető el épület, így komolyabb beruházás sem valósulhat meg. 

Régóta tervezték

Kovács Andrea, a TOTEM elnöke megkeresésünkre elmondta, nem számított rá, hogy indulatokat vált ki az egyesület elindulása, sőt épp az ellenkezőjét várta. Állítása szerint ugyanakkor többen megkeresték, hogy csatlakoznának, vagy támogatják az egyesület céljait. Az indulást már régóta tervezték. Kovács Andrea úgy véli, hogy Tahitótfalu elérte azt a lélekszámot, amikor a kistelepülésből akár városi rangra is emelkedhetne, emiatt azonban a zsúfoltság, az élhető élettér beszűkül mind a lakosok, mind a település külterületein élő vadállomány számára.

Az átmenő forgalom jelenleg is nagy, mivel Tahitótfalunál van a Szentendrei-sziget egyetlen közúti átkelője. A település környéki vadállomány élettere átfedi a lakóövezetek peremét, amib szintén számtalan konfliktus forrása. Az agglomerációs terjeszkedés elérte az eddig védett erdőket is, „ahol vagy az építési előírások megváltoztatására törekedve, vagy ezek kijátszásával vehetik el a Dunakanyar tüdejét”. Ugyanakkor a Natura 2000-es területen megvalósuló beruházás híre is erősen motiválta a TOTEM alapítóit az elnök szerint, aki állítja, jelenleg is egy védett vízfolyás elrekesztése zajlik, hogy azon a korábbi vadátjáró helyett gépjárművek is át tudjanak haladni, az oda vezető út pedig építési törmelékből készül. 

Gyanakvóak

Mi az egyesület állsápontja azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat nem tervezi a HÉSZ módosítását? - kérdeztük Kovács Andreát. Véleménye szerint pár hónapig, esetleg a választásokig biztosan így lesz, de nincs garancia arra, hogy ne kerülnék meg a természetvédelmi szabályokat. Nem kell komolyabb, nagy építkezéssel járó beruházás a természet károsításához, elég egy olyan szolgáltatást a természetbe telepíteni, ami zajhatással jár, vagy egyéb módon zavarja az élővilágot. E mellett ezen szolgáltatások az átmenő forgalmat is tovább növelhetik - fűzte hozzá a TOTEM elnöke. 

Kovács Andrea aláhúzta, a polgármester a feltételezett beruházással kapcsolatos, általa ismert információkat ígérete ellenére még nem osztotta meg a település lakóval, nem cáfolta a jógaközpont, vagy a jurtatábor terveiről szóló híradást – ugyanis ilyen tervekről is lehet hallani a településen. Ezzel szemben az egyesület Facebook-bejelentkezésére elsőként reagálva, „politikai támadást indított ellenünk”, például „idegeneknek, betolakodóknak” nevezve őket, jóllehet az önkormányzattal szerződésben álló Natura 2000-es területet veszélyeztető vállalkozó az, aki nemrég érkezett a településre. (Az önkormányzat júniusban településfejlesztési szerződést kötött az ingatlan tulajdonosával, aki saját költségére terület jobb megközelíthetősége érdekében építendő út jogi határai közé eső fákat, bokrokat kivágja, annak használható részét az önkormányzatnak átadja, valamint zúzott köves útalapot és gázlót épít). 

„Ez a támadás tesz gyanakvóbbá, egyszerűbb dolgunk lenne, ha kiteregetné a kártyákat”

– mondta.

Megkerestük a polgármestert, hogy mi az álláspontja a TOTEM indulásával kapcsolatban, amire azt válaszolta, az egyesület még semmilyen formában nem vette fel a kapcsolatot az önkormányzattal, így érdemben nyilatkozni a tervezett tevékenységéről, a megalakulás feltételezeitt okairól nem tud. „Természetesen az önkormányzat minden segítő szándékú civil kezdeményezést szívesen fogad” – tette hozzá Sajtos Sándor. 

(Címlapképünkön: Tahitótfalu, a Szabadság tér látképe, középen az I. világháborús hősi emlékmű, Szilágyi Nagy István szobrászművész 1944-ben felállított alkotása. Háttérben a Visegrádi-hegység. Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk