Trócsányi László nemet mondott az alkotmánybírói posztra

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. március 28.

Belpol

Egyetemi munkájával indokolta a döntést.

Trócsányi László csütörtökön közleményben mondott köszönetet azért, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség alkotmánybírói posztra jelölte, de annak egyetemi kötelezettségvállalásai miatt jelenleg nem tud eleget tenni.

„Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek – egyetemi kötelezettségvállalásaimra tekintettel– jelenleg nem tudok eleget tenni”

– írta a Károli Gáspár Református Egyetem rektora az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint ismert, az Alkotmánybíróságban azt követően üresedett meg egy hely, hogy Sulyok Tamást köztársasági elnöknek választották. A hvg.hu emlékeztetett, Trócsányi elismert jogász, de régóta a Fidesz kötelékében politizál. 2014 június 6-ától egészen 2019. június 30-ig igazságügyi miniszter is volt. 2019-ben ezen a poszton a kegyelmi botrányba belebukó Varga Judit váltotta, belőle pedig európai parlamenti képviselő lett. Trócsányihoz köthető a végrehajtói rendszer átalakítása, az ő minisztersége alatt vezették be, hogy minden végrehajtónak kötelező jogi egyetemi végzettséget szereznie.

2019-ben Orbán Viktor javaslatára őt is jelölték uniós biztosnak, azonban végül ezt a pozíciót nem tudta megszerezni, mivel az Európai Parlament jogi bizottságától nem kapta meg a támogatást ügyvédi irodájának korábbi ügyei és kormányzati megrendelései miatt. A testület ráadásul korábbi munkáját összeférhetetlennek és aggályosnak nevezte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.