Trócsányi, a Károli rektoraként nem akart alkotmánybíró lenni, erre kapott a nyakába egy kancellárt

  • narancs.hu
  • 2024. április 16.

Belpol

Így a rektor pozíciója kiüresedett.

Április 15-ei hatállyal átalakította a Károli Gáspár Református Egyetem vezetési struktúráját a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A kancellári feladatok ellátásával Csáki-Hatalovics Gyula Balázst bízták meg

írja a 444.hu. Az átalakítás lényegében a korábbi rendszer visszaállítását jelenti, ugyanis 2021 és 2022 között már hasonló módon működött az egyetem – és akkor is Csáki-Hatalovics volt a kancellár –, de 2022 februárjában átalakították a struktúrát. Csáki-Hatalovicsot akkor menesztették, Trócsányit pedig kinevezték a Károli rektorának. Beiktatásán Balog Zoltán akkori zsinati elnök is jelen volt, és személyesen áldotta meg az új vezetőt.

A kancellári rendszer mostani visszaállításával Trócsányi pozíciója lényegében kiüresedett. Hisz' Csáki-Hatalovics lett az egyetem alkalmazottainak a munkáltatója, és az oktatási és működési feladatok tekintetében is ő az érdemi döntéshozó.

Különösen érdekes fordulatról van szó, hisz' március végén épp egyetemi kötelezettségeire hivatkozva utasította el Trócsányi az alkotmánybírói felkérést. A Fidesz a köztársasági elnökké választott Sulyok Tamás helyére jelölte volna a rektort. Korábban Novák Katalin lemondását követően a köztársasági elnök casting során is felmerült Trócsányi neve, persze, az nem derült ki, valóban esélyes jelölt volt-e.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk